26 Ekim 2021 Salı

Türkiye’de savunmaya ağır ceza: 450 avukata 2 bin 786 yıl hapis

Türkiye’de hakim ve savcılara yönelik ihraç ve tutuklamalar yargının kurucu unsurlarından savunmayı temsil eden avukatları da hedef aldı. Türkiye’de 15 Temmuz sonrası bin 600’den fazla avukat gözaltına alındı. 450 kadar avukata silahlı terör örgütüne üye olmak ve propaganda suçundan 2 bin 786 yıl hapis cezası verilirken, bazı avukatlar ise işkence ve kötü muamele gördü.

BOLD ÖZEL –  AKP’nin iktidarda olduğu Türkiye’de yargıya yönelik baskının şiddeti her geçen gün artıyor. 15 Temmuz sonrası Hakimler ve Savcılar Kurulu, 4 bine yakın hakim ve savcıyı mesleklerinden ihraç etti. İddia, savunma ve karar makamlarından oluşan yargının kurucu unsuru, işkence ve kötü muameleye karşı en önemli ve etkili güvence olan avukatlar ise tutuklama ve operasyonlarla susturulmaya çalışılıyor.

AVUKATLARA TOPLU TUTUKLAMALAR YAPILIYOR

Türkiye’de hakim ve savcılar ile avukatlara yönelik tutuklamalar terör suçu kapsamına sokularak yapılıyor. Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Avukatlık Kanununda, hakim, savcı ve avukatların suçüstü hali hariç gözaltına alınamayacağı belirtiliyor. Ancak Türk mahkemeleri suçüstü hali kavramını hukuka aykırı şekilde genişleterek avukatları toplu şekilde tutukluyor. AİHM, Hakan Baş ve Alparslan Altan kararlarında suçüstü halinin keyfi yorumunun hukuka aykırı olduğuna karar vermişti.

The Arrested Lawyers(Tutuklu Avukatlar Girişimi), Avrupa Avukatlar Günü dolayısıyla hazırladığı raporda savunmaya yönelik tutuklama ve gözaltılarla kurulan baskıyı ortaya koydu. Raporda, avukatların, hukuk devletinin ve adil, bağımsız, tarafsız yargının olmazsa olmazı, işkence ve kötü muameleye karşı en önemli ve etkili güvence olduğuna dikkat çekildi.

Ülke çapında avukatları hedef alan amansız bir tutuklama kampanyası olduğu belirtilen raporda, “Türkiye’nin 81 ilinden 77’sinde, siyasi makamlarca düzenlenen ve il Cumhuriyet savcıları tarafından yürütülen ceza soruşturmaları kapsamında avukatların uydurma suçlamalarla gözaltına alındı ​​ve tutuklandı” denildi.

BAZI AVUKATLAR İŞKENCEYE UĞRADI

Raporda, 2016’dan itibaren bin 600 avukatın gözaltına alındığı, 615 avukatın ise tutuklu yargılandığı kaydedildi. 450 avukat, silahlı terör örgütüne üye olmak veya terör propagandası yapmak suçundan toplam 2786 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Raporda, “Tutuklanan avukatlardan bazıları işkence ve kötü muameleye maruz kaldı.” tespiti yapıldı.

TUTUKLANANLAR ARASINDA 15 İLİN BARO BAŞKANLARI DA VAR

The Arrested Lawyers’ın raporunda gözaltına alınan veya tutuklanan avukatların 15’inin il barolarının başkanları veya eski başkanları olduğuna dikkat çekildi.

34 HUKUKÇU DERNEĞİ KAPATILDI

Raporda, şunlar kaydedildi: “Zulüm gören tüm avukatlar, silahlı terör örgütüne üye olmak veya silahlı terör örgütü yönetmek gibi terör bağlantılı suçlarla itham ediliyor. Türk Ceza Kanunu’na göre bu iki suç 7,5 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezasını gerektiriyor. Türk hükümeti ayrıca Türk avukatların örgütlenme özgürlüğü hakkını da hedef aldı. OHAL’in ilanından bu yana 34 farklı hukukçu derneği veya derneği kapatıldı. Hükümet kararıyla kapatılmalarının ardından tüm mal varlıklarına da tazminatsız el konuldu.”

Savunmaya kelepçe: 11 avukat gözaltına alındı

Türkiye’de savunmaya ağır ceza: 450 avukata 2 bin 786 yıl hapis yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder