25 Ekim 2021 Pazartesi

Gül’den Erdoğan’a 10 büyükelçi uyarısı: Başka krizlerin önünü açar

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a, Osman Kavala’nın tutukluluğuna son verilmesini isteyen 10 ülkenin Türkiye büyükelçilerinin sınır dışı edilmesi açıklamasını değerlendirdi. Gül, “Başka krizlerin önünü açar” uyarısında bulundu.

BOLD – Sözcü gazetesinden Deniz Zeyrek’e konuşan Abdullah Gül, “Konuyu daha büyük krizler haline getirmek Türkiye’nin çıkarına değil” dedi.

Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nin kurucu ülkelerinden biri olduğuna dikkat çeken Gül, kendisinin de Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde 10 yıl milletvekili olarak görev yaptığına söyledi. Erdoğan’ın cezaevinde olduğu süreçte Avrupa Konseyi’nde imza topladıklarını hatırlatan Gül, “O dönemde Sayın Cumhurbaşkanı hapse girmişti ve biz sosyalistlerin desteğiyle kendisi için hazırladığımız metne 90 imza toplamış, konuyu Avrupa’nın gündemine taşımıştık” ifadesini kullandı.

KRİZE DÖNÜŞTÜRMEK ÇIKARIMIZA DEĞİL

Büyükelçilerin Kavala açıklamasını merkezlerinin talimatı üzerine yaptıklarını kaydeden Gül, şunları söyledi: “Olay buraya getirilmemeliydi. Bu Türkiye için büyük bir yük. Yapılan kabul edilemez. Ancak, Dışişleri zaten çağırıp gerekli mesajları vermiş. Adı üzerinde elçiye zeval olmaz. Artık bu konuyu çok daha büyük krizlere dönüştürmek ülkenin çıkarına değil. Başka krizlerin önünü açar. Bu işi Dışişleri Bakanlığına bırakmak, yeni problemleri ortaya çıkarmamak, çıkışı olmayan noktalara götürmemek lazım.”

Almanya, ABD, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda’nın Ankara büyükelçisi, 18 Ekim’de ortak bir açıklama yayınlayarak, 4 yıldır tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılmasını istemişti. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, 10 büyükelçinin istenmeyen kişi(persona non grata) ilan edilerek sınır dışı edilmesi için Dışişleri Bakanına talimat verdiğini söylemişti.

Deniz Kuvvetleri’nin ‘Fetömetre’ ile başı belada: Yetki aşıldı, savcılardan uyarı geldi

Gül’den Erdoğan’a 10 büyükelçi uyarısı: Başka krizlerin önünü açar yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder