24 Ağustos 2019 Cumartesi

Rusya’da nükleer patlama oldu: Radyoaktif sızıntı Türkiye’yi etkiler mi?

İki hafta önce Rusya Kuzey Kutup Dairesinde yapılan nükleer denemeler sırasında bir kaza yaşandı. Kazadan hemen sonra 4 ölçüm merkezi arızalandı.

BOLD – 8 Ağustos’da Rusya Kuzey Kutup Dairesinde gerçekleştirilen nükleer füze denemeleri esnasında bir patlama meydana geldi. Bu patlama sırasında 5 nükleer mühendis hayatını kaybederken, 6 kişi yaralandı.

İKİNCİ ÇERNOBİL VAKASI MI?

Kaza sonrasında yaşananlar ise olayın ikinci bir Çernobil vakası olabileceği ihtimalini akıllara getirdi.

Moskova, kaza gerçekleştiğinden beri olanlarla ilgili herhangi bir bilgi paylaşmadı ve kazadan sonra olan her şeyi sır gibi saklıyor. O gece neler olduğu ise yeni yeni gün yüzüne çıkıyor.

Olayın Çernobil’i anımsatan kısmı, kazanın üzerinden 2 gün geçtikten sonra Dubna ve Kirov kentlerindeki nükleer gözetim merkezlerinin veri akışını durdurması oldu. Bunlardan 3 gün sonra ise Kazakistan yakınlarındaki Zalesevo ve Rusya’nın doğusundaki Bilibino nükleer ölçüm merkezleri de sessizliğe gömüldü.

Çernobil’de de patlamadan sonra Sovyetler Birliği sessizliğe gömülmüştü. O çevrede yaşayan kişiler olanlardan habersiz bir şekilde uzaktan olayları izliyordu ve çevre sakinleri dışında kimse doğru düzgün bir bilgiye sahip değildi.

Daha sonrasında Batı’da yüksek oranda radyoaktif maddeler tespit edilmiş ve Sovyetler Birliği olayı açıklamak zorunda kalmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu hafta Fransa’ya gerçekleştirdiği bir ziyarette sızıntıyla ilgili her şeyin kontrol altında olduğunu ve herkesin rahat olması gerektiğini söylese de yaşanan olayların bu kadar gizlenmesi insanlarda doğal olarak endişe yarattı.

Hatta yaralıların kaldırıldığı hastanelerden birinde görev yapan bir yetkili, sağlık personelinin radyasyon konusunda uyarılmadığını belirtti. Yaralıların çok yüksek dozda radyasyona maruz kaldığı ise bir saat sonra söylendi ve buna rağmen hiçbir önlem alınmadı. Bu yaralılar daha sonrasında Moskova’da radyasyon uzmanlarının bulunduğu bir hastaneye nakledildi. Sağlık personelinin durumları ise bilinmiyor.

RADYOAKTİF SIZINTI TÜRKİYE’YE DOĞRU YAKLAŞIYOR

Tesadüf mü yoksa kara bir geleceğin yavaş yavaş gün yüzüne çıkması mı bilinmez ancak veri akışlarını durduran merkezler göz önüne alındığı zaman radyoaktif sızıntının Türkiye’ye doğru yaklaştığı görülüyor.

Bu kazanın Çernobil kadar ciddi mi yoksa yaşananların sadece bir tesadüften mi ibaret olduğu ise cevap aranan en büyük soru olmaya devam ediyor.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder