22 Ağustos 2019 Perşembe

Türkiye’nin İdlib’deki gözlem noktasına Suriye kuşatması

İdlib’de Rusya’nın desteğindeki Suriye Ordusu’nun ilerlemesi bölgedeki dengeleri değiştirdi. Rusya ile Eylül 2018’de yapılan mutabakat çerçevesinde kurulan Türkiye’nin askeri gözlem noktaları da sıkıntıya girdi.

BOLD – İdlib’in güneyindeki Han Şeyhun’u almak için Rusya desteğinde saldırılarını sürdüren Suriye Ordusu, Han Şeyhun’un etrafına tamamen ele geçirdi.

TAMAMEN ELE GEÇİRDİ

Han Şeyhun kenti ve çevresindeki kasabalar Suriye Ordusu’nun kuşatması altına girdi. Bu arada Han Şeyhun yakınlarındaki Morek kasabası civarında bulunan Türkiye’nin 9 numaralı askeri gözlem noktasının etrafı da tamamen Suriye Ordusu kontrolüne girmiş oldu.

BBC Suriye yapımcılarından Riam Dalati, Suriye Ordusu’nun Morek’teki 9 numaralı gözlem noktasının etrafına bir koruma çemberi oluşturduğunu belirtti.

Dalati, Rusya’nın da 9 numaralı gözlem noktasında bulunan askeri birliği İdlib bölgesi dışına Türkiye’nin “Fırat Kalkanı” operasyonu bölgesine taşıma ve Suriye Ordusu’nun kontrolündeki bölgeden geçerken Türk birliğine eskortluk yapma teklifinde bulunduğunu yazdı.

YENİ GÖZLEM NOKTASI

Türkiye’nin 9 numaralı gözlem noktasının Suriye Ordusu tarafından çevrelenmesinin ardından Türkiye’nin Han Şeyhun’un kuzeyine yeni bir kontrol noktası inşa etmeye başladığı belirtildi.

Bölgeyi yakından takip eden Levent Kemal, Pazartesi günü İdlib’e giriş yapan TSK’ya ait askeri konvoyun Han Şeyhun kuzeyindeki Hiş ile Maarat Hitat arasında yeni bir nokta inşa etmeye başladığını belirtti.

ÇEVRESİNİ BOMBALADI

Bu arada muhalif kaynaklar, Suriye ordusunun TSK’nın 8 numaralı gözlem noktası yakınlarını bombaladığını duyurdu.

Suriye Ordusu’na ait savaş uçaklarının Sirman’da TSK’ya ait gözlem noktasının yakınına hava saldırısı düzenlediği ve ağır makineli tüfeklerle taciz ateşinde bulunduğu ifade edildi.

Reuters Haber Ajansı’na konuşan 2 Türk güvenlik kaynağı da İdlib’deki bir askeri gözlem noktasına Suriye Ordusu tarafından saldırı düzenlendiğini doğruladı. Saldırıda ölen ya da yaralanan Türk askeri olmadığı belirtildi.

TÜRK F-16’LARINI ENGELLEDİ

Bbazı haber siteleri de İdlib üzerinde uçan Türk F-16’larının Suriye uçaklarını koruma sağlayan Rusya’ya ait Su-35 savaş uçakları tarafından engellendiğini ve bölgeden uzaklaştırdığını iddia etti.

İNSANİ KORİDOR AÇTI

Suriye Dışişleri Bakanlığı, kuşatma altındaki Han Şeyhun kentinin güneyindeki Suran köyünden sivillerin bölgeyi terk etmesi için “insani koridor” açıldığını duyurdu.

KAPANMAYACAK, TAŞINMAYACAK!

Türkiye ise çevresi tamamen Suriye Ordusu tarafından ele geçirilen Morek’teki 9 numaralı gözlem noktasının taşınmayacağını ve kapatılmayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısı sırasında yaptığı açıklamada, “9. gözlem noktasının kapatılması, başka noktaya kaydırılması söz konusu değil. Tümü bulundukları yerde faaliyet göstermeye devam edecek” dedi.  Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada 9 numaralı gözlem noktasının taşınmayacağını vurgulamıştı.

İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in İdlib konusunu önümüzdeki günlerde telefonda görüşeceğini belirtti.

Kalın, “İdlib konusunda tepkilerimizi Rus tarafına ilettik. Önümüzdeki günlerde Sayın Cumhurbaşkanımızın Sayın Putin ile bir telefon görüşmesi olacak” diye konuştu.

Kalın, 16 Eylül’de Ankara’da Rusya ve İran’ın katılımıyla üçlü zirve gerçekleştirileceğini de kaydetti.

Türkiye ve Rusya, ABD yaptırımlarına karşı ortak toplantı yaptı: Belgeler Moskova’da çöpten çıktı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder