KKTC Cumhurbaşkanlığı’nın eski basın sorumlusu Ali Bizden’in ardından araştırmacı yazar Dr. Ahmet Cavit An da ‘milli güvenlik aleyhine faaliyetler’ gerekçe gösterilerek Türkiye’ye alınmadı. AKP, bu politikasıyla Kıbrıslı Türkleri Rum pasaportu almaya ve Güney Kıbrıs’tan seyahate zorlamış olacak.
BOLD ANALİZ – Bugüne kadar hiçbir Türk hükumetinin yapmadığını yapan AKP hükumetinin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) muhalif söylemleriyle öne çıkan bazı Türkleri ‘yasaklı” listesine aldığı ortaya çıktı. KKTC Cumhurbaşkanlığı’nın eski basın ve iletişim koordinatörü Ali Bizden’ın ardından, araştırmacı yazar Dr. Ahmet Cavit An’ın da ‘milli güvenlik aleyhine faaliyetler’ gerekçe gösterilerek Türkiye’ye alınmadı.
KOD G-82: MİLLİ GÜVENLİK ALEYHİNE FAALİYETLER
Ali Bizden’in ardından, araştırmacı yazar Dr. Ahmet Cavit An, giriş yasağı’ olduğu gerekçesiyle İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Türkiye’ye alınmadan geri gönderildi. Çocuk doktoru olan ve Kıbrıs’la ilgili sayısız kitap ve makaleye imza atan An, ablası ile birlikte İstanbul üzerinden İzmir’e transit gitmek için İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na vardığı esnada, pasaport kontrolünde, görevliler tarafından ‘G-82’ kodu gerekçe gösterilerek ülkeye alınmadı. ‘G-82’ kodu, ‘milli güvenlik aleyhine faaliyetler’ olarak nitelendiriliyor.
Havalimanında görevli polis eşliğinde üzerinde Göç İdaresi yazan bir odaya alınan An, kendisi hakkında Eylül 2020’de alınan bir kararın olduğu konusunda bilgilendirildi. Havalimanındaki yetkililer ayrıca An’a, detaylı bilgiye de Kıbrıs’taki Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği’nden ulaşabileceğini söyledi. An, ‘giriş yasağı’ temelinde başka bir uçak ile KKTC’ye geri gönderildi.
Kıbrıslı düşünürün başına gelenlerin benzerini geçtiğimiz hafta başlarında Cumhurbaşkanlığı’nın eski basın ve iletişim koordinatörü Ali Bizden de yaşadı. Kıbrıslı iletişim uzmanı, 6 Temmuz akşamı İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda ‘milli güvenliğe aykırı davranış’ ithamı ile Türkiye’ye alınmamış ve sabaha kadar ‘kabul edilemez yolcular odasında’ tutularak, Kıbrıs’a geri gönderilmişti.
ADADAKİ TEPKİLER
İddialara göre, genellikle Kıbrıs meselesinde ve Türkiye ile ilişkilerde Ankara’ya tavır alan Kıbrıslı Türk şahsiyetler ve basın emekçileri, “Türkiye’nin milli güvenliğine tehdit oluşturduğu” gerekçesiyle ülkeye beş yıla varan bir zaman dilimi çerçevesinde kabul edilmeyecek. İddiaya göre KKTC eski cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı liderliğine yakın isimler de “yasaklılar listesinde” yer alıyor.
Ali Bizden’in adaya geri gönderilişi sonrasında KKTC Dışişleri Bakanlığı, Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu’nun Türkiye Cumhuriyeti ilgili makamları nezdinde gerekli girişimleri yaptığını açıkladı.
Yeni gelişmeyle ilgili olarak eski Cumhurbaşkanı Akıncı ise, “Hakkında hiçbir yargı kararı ve aslında ortada bir suç yokken, bu değerli arkadaşımızın maruz kaldığı muamele yüz kızartıcıdır. Tek suçu benim yakın bir çalışma arkadaşım olmaktan ibaret olan Ali Bizden’e uygulanan bu antidemokratik zorba yöntemi şiddetle kınıyor, tüm toplum kesimlerimizi ve örgütlerimizi bu çirkinliğe karşı sesini yükseltmeye davet ediyorum” mesajını yayınladı.
Bizden’in başına gelenler ve “yasaklılar listesi” ile ilgili olarak Kıbrıs’ın kuzeyinde oluşan tedirgin atmosfer Kıbrıs Türk muhalefetinin sert tepkisine neden oldu.
YASAKLI LİSTESİNİN KIBRIS’TAKİ DURUMA ETKİSİ NE OLUR?
KKTC, Türkiye dışında Birleşmiş Milletler’e üye hiçbir devlet tarafından tanınmıyor. Bunun için Türkiye pek çok KKTC vatandaşı açısından ulaşımda dünyaya açılan tek pencere durumunda.
Bazı Kıbrıslı Türklerin ise Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve İngiltere pasaportu bulunuyor.
Türkiye’nin bu tavrı nedeniyle Kıbrıs’taki muhalif birçok isim diğer ülkelere gitmek için Rum ya da İngiliz pasaportu ile Güney Kıbrıs üzerinden gitmek zorunda kalacak.
Bu politika, Türkiye’nin son dönemdeki iki devletli çözüm planlarına karşı çıkan ve adanın federasyon temelinde birleşmesini savunan Kıbrıslı Türkleri Ankara’dan daha fazla uzaklaştıracak ve Rum Kesimi ve Avrupa Birliği’ne daha fazla yaklaştıracaktır.
Ayrıca adadaki Türklerin, Kıbrıs Rum Kesimi ve İngiltere pasaportu almalarını da hızlandıracaktır.
1983’te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurulmasının önünü açan Ankara’nın bu politikası bugüne kadar iddia ettiği gibi KKTC’nin ‘egemen bir devlet’ olduğunu tezini de zedeleyecektir.
KKTC’de geçtiğimiz yıl ekim ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini Ankara’nın desteklediği Ersin Tatar’ın kazanmasının ardından seçimlere Türkiye’nin gizli ve açık müdahale iddiaları gündeme gelmişti.
‘Yasaklı Listesi’ adada Türkiye’nin KKTC’nin iç işlerine ve siyasetine karıştığı savını daha da güçlendirecek, Türkiye karşıtı cepheyi daha da genişletecektir.
2015 yılında cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Mustafa Akıncı’nın zafer konuşmasındaki ifadeleri adadaki havayı yansıtması açısından oldukça önemli.
Akıncı, yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullanmıştı: “Artık yıllarca istismar edilen ana-yavru edebiyatını bir kenara bırakıp kardeşler ilişkisini kurmak gerekir… Kardeşlik ilişkisi istiyorum. Kendi evimizin efendisi biz olmalıyız” ifadelerini kullandı.
KKTC’li siyasetçiye milli güvenlik engeli: Türkiye’ye alınmadı
AKP’nin ‘yasaklı Kıbrıs Türkü’ listesi genişliyor: Bu insanlar yurt dışına Rum pasaportu ile mi çıkacak? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder