27 Ekim 2021 Çarşamba

Piyasalar yıkılıyor, Bakan Elvan ortada yok

Türkiye’nin bir numaralı gündem maddesi ekonomik kriz ve döviz kurları oldu. Vatandaş her gün gelen zamlar yüzünden geçim sıkıntısı çekerken, hükumete yakın medyada yoksulluğun AKP’nin oylarını erittiğine dikkat çeken yazılar çıkıyor. Bütün bunlar olurken Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’dan ses çıkmaması dikkat çekiyor.

BOLD ANALİZ – Türkiye’de faizler yüzde 16’ya indirilirken, döviz kurları her hafta tarihi rekorlarına bir yenisini ekliyor. Türk Lirası dolar ve Euro karşısında tarihinin en değersiz günlerini yaşarken, iş dünyası ve esnaf önünü göremiyor. Çiftçi ise zamlar yüzünden traktörünü kapattı. Son bir yılda enerji ve yağ giderlerinin yüzde 21,7, gübre giderlerinin yüzde 66,7, yem fiyatlarının yüzde 31,3, makine bakım giderlerinin yüzde 26,5 oranında zam geldi.

MAAŞLAR KİRA VE FATURAYA GİDİYOR

Doların ani yükselişi, Türk lirasının değer kaybı, akaryakıt fiyatlarına gelen fahiş zamlar nedeniyle halkın alım gücü iyice düştü. 2 bin 825 liralık asgari ücretle geçinmek zorun kalanlar sadece kira ve faturaları ödeyebiliyor. Kış aylarının gelmesiyle doğalgaz faturaları da artacak. Memur, emekli ve asgari ücretlinin maaşının en az 500 lirası ısınmaya gidecek.

ESNAF KEPENK KAPATIYOR

AKP Türkiye’sinde para yetiremeyen vatandaşın tüketimi azaldıkça alışveriş de azalıyor. Esnaf ve sanatkarların günü siftah yapamadan kapattığına işaret eden CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, esnafın kepenk kapattığını rakamlarla ortaya koydu. Bu yılın 9 ayında 71 bin 344 esnaf ve sanatkarın esnaf sicilinden çıktığını yani kepenk kapattığını söyledi.

TOBB VERİLERİ KORKUNÇ TABLOYU GÖSTERDİ

Dolar kurundaki artış nedeniyle her sektörde fiyat artışı yaşandığını esnafın da işin içinden çıkamadığını ifade eden Şevkin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) verilerine göre bu yılın ilk dokuz aylık döneminde toplam 11 bin şirketin tasfiye edildiğini, 24 bin 359 şirketin ve gerçek kişi ticari işletmesinin kapandığını, 21 bin 589 şirket ve ticari işletmenin ise re’sen (daha önce kapandığı halde kapanış işlemi yapılmayanlar) kapatıldığını ifade etti.

ZAMLAR YÜZÜNDEN ÇİFTÇİ TARLASINI EKEMİYOR

Türkiye İstatistik Kurumu’nun AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı sevindirme kurumu haline geldiğine işaret eden Şevkin, tarım girdi fiyatlarının geçen yılın Ağustos ayına göre de yüzde 28,7 oranında artış gösterdiğine dikkat çekti. Şevkin, “Asıl artışlar bundan çok daha fazla. Çiftçinin traktörü, tarlasındaki ürünü, ahırındaki ineği bile haczediliyor” diye konuştu.

Nureddin Nebati ve Berat Albayrak.

DAMADIN YERİNE GELDİ, DAMAT GİBİ SIR OLDU

Ekonomik kriz derinleşirken, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’dan ses çıkmıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın bakanlıktan istifası sonrası göreve gelen Bakan Elvan hayat pahalılığı, dolardaki yükseliş, zamlarla ilgili piyasayı rahatlatacak bir açıklama yapmıyor. Damat Albayrak’ın istifa sonrası sırra kadem basması gibi yeni Bakan Lütfi Elvan’da ortalıkta gözükmüyor. Elvan’ın bu tavrı “Görevden affını istiyor” olarak yorumlanıyor. Avrasya Anket’in sahibi Kemal Özkiraz, Bakan Elvan’ın Saray’a 2 kez istifasını ilettiği, yerine Elvan’ın Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati’nin geleceğini öne sürdü. Nureddin Nebati, eski bakan Berat Albayrak’la İstanbul’da görüşürken görüntülenmişti.

 

Piyasalar yıkılıyor, Bakan Elvan ortada yok yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder