29 Ekim 2021 Cuma

2 bin 745 hakim ve savcıyı ihraç ettiren Serdar Coşkun hakkında başvuru yağmuru

15 Temmuz’dan sonra hazırladığı tutanakla birçok hakim ve savcının ihraç edilmesine sebep olan dönemin Ankara savcısı Serdar Coşkun hakkında uluslararası bir rapor hazırlanıyor.

BOLD – İhraç hakim, savcı, akademisyen ve avukatlar tarafından Almanya’nın Köln şehrinde kurulan CrossBorderJurists (Sınır Aşan Hukukçular) Derneği, 15 Temmuz’dan sonra yapılan hukuksuzluklarda imzası bulunan dönemin savcı ve hakimleri hakkında uluslararası mücadele başlattı.

ULUSLARARASI BAŞVURULARA DAYANAK OLUŞTURACAK

16 Temmuz 2016’nın sabah saatlerinde düzenlediği tutanakla 2 bin 745 hakim ve savcının tutuklanmasını isteyen, dönemin Ankara savcısı Serdar Coşkun hakkında da bir rapor hazırlayacaklarını duyuran dernek, tutanaktaki çelişkilerle ilgili Coşkun’a cevaplaması için sorular yöneltti.

Uzman hukukçular tarafından hazırlanan rapor, Avrupa ve Amerika’da insan hakları alanında mücadele eden kişi ve kurumlarla periyodik olarak paylaşacak ve hak ihlalleri konusunda uluslararası kurumlara yapılacak başvurularda dayanak teşkil edecek.

MEYDANA GELMEMİŞ OLAYLARA TUTANAKTA YER VERİLDİ

Dernek bünyesinde oluşturulan Hukuksuzlukları Araştırma ve Analiz Kurulu (HAAK), kendisine yapılan başvurular çerçevesinde hukuksuz olduğu belirtilen kararları ve bu kararlarda imzası bulunan hakim ve savcıları tespit edip, disiplin ve cezai sorumluluklarına dair görüş belirten kararlar yayınlıyor.

HAAK Komisyonu, 15 Temmuz soruşturmalarına dayanak teşkil eden ve sahteliği konusunda önemli verilerin ortaya çıktığı, 16 Temmuz 2016 tarih ve 01.00 saat ibareli tutanağı düzenleyen Serdar Coşkun hakkında birçok başvuru aldıklarını duyurdu.

Söz konusu tutanak tutulduğu tarih itibariyle, daha meydana gelmemiş olayların dahi tutanakta yer verilmiş olması dikkatleri üzerine çekmişti. Dernek açıklamasında Serdar Coşkun’un imzalayarak 16 Temmuz 2016 tarihinde, sabah saatlerinde 2.745 hakim ve savcının tutuklanmasını istediği tutanak ile ilgili bir değerlendirmede bulunacağını belirti. Coşkun tutanakta ihraç edilen hakim ve savcılar ile Yargıtay, Danıştay ve Hakimler ve Savcılar Kurulu üyelerinin tutuklanmasını emrediyordu.

TUTANAK 15 TEMMUZ SORUŞTURMALARINA DAYANAK OLDU

HAAK’tan yapılan açıklamada, “15 Temmuz soruşturmalarına dayanak teşkil eden tutanağı hazırlayan ve hakim-savcılarla ilgili soruşturma başlatıp tutuklama talimatı veren eski Ankara savcısı, halen Yargıtay üyesi Serdar Coşkun hakkında Derneğimiz HAAK Komisyonu birçok başvuru aldı. HAAK Komisyonu, vahim iddiaların yer aldığı bu başvurular hakkında değerlendirmede bulunmadan önce, Sn. Coşkun’un da görüşlerinin alınmasını gerekli görmüştür. Bu çerçeve hazırlanan sorular Coşkun’a iletilmek üzere kişisel ve Yargıtay Başkanlığı mail hesaplarına iletilmiştir. Belirlenen süre içerisinde cevap vermediği taktirde Sn. Coşkun hakkındaki iddialar ile ilgili olarak HAAK, elindeki belgeler çerçevesinde değerlendirmelerde bulunacak ve sonucunu kamuoyu ile paylaşacaktır.” denildi.

5 BİN HAKİM VE SAVCI İHRAÇ EDİLDİ

15 Temmuz’dan sonra 5.000 hakim ve savcı ihraç edildi. Bazıları emeklilik veya zorla emeklilik suretiyle Anayasa’ya aykırı şekilde ihraç edildi. İhraç edilen hukukçular, meslektaşları tarafından terör örgütü üyeliğiyle itham edildi ve darbeye teşebbüsten dolayı tutuklandı, yargılandı. Bugün hala birçok yargı mensubu Türkiye’de hapiste bulunuyor.

Hiçbir delil olmadan meslektaşlarını fişleyen, ihraç eden, tutuklayan ve ağır cezalara çarptıran yargı sisteminin, Türkiye’de yaşayan tüm insanların hak ve özgürlükleri açısından tehdit oluşturduğunu düşünen CrossBorderJurists (Sınır Aşan Hukukçular) Derneği, faaliyetleri ile ülkedeki tehlikenin bu yönüne dikkat çekmek istediklerini belirtiyor.

Yargı sisteminin bağımsızlığını kurumsal olarak yitirdiğini, bireysel olarak ise hakim ve savcıların, iktidarın düşmanlaştırdığı kişi ve kurumlara karşı tarafsız davranmadıklarını dile getiren dernek, ülkede “düşman ceza hukuku”nun yürürlükte olduğuna dikkat çekiyor.

BUGÜNE KADAR VERİLEN KARARLAR

HAAK’ın verdiği ilk karar ihraç Cumhuriyet savcısı Hasan Dursun’un tutuklanması sürecinde verilen kararlar ile bu kararlarda imzası bulunan hakim ve savcılar hakkındaydı. İkinci karar ise albay Hüseyin Demirtaş’ın gözaltına alınması ve hakkında adli kontrol kararı verilmesine ilişkindi.

Her iki karar sonrasında HAAK, bu işlemlerde görev alan hakim ve savcıların ağır hukuk ihlalleri yaptığını, bu eylemleri neticesinde bu kişiler hakkında disiplin soruşturması yapılması gerektiği yönünde görüş bildirdi. Yine bu yargı mensuplarının insanlığa karşı suç faili olarak soruşturulması gerektiğine dikkat çekti.

HAKK’ın verdiği üçüncü karar ise hakim ve savcıların ihracına karar veren Hakimler ve Savcılar Kurulu üyeleri ile, bu karara karşı itirazı reddeden Danıştay üyeleri hakkında oldu. İhraç hakim Süleyman Bozoğlu’nun başvurusunu değerlendiren Kurul, bu süreçte görev alan yargı mensuplarının da sorumluluklarına dikkat çekti.

 

Millet İttifakı’nın adayı tartışılıyor: 2’nci Ekmeleddin mi geliyor?

2 bin 745 hakim ve savcıyı ihraç ettiren Serdar Coşkun hakkında başvuru yağmuru yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder