22 Ağustos 2019 Perşembe

Türkiye ve Rusya, ABD yaptırımlarına karşı ortak toplantı yaptı: Belgeler Moskova’da çöpten çıktı

Türkiye ve Rusya arasında olası Amerikan yaptırımlarına karşı Temmuz ayında acil bir toplantı düzenlendi. Bu toplantıya dair tutanaklar Moskova yakınlarındaki bir çöpte bulundu.

BOLD – Bloomberg haber ajansı, Türkiye ve Rusya arasında olası Amerikan yaptırımlarına karşı Temmuz ayında acil bir toplantı düzenlendiğini bildirdi. Haberini Rus basınına dayandıran ve konuyu iki farklı kaynaktan teyit ettiren Bloomberg haber ajansı, toplantıda Rusya Merkez Bankasının Brüksel merkezli küresel bankalararası ağ SWIFT’e alternatif olarak geliştirdiği finansal sisteme Türkiye’nin nasıl dahil olabileceği değerlendirildi.

TESLİMAT SONRASI YAPILDI

Türkiye ve Rusya arasındaki acil toplantının, Temmuz ayında S-400 hava savunma sistemi teslimatının başlamasının ardından gerçekleştiği ifade edildi. Toplantıya dair tutanaklar ise Moskova yakınlarındaki bir çöpte bulundu.

Görüşmeye dair bilgi ilk olarak hafta başında Rus basınına yansıdı. Rus haber ajansı Baza, Rus Maliye Bakanı ile Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Bülent Aksu arasında gerçekleştirilen toplantının detaylarına ilişkin bir tutanağın fotoğrafını paylaştı. Belgeye göre yetkililer ayrıca kendi para birimlerinde ticaret yapmayı da toplantıda ele aldı.

MÜZAKERELER HALA DEVAM EDİYOR

Rusya Maliye Bakanı Alexei Moiseev, toplantıyı teyit etti ve toplantıda ele alınan meseleler hakkında müzakerelerin halen devam ettiğini belirtti. Alexei Moiseev, bu konuların üzerinde çalışıldığını ve imzalanacak genelgeye göre ilerleneceğini ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakanlığından üst düzey bir yetkili de görüşmeyi teyit etti ancak görüşmeye ilişkin detay vermedi ve rutin konuların konuşulduğunu kaydetti. Rusya medyası, çöpe atıldıktan sonra bulunan bu belgenin arkasında bir Maliye Bakanlığı çalışanının olabileceğini belirtti.

RUSYA, SİSTEME ÇİN’İ DE DAHİL ETMEK İSTİYOR

Rusya Merkez Bankası, Kırım’ın ilhakının gerçekleşmesinin ardından yaptırımlara maruz kalması nedeniyle SWIFT sisteminden dışlanması durumunda kullanmak ve ‘dış riskleri azaltmak’ için 2014 yılında alternatif bir bankalar arası sistem kurmuştu.

Bu sistem, bankalar arası iletişimi SWIFT kodlarına çevirerek iletişimin aksamamasını amaç ediniyor. Putin Haziran ayında bu ağa Çin’i de katmak için görüşmelerin sürdüğünü söylemişti.

Rusya basını daha önceki haberlerinde Türkiye ve İran’ın da bu ağa dahil olabileceğine dair ifadelerde bulunmuştu. Türkiye ve Türkiye’deki bankalar son aylarda Rus kredi kartı ödeme sistemine de ilgi göstermeye başladı.

Kırım’ın ilhakı sonrası Batı tarafından uygulanan yaptırımlar yüzünden Rusya’nın VISA ve Mastercard’a rakip olarak çıkardığı alternatif kredi kartı sistemi MIR’e son 2 ayda Türkiye İş Bankasının ardından Ziraat Bankası da dahil oldu.

Polonya, Almanya’dan 850 milyar dolar savaş tazminatı talep etmeyi planlıyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder