20 Ağustos 2019 Salı

Diyarbakır’da HDP’lilere polis müdahalesi: Milletvekilleri yaralandı

3 büyükşehir belediyesine kayyım atanmasını protesto etmek için Diyarbakır’da yapılan eyleme polis sert müdahale etti. HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran ile bazı vatandaşlar yaralandı. Bazı vekillerde gazdan etkilendi.

BOLD – HDP’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) hizmet binası önünde yapacağı açıklamaya katılmak için Eş Genel Başkan Sezai Temelli, milletvekilleri ve belediye başkanları Lise Caddesi’ne geldi. Polis ablukasına alınan Temelli, açıklama yapacağı sırada polis, milletvekillerine ve belediye eş başkanlarına müdahale etti.

VEKİLLER SIKILAN GAZDAN ETKİLENDİ

HDP Milletvekilleri Feleknaz Uca, Remziye Tosun ve Musa Farisoğulları belediye binası önünde beklerken, polis belediye binası önüne gelmek isteyen yurttaşlara tazyikli su ve gaz bombasıyla müdahale etti. Polisin hedefinde HDP’li milletvekilleri de vardı. Saldırıdan Feleknaz Uca, Remziye Tosun ve Musa Farisoğulları da gazdan etkilendi.

TOMALARLA TAZYİKLİ SU SIKILDI

Vatandaşların, milletvekillerin bulunduğu noktaya girişlerine izin verilmedi. TOMA’larla vatandaşlara tazyikli su sıkılırken, polis müdahalesi sırasında milletvekili Ayşe Acar Başaran da darp edildi. Başından yaralandığı belirtilen Başaran’ı, tazyikli sudan etkilenmemesi için milletvekili arkadaşları ve vatandaşlar çembere aldı.

Lise Caddesi’nde polisin milletvekilleri, belediye eş başkanları ve yurttaşlara müdahalesi sürüyor.

HER YERDE SES ÇIKARIN DURDURUN HAYATI

Açıklama yapması engellenen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Her yerden ses çıkartın, durdurun hayatı. Bizimkisi bir hukuk ve adalet mücadelesidir. İradenize geleceğinize sahip çıkın. Dün olduğu gibi bugün de meydanlardayız. Faşizmi yıkacağız, bu ülkeyi mutlaka özgürleştireceğiz, mutlaka kazanacağız” dedi.

İKTİDAR YANGININ ÜZERİNE BENZİN DÖKÜYOR

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli daha sonra İHD Diyarbakır Şubesi’ne giderek burada basın toplantısı düzenledi. Temelli, “Bugün zorbalığın bir yüzünü Diyarbakır sokaklarında yaşadık. Adeta bir savaş ortamı yaratıldı. Belediyesine, kentine sahip çıkan insanlar bu saldırıyla yüz yüze kaldı. Savaş politikalarından beslenen bu iktidar yangını harlamaya, yangının üzerine benzin dökmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

ÇEVRE İLLERDEN GELİŞLERE İZİN VERİLMEDİ

Mardin, Diyarbakır ve Van büyükşehir belediyelerine kayyım atanmasına tepki göstermek amacıyla çevre il ve ilçelerden bu illere gelmek isteyen HDP’liler kontrol noktalarında durdurularak, geçmeleri engellendi. Polisler HDP’lilere geri dönmeleri yönünde uyarılarda bulundu. Mardin’e girmekte ısrar eden HDP’lilere, Mardin Valiliği tarafından kentte 30 günlük eylem ve etkinlik yasağı olduğu söylenirken, HDP’lilerin kontrol noktalarındaki bekleyişleri sürüyor.

KENTLER ABLUKA ALTINA ALINDI

HDP’nin yapacağı açıklama öncesi Diyarbakır abluka altına alınırken, birçok yere TOMA ve zırhlı polis araçları ve çevik kuvvet polisleri konuşlandırıldı. Polisler HDP’lilere belediye önüne gitmelerinin engelleneceği ve sadece parti binası içinde açıklama yapabileceklerini bildirdi.

VEKİLİN ARACININ GEÇİŞİNE İZİN VERİLMEDİ

Bingöl’den Diyarbakır’a gelen HDP Milletvekili Hişyar Özsoy’un aracının da Diyarbakır’ın Ergani ilçesinin Değirmen Dere mevkisindeki karakolda durdurulduğu ve Genel Bilgi Taraması’ndan (GBT) geçirildiğini belirtildi. Özsoy’un, saat 10.00’dan bu yana aracının geçişine izin verilmediği öğrenildi.

KILIÇDAROĞLU’NA SESSİZLİĞİNİZİ BOZUN ÇAĞRISI

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise HDP İstanbul İl Örgütü’nde basın toplantısı düzenledi. Buldan, Kılıçdaroğlu başta olmak üzere Meclis’te AK Parti ve MHP hariç grubu olan bütün partilere ve Meclis dışı partilere çağrıda bulundu: “Sessizliğinizi bozun. Gün bugündür” dedi.

HDP kayyım atamalarına karşı ‘kesintisiz eylem’ kararı aldı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder