21 Ağustos 2019 Çarşamba

ABD’den Çin’e rağmen Tayvan’a 8 milyar dolarlık F-16 satışı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Tayvan’a 8 milyar dolar değerinde 66 F-16 Blok 70 tipi uçağının satışına onay verdi.

BOLD – ABD Savunma, Güvenlik İşbirliği Ajansı yaptığı yazılı açıklamada, “Dışişleri Bakanlığı Taipei Ekonomik ve Kültürel Temsilcilik Ofisine muhtemel dış askeri satışlar kapsamında 8 milyar dolar değerinde 66 F-16C/D Blok 70 tipi uçağı ve ilgili elemanlarının satışına onay verdi” şeklinde açıklama yaptı.

Açıklamada, söz konusu satış onayının Kongre’ye bildirildiği kaydedildi. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da, “Başkan (Donald Trump) geçen hafta Perşembe veya Cuma bu F-16 satışı için adım atmamız konusunda Kongre’ye gönderilecek tebligatı onayladı” dedi.

Çin, Tayvan’ı ülkenin bir parçası olarak kabul ediyor ve sık sık Tayvan’ı tehdit ediyor. Pekin yönetimi, Tayvan’ı askeri seçenek dahil bir şekilde Çin’e dahil edeceğini belirtiyor. Çin, ABD’nin Tayvan’a silah satışlarına da sert biçimde tepki gösteriyor.

TAYVAN YA DA RESMİ ADIYLA ÇİN CUMHURİYETİ

Tayvan ya da resmi adıyla Çin Cumhuriyeti, 1949 yılındaki Çin İç Savaşı’nı Çin Milliyetçi Partisinin kaybetmesi üzerine Çin Milliyetçi Partisi yönetimi Tayvan adasına kaçtı ve Çin Cumhuriyeti’nin burada devam ettiğini dünyaya ilan etti. Çin ana karası ise Çin Komünist Partisi yönetimine girdi ve komünist parti tarafından Çin Halk Cumhuriyeti kuruldu.

1949 yılında kurulan Tayvan, başta Batılı ülkeler olmak üzere dünya devletlerinin çoğunluğu tarafından kabul gördü. 1971 yılına gelindiğinde değişen dünya dengeleri nedeniyle Çin Cumhuriyeti (Tayvan) Birleşmiş Milletler’den çıkarıldı ve yerine Çin Halk Cumhuriyeti dahil edildi.

SADECE 17 ÜLKE TANIYOR

Tayvan, sadece 17 ülke tarafından tanınıyor. Ancak birçok ülke Tayvan’la gayrıresmi olarak ekonomik ve kültürel ilişkilerini sürdürüyor. ABD ile Tayvan arasında resmi diplomatik ilişki bulunmadığından Taipei Ekonomik ve Kültürel Temsilcilik Ofisi Washington’da Tayvan’ı temsil ediyor.

ABD yönetiminin daha önce doğrudan Tayvan’ı muhatap alması Çin ile ABD arasında diplomatik gerilime neden olmuştu. ABD, 1972’den bu yana Tayvan’ı resmiyette Çin’in bir parçası olarak tanıyor, 1979’da geçirilen Tayvan’la İlişkiler Yasası kapsamında da Tayvan ile resmi olmayan ilişkisini sürdürüyor.

Yeni Zelanda Meclis Başkanı, başkanlık kürsüsünde bebeği biberonla besledi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder