21 Ağustos 2019 Çarşamba

İzmir yangınının arkasından ‘yabancılara ihalesiz vurgun’ çıktı

Orman yangınlarında THK uçaklarının neden kullanılmadığını araştıran gazeteci Tuncay Mollaveisoğlu, Haziran’da yapılan yasa değişikliğiyle yabancı şirketlere ihalesiz fahiş fiyattan yangın söndürme işi verildiğini ortaya çıkardı.

BOLD – İzmir’in Karabağlar ilçesinde başlayan ve Seferihisar ile Menderes ilçelerine sıçrayan orman yangını, 3. gününde kontrol altına alındı. Pazar günü öğlen saatlerinde başlayan ve Karabağlar’ın Tırazlı mevkisinden iki ilçeye daha sıçrayan orman yangını 500 hektarlık alanı küle çevirdi.

Orman yangının 2 gün 5 saat sonra kontrol altına alındığını açıklayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, söndürme faaliyetlerinde THK uçaklarının kullanılmama nedeninin teknik yetersizlik olduğunu söyledi.

Pakdemirli hangardaki uçaklardan 3’ünün motorunun olmadığını öne sürdü. Yangının çıkış nedeninin araştırıldığını hatırlatarak, 3 yerde başlayan yangın ile ilgili “İyi niyetli olduğunu düşünmüyorum” dedi.

HURDA MI PAHALI MI?

Cumhuriyet gazetesi Ege Temsilcisi ve Tele-1 televizyonunu sunucusu gazeteci Tuncay Mollaveisoğlu, “Orman yangınlarına müdahalede uçaklar neden kullanılmadı” sorusunun cevabını araştırdı.

Mollaveisoğlu sosyal medyadan yaptığı paylaşımla uçaklar için önce pahalı diyen Pakdemirli’nin daha sonra bu uçaklar için hurda demesini eleştirdi. Mollaveisoğlu paylaşımında, “Sayın Orman Bakanı; THK uçaklarını neden kullanmadınız, diye sordum, önce ‘Pahalı bulduk’ dediniz. Pahalı olmadığını yazdım şimdi de, hurda, diyorsunuz. Helikopterleri kiralayan şirket ile saati 26 bin TL + KDV ile mi anlaştınız? Günde 1 saatten ayda 30 gün garanti mi verdiniz” ifadelerini kullandı.

Mollaveisoğlu ayrıca, bakanın hurda dediği THK uçaklarının uçuş sertifikası olmasına karşın kiralanan helikopterlerin sertifikasının bulunmadığını belirtti.

ORMAN YANGINI GARANTİLİ İHALE

CHP’li Haluk Pekşen’den de ilginç bir iddia geldi. Pekşen, Haziran ayında iktidarın yaptığı yasa değişikliği ile ‘yangın garantili orman yangınları söndürme işi’ ile ihale yasası dışına çıkıldığını söyledi. Pekşen, “Yabancı firmalardan dilediği bedelle hizmet alımı, yabancı pilot ve ve helikopter uçuşuna dilediği gibi izin verilmiş, hatta yedek parçası ve bakımı için serbestçe bütçe ayrılmış” ifadelerini kullandı.

AKP’li gençler torpille işe girdiklerini artık açıkça yazıyorlar

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder