22 Ağustos 2019 Perşembe

Vatandaşın ekonomiye duyduğu güven yüzde 14.5 azaldı

Vatandaşın maddi durum ve ekonomi hakkındaki değerlendirmeleri ile beklentilerini yansıtan tüketici güven endeksi, ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14.5 geriledi.

BOLD – Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ortaklığında yürütülen Tüketici Güven Endeksi araştırmasının Ağustos 2019 dönemine ilişkin sonuçları açıklandı.

Buna göre, mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 14.5 düştü.

YILLIK SONUÇLAR YOK

Bu bilgiye ancak ve ancak TÜİK’in açıklama metninin altında “Tüketici eğilimine ilişkin soru bazında endeksler” başlığıyla yer alan tablo indirilerek ve Excell tablosunda söz konusu endeksler “=(((son terim/ilk terim)*100)-100)” formülü yardımıyla birbirine oranlanarak bulunabiliyor.

TÜİK’in bülteninde yıllık sonuçlar bulunmuyor. Birçok kez verilerle oynamakla ve damat bakandan gelen telefonlarla adı gündeme gelen kurum, haber bülteninde aylık bazda artan rakamlara yer veriyor.

Tüketici güven endeksi yüzde 17 düştü ama aylık rakamları öne çıkaran TÜİK “arttı” diye açıkladı

POLYANNA GİBİ DAVRANIYOR

TÜİK’in açıklaması, “… tüketici güven endeksi Ağustos ayında bir önceki aya göre %3,1 oranında arttı; Temmuz ayında 56,5 olan endeks, Ağustos ayında 58,3 oldu” şeklinde.

Gerçek görevi bağımsız ve tarafsız bir şekilde ekonomik ve istatistiki verileri yayınlamak olan TÜİK, öne çıkardığı aylık rakamlarla endeksin arttığına dikkati çekmeye ve pozitif bir tablo çizmeye çalışıyor.

Şok iddia: TÜİK enflasyonu düşürmek için özel çalışma yaptı!

YÜZDE 9 AZALMA

Ekstra çaba harcanarak ancak ulaşılabilen, dünya genelinde ekonomik veriler için esas gösterge olmasına rağmen TÜİK açıklamasında yer verilmeyen yıllık rakamlara bakıldığında, gelecek 12 aylık döneme ilişkin hanenin maddi durum beklentisi endeksi yüzde 9 azalarak 77.8’e düştü.

Genel ekonomik durum beklentisi endeksi ise yüzde 15.9 gerilemeyle 74.3 seviyesine indi. İşsiz sayısı beklentisi endeksi de yüzde 21.3 düşüşle 58.3’e geriledi. İşsiz sayısı beklentisi endeksinin azalması, işsiz sayısı beklentisinde artışı gösteriyor.

Tasarruf etme ihtimali endeksi yüzde 8.6 azaldı ve 22.7’ye düştü. Otomobil satın alma ihtimali endeksi yüzde 5.7 düşerek 12.5’e indi. 6.7 seviyesinde yer alarak araştırmadaki en düşük endeks olarak kayıtlara geçen konut satın alma veya inşa ettirme ihtimali endeksi, yüzde 19.7 azaldı. Endeks, geçen yılın Ağustos ayında 8.4 düzeyindeydi.

Tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabiliyor. Endeksin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu, 100’den küçük olması ise tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor.

Elektrik birim fiyatları katlandı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder