Türkiye’nin 2014’te Sudan’daki 780 bin dönümlük araziyi 99 yıllığına kiralayarak kurduğu örnek çiftliğe, 5 yıldır bir tohum dahi ekilmediği ortaya çıktı.
BOLD – Türkiye’nin Sudan’da 2014’te 99 yıllığına kiraladığı 12 bin 500 hektarlık arazide aradan geçen 5 yılda hiçbir yatırım yapılmadığı kaydedildi. CHP Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Kendi çiftliklerini işletemediği için kiraya veren TİGEM, Sudan’da çiftlik kurmaya gitti. Çiftlikte 5 yıldır gelişme yok” dedi.
AVAKADO, MANGO…
Yapılan anlaşmayla göre Sudan’da 780 bin 500 dönümlük arazi Türkiye’nin kullanımına açıldı. Burada özellikle Türkiye ikliminde yetişmeyen yada verimi düşük olan ürünlerin yetiştirilmesi hedefleniyor. Yetiştirilecek ürünler arasında ananas, mango, avakado, pepino jambu, kanola, pamuk ve yağlı tohum gibi ürünler geliyor. Üretimin başlaması ile birlikte bu ürünler daha ucuza Türkiye’ye gelecek.
CHP’Lİ VEKİL SORDU
Cumhuriyet’in haberine göre, CHP’li Gürer, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (TİGEM) 28 Nisan 2014’te Tarımsal İşbirliği Protokolü kapsamında, Sudan’da çiflik kurarak ve arazi kiralayarak tarımsal faaliyetlere başlamasını Meclis gündemine taşıdı. Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması talebiyle verdiği soru önergesinde, Sudan’daki çiftliğin son durumunu ve ne kadar yatırım harcaması yapıldığını sordu. Gürer, Pakdemirli’ye, “Bakanlığınız kadrosundan TİGEM’den kaç kişi bu çiftlik için Sudan’dadır? Kaç Sudanlı çalışan bulunmaktadır? Bunlara ne kadar ücret ödenmektedir? TİGEM ve bakanlığınıza bağlı birimlerin, ülkemiz dışında Sudan haricinde satın aldığı tarım alanı ya da çiftlik var mıdır” sorularını da yöneltti.
PAKDEMİRLİ: YATIRIM YAPILMADI
Önergeye cevap veren Pakdemirli, Sudan ile yapılan anlaşma kapsamında arazi satın alınmasının söz konusu olmadığını belirterek, “Kurulacak ortak şirket marifetiyle, Sudan’da 12 bin 500 hektar arazide örnek çiftlik olarak tarımsal faaliyetler yapılacak olup halen söz konusu araziler ve örnek çiftlik için önerge tarihi itibarıyla herhangi bir yatırım harcaması gerçekleşmemiştir” dedi.
Pakdemirli, Sudan’a bugüne dek yalnızca bir TİGEM personelinin geçici görevlendirme ile gittiğini belirterek, “Ortak şirketin yönetim kurulu üyesi ve genel müdür yardımcısı olarak atanan personel haricinde Sudanlı çalışan bulunmamaktadır” cevabını verdi.
100 GÜNLÜK EYLEM PLANINDA DA YER ALMIŞTI
Sudan ile yapılan tarım arazisi kiralama anlaşması, Tayyip Erdoğan’ın kara kıta Afrika’ya yönelik başlatmış olduğu açılımın meyvesi olarak sunulmuştu. Türkiye’nin ilk defa devlet ve özel sektör işbirliği ile yapacağı yatırım Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı 100 Günlük Eylem Planı’nda da yer almıştı. Bu kapsamda sermayesinin yüzde 80’i Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) ve yüzde 20’si Sudan tarafına ait olan 10 milyon dolar sermayeli “Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi” adıyla bağlı ortaklık kurulması kararlaştırılmıştı. Proje ile resmi kayıtlara göre 500 milyon dolar olan Sudan’la ticaret hacminin önümüzdeki yıl 1, sonraki yıl 2, daha sonra için ise 10 milyar dolara çıkarılması da hedefler arasındaydı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder