30 Haziran 2021 Çarşamba

Afganistan’da Taliban ilerlerken ABD’li komutandan ‘iç savaş’ uyarısı geldi

Taliban’ın hızla ilerleyişi sürerken Afganistan’daki ABD askerlerinin komutanı Orgeneral Scott Miller’dan ülke için ‘iç savaş’ uyarısı geldi. İç savaş için ‘kesinlikle gerçekleşebilecek bir ihtimal’ ifadesini kullanan Miller, “Bu dünyayı kaygılandırmalı’ dedi. Bu ortamda Kabil Havalimanı’nın güvenliğine talip olan Türkiye ile ABD arasındaki görüşmeler de sürüyor.

BOLD – Afganistan’daki en üst düzeyli Amerikan askeri Orgeneral Scott Miller, ABD ve NATO askerlerinin çekilmesinin ardından “İç savaş kesinlikle gerçekleşebilecek bir ihtimal. Bu, dünyayı kaygılandırmalı” ifadelerini kullandı.

Afgan hükumet güçlerine son dönemde saldırılarını arttıran Taliban’ın ülkede ilerleyişi de sürüyor. ABD ve NATO askerlerinin çekilmesi sonrası başkentin yurtdışına açılan tek kapısı noktasındaki Kabil Havalimanı’nın güvenliğine talip olan Türkiye’yi Afganistan’da zorlu bir dönem bekliyor olacak.

“İÇ SAVAŞ KESİNLİKLE GERÇEKLEŞEBİLECEK BİR İHTİMAL”

Afganistan’daki Amerikan güçlerinin komutanı Orgeneral Scott Miller, son Amerikan askerlerinin terk etmeye hazırlandığı ülkenin iç savaşa sürüklenebileceğini söyledi. Miller, “Afganistan’ın lider kadrosu birleşemezse ülke çok zor bir dönemle yüzleşebilir” dedi.

Orgeneral Miller nadiren düzenlediği basın toplantısında “Şu anda güvenlik durumu iyi değil. Şu anki haliyle devam ederse, iç savaş kesinlikle gerçekleşebilecek bir ihtimal. Bu, dünyayı kaygılandırmalı” diye konuştu.

Miller ayrıca, Taliban’ı ABD’yle varılan anlaşmada verdiği şiddeti azaltma taahhüdünü yerine getirmemekle suçladı.

ABD güçlerinin geçen ay çekilmeye başlamasından bu yana hükümet güçleri ve Taliban arasındaki çatışmalar yoğunlaştı ve Taliban geniş toprak kazanımları elde etti.

TALİBAN İLERLİYOR

Orgeneral Scott Miller’ın uyarısı, Taliban’ın Afganistan’da birçok bölgeyi ele geçirmesini izliyor.

Birleşmiş Milletler de Taliban’ın Mayıs ayından bu yana 370 bölgenin 50’sini ele geçirdiğini, birçok kenti kuşattığını ve başkent Kabil’e yaklaştığını açıklamıştı. BM verilerine göre, Taliban, kent merkezleri hariç ülke topraklarının yüzde 50 ila 70’ini elinde bulunduruyor.

Taliban, son günlerde Afganistan genelinde 100’den fazla bölgeyi ele geçirdiğini söylüyor.

Afganistan’ın Gazne vilayetinde Hoca Ömeri, Vaiz ve Mukur ilçeleri Salı günü itibariyle Taliban kontrolüne geçti. Güvenlik güçleri bu ilçelerden geri çekildi.

Afganistan Savunma Bakanlığı ise ülkenin kuzeyindeki Faryab vilayetinin Peştun Kot ve Pervan vilayetinin Şinvari ilçelerinin Taliban’dan geri alındığını açıkladı.

Son 2 ayda Taliban’ın kontrolüne geçen ilçe sayısı 45’i aştı. Taliban, ülkedeki 407 ilçeden 130’dan fazlasını, merkezleri dahil olmak üzere ele geçirmiş durumda. Bunlardan 60 kadar ilçedeki bazı beldeler Afgan güvenlik güçlerinin kontrolünde bulunuyor. 190 ilçede de çatışmalar devam ediyor.

Ülkenin 34 vilayet merkezi de hükümetin kontrolü altında.

TACİKİSTAN SINIR KAPISI TALİBAN’IN KONTROLÜNDE

Taliban geçen hafta ele geçirdiği Tacikistan sınırındaki kritik öneme sahip Şir Han Bendar Sınır Kapısı’nın da kontrolünü elinde tutuyor.

Afganistan Ticaret ve Yatırım Odası Başkanı Şefikullah Atayi, Taliban’ın sınır kapısından sorumlu idari görevlere kendi isimlerini atadığını ancak iki ülke arasında bu noktadan yapılan ticaretin durduğunu söyledi.

Taliban sözcüsü de sınır kapısının idaresi için görevli ataması yaptıklarını ve bu kapının insan giriş-çıkışları için açık olacağını duyurdu.

PENTAGON: KABİL HAVALİMANI KONUSU ÜZERİNDE HALA ÇALIŞIYORUZ

Afganistan’da ABD ve NATO askerlerinin çekilmesinin ardından ülkenin dışa açılan tek kapısı konumundaki Kabil Havalimanı’nın güvenliğinin sağlanamaması durumunda Kabil’deki diplomatik misyonların geleceğinin tehlikeye girmesinden korkuluyor. Avustralya ülkedeki büyükelçiliğini kapatacağını açıklayan ilk ülkelerden biri olmuştu.

Geniş çaplı bir iç savaş ve Taliban saldırısı tehdidi altındaki ülkede Türkiye, Kabil Havalimanının güvenliğini sağlamak için Afganistan’da kalmayı önermişti. Ancak ABD ile Türkiye arasında yürütülen görüşmelerde kesin bir karara varılmamıştı.

Salı günü günlük basın brifinginde konuşan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Kabil Havalimanı’nın güvenliğinin nasıl sağlanacağı konusunun ayrıntıları üzerinde hala çalıştıklarını söyledi.

ABD basını, çekilme sonrası ABD’nin Kabil’deki diplomatların güvenliğinin sağlanması için yaklaşık 650 Amerikan askerinin Afganistan’da kalmaya devam edeceği ve buna ek olarak birkaç yüz ABD askerinin de muhtemelen Eylül ayına kadar Türk askerlerine yardım etmek için Kabil havaalanında kalacağını yazmıştı.

ABD Başkan Biden, çekilme sonrası ABD büyükelçiliğinin açık kalmasını ve büyükelçiliğin programlarını devam ettirmesini istiyor.

Türkiye’nin NATO’nun Afgan güvenlik güçlerini eğitme misyonunun bir parçası olarak Afganistan’da 500’den fazla askeri bulunuyor. Bu askerlerin bir bölümü halen Kabil Havalimanı’nın askeri bölümünün korumasında görev yapıyor.

ABD, 11 EYLÜL’E KADAR ÇEKİLMEYİ TAMAMLAMAK İSTİYOR

ABD, 2001 yılında yaklaşık 3 bin kişinin hayatını kaybettiği saldırılardan El Kaide örgütü ve lideri Usame bin Ladin’i sorumlu tutmuş ve bin Ladin’in burada koruma altında olduğu gerekçesiyle Afganistan’a önce hava, sonra kara operasyonu başlatmıştı.

ABD ve NATO müttefikleri, yaklaşık 20 yıldır Afganistan’da asker bulunduruyor.

ABD Başkanı Joe Biden, 1 Mayıs’ta başlayan geri çekilmenin New York’taki Dünya Ticaret Merkezi binaları ve Washington’daki Pentagon’a uçaklarla düzenlenen saldırıların 20’nci yılı olan 11 Eylül 2021 öncesi tamamlanmasını hedefliyor.

ALMANYA ÇEKİLMEYİ TAMAMLADI

Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Afganistan’da bulunan son Alman askerlerinin Salı günü ülkeden ayrıldığını duyurdu.

Kramp-Karrenbauer, Twitter’dan yaptığı açıklamada, son Alman askerlerinin de Afganistan’dan güvenli bir şekilde ayrıldığını belirterek “20 yıl sonra en yoğun yurt dışı görevimiz tamamlandı.” ifadesini kullandı.

Kramp-Karrenbauer, 2001’den beri Afganistan’da görev yapan 150 binden fazla Alman askerine teşekkür ederek “Alman askerleri Afganistan’da Federal Meclis’in verdiği tüm görevleri yerine getirdi. Bu görevden gurur duyabilirsiniz.” değerlendirmesinde bulundu.

Alman askerleri Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) ve ardından hayata geçirilen Kararlı Destek Misyonu çerçevesinde 2001’den bu yana Afganistan’da bulunuyordu. Misyonda toplam 59 Alman askeri hayatını kaybetmişti.

Son olarak 1100 Alman askeri Kararlı Destek Misyonu kapsamında Afganistan’da bulunuyordu.

Biden ile Erdoğan anlaştı ama Afganistan’da Türk askerini ne bekliyor?

Afganistan’da Taliban ilerlerken ABD’li komutandan ‘iç savaş’ uyarısı geldi yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder