21 Ağustos 2019 Çarşamba

Trump, ‘Grönland satılık değil’ cevabı üzerine Danimarka gezisini iptal etti

Grönland’ı satın alma talebine sert tepki alan ABD Başkanı Donald Trump, Danimarka’ya yapacağı geziyi iptal etti. Danimarka Başbakanı Frederiksen, Trump’ın Grönland’ı satın alma fikrini “absürt” olarak nitelendirmişti.

BOLD – ABD Başkanı Donald Trump, Danimarka gezisini iptal ettiğini Twitter’dan duyurdu. Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen’e “açık sözlülüğü” için teşekkür etti. “Danimarka, inanılmaz insanlara sahip çok özel bir ülke. Ancak Başbakan Mette Frederiksen’in, Grönland’ın satışını tartışmakla ilgilenmeyeceğine yönelik yorumları doğrultusunda, kendisiyle 2 hafta içinde yapacağımız görüşmeyi başka bir zamana erteliyorum” dedi.

Beyaz Saray da Trump’ın Danimarka gezisinin tamamen iptal edildiğini doğruladı. Trump, Danimarka Kraliçesi Margrethe’in daveti üzerine bu ülkeye Pazartesi günü resmi bir ziyarette bulunacaktı.

DÜNYANIN EN BÜYÜK ADASI GRÖNLAND

Atlas Okyanusu’nun kuzeyindeki dünyanın en büyük adası Grönland, Danimarka’ya bağlı özerk bir bölge. Trump, Türkiye’nin 3 katı büyüklüğündeki 2.16 milyon kilometrekarelik adayı satın almak istediğini defalarca ifade etmişti.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Trump’ın adayı satın almak istediğini yazmış haber daha sonra Beyaz Saray tarafından doğrulanmıştı. Grönland ve Danimarka yetkilileri, Trump’a “satılık değiliz” diyerek tepki göstermişlerdi.

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ise Trump’ın ciddi olmadığını umduğunu söylemişti. Dünyanın en büyük adası Grönland’ın yüzde 81’i buzullarla kaplı. Ancak ada jeopolitik olarak önemli bir noktada bulunuyor ve adanın zengin doğal kaynaklara sahip olduğu biliniyor.

ABD, BAZI BÖLGELERİ VE ADALARI GEÇMİŞTE SATIN ALDI

Stratejik konumu ve zengin mineral kaynakları nedeniyle adaya Çin ve Rusya da ilgi gösteriyor. 1951 yılında ABD ve Danimarka arasında yapılan bir anlaşma ABD Ordusu’na Grönland’ın kuzeyindeki Thule Hava Kuvvetleri Üssü’nün kullanımı konusunda bazı haklar veriyor.

Danimarka, 1917 yılında “West Indies” adı verilen adaları ABD’ye 25 milyon dolar karşılığında atmış ve adalara ABD “Virgin Adalar” ismini vermişti. ABD, Türkiye’nin 2.5 katı büyüklüğündeki Alaska’yı 1867 yılında Rusya’dan 7.2 milyon dolar karşılığında satın almıştı.

Grönland’ı satın almak isteyen Trump ile dalga geçtiler: Satılık değiliz!

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder