23 Ağustos 2019 Cuma

6 bin muhtar hakkında inceleme: 2020’de ara seçim yapılacak

Maaş başta olmak üzere özlük haklarındaki iyileşme muhtarlığa talebi artırdı. Seçilme yeterliliğine sahip olmadığı gerekçesi ile 6 bin muhtar hakkında itiraz başvurusu yapıldı. 7 Haziran 2020’de ara seçim yapılacak.

BOLD – 31 Mart seçimlerinin ardından muhtarlarla ilgili YSK’ya 6 bin itiraz geldi. Bunlardan 3 binini muhtarların ‘okuma-yazma bilmediği, o mahalleye yeni taşındığı’ gibi seçilme yeterliliğine sahip olmadığı yönündeki şikayetler oluşturdu. Muhtaralara maaş artışına bağlanan bu istismar, YSK tarafından tek tek inceleniyor.

MUHTARLARLA İLGİLİ İTİRAZ YAĞIYOR

Türkiye 31 Mart’ta 50 bin 300 muhtar için oy kullanılırken, seçimden kısa bir süre sonra YSK’ya, yeni seçilen muhtarlarla ilgili itiraz yağmaya başladı. Dosyalar incelendiğinde, bazı muhtarların, ‘okur-yazar olma, 6 aydan beri aynı mahallede oturma, bir yılın üzerinde ceza almamış olma’ gibi şartları taşımadığı ortaya çıktı.

YASAL DÜZENLEME YAPILACAK

Hürriyet gazetesinin haberine göre, Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyeti Seçimi Hakkındaki Kanun’a göre bu şartları taşımaları gerektiği halde muhtarların aday olduklarında, buna ilişkin belge verme zorunluluğu bulunmuyor. İstismarın artması üzerine yasal düzenlemeye gidilme kararı alındı. Muhtarlara mazbata verilmeden önce seçilme yeterliliği taşıyıp taşımadıklarını ispat etmeleri istenecek. Ayrıca yapılacak düzenlemeyle muhtarlık ara seçimleri de kaldırılacak.

BİRİNCİ AZA VEKALET EDECEK

Kaymakamlıklar üzerinden yapılan itirazlar, YSK tarafından incelemeye alındı. Dosyaların çokluğu nedeniyle karar sürecinin zaman alacağı belirtildi. YSK, bu itirazların ardından boşalan muhtarlık koltukları için 7 Haziran 2020’de ara seçim yapmayı planlıyor. Ayrılan muhtarların yerine görevi seçime kadar birinci sırada seçilen aza üstleniyor ve imza yetkisi o kişiye devrediliyor.

Kayyım hazırlığının seçimden bir gün sonra başladığı ortaya çıktı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder