29 Haziran 2021 Salı

Türkiye’nin ayıbı Elmalı Davası: Yargı bir çocuğun çıkaramadığı ses olamadı!

İki çocuğa cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklanan anne ile üvey baba adli kontrolle serbest bırakıldı. Türkiye karara isyan ederken sanıkların salıverilmesine itiraz eden başsavcılığın talebinin Antalya 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından geri çevrildiği ortaya çıktı.

BOLD – Antalya Elmalı’da iki çocuğa cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklanan annenin ve çocukların üvey babasının adli kontrolle serbest bırakılmasına tepkiler büyüyor. Sosyal medyada olay gündem olması sonrası bakanlık açıklama yapmak zorunda kaldı.

BABAANNE İHBAR ETTİ

Olay, geçen yıl haziran ayında savcılığa giden babaannenin ihbarıyla ortaya çıktı. 6 ve 9 yaşında olan iki torununun cinsel istismara uğradığını öne süren babaanne, eski gelini Merve A. ve eşi Rahmi A. ile gelininin erkek arkadaşlarından şikayetçi oldu. Koruma altına alınan iki çocuk üvey babası Rahmi A. ile iki kişinin kendilerine istismarda bulunduğunu anlattı. Çocukların cinsel istismara uğradığı adli tıp raporuyla kanıtlandı.

İSTİSMARI DEFTERE ÇİZDİLER

Küçük kız ve ağabeyi istismarı deftere yaptıkları çizimlerle de anlatmaya çalıştıkları soruşturma dosyasına girdi. Soruşturma kapsamında anne Merve A. ile üvey baba Rahmi A. tutuklandı, diğer 2 şüpheli serbest bırakıldı. Davanın üçüncü duruşmasında sanıklar suçlamaları kabul etmedi. Merve A. ve Rahmi A. adli kontrolle serbest bırakıldı.

ADLİ KONTROL TEPKİ ÇEKTİ

Tutuklu anne ve üvey babanın adli kontrolle serbest bırakılması tepki çekti. #ElmalıDavası ve #Allahbelanızıversin etiketleriyle yapılan paylaşımlar Türkiye gündeminde ilk sıraya yerleşti. Tepkiler sonrası açıklama yapan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı her iki çocuğun da psikolojik destek aldığı belirtilerek, faillerin en ağır cezayı alması için bakanlığın yakın takibinin süreceği belirtildi.

KIZ ÇOCUK YILLARDIR İSTİSMARA UĞRAMIŞ

Cumhuriyet’ten Sinem Nazlı Demir’e konuşan çocukların avukatı UCİM Türkiye Hukuk Koordinatörü Avukat Gülşah Ekin Taş, annenin yanında kalan kız çocuğunun yıllardır istismara maruz bırakıldığını belirterek, annesinin yanında kalmaya başlayan oğlan çocuğunun da istismara uğramasıyla olayın çıkmaya başladığının altını çizdi. Taş, çocukların 13 yaşındaki dayılarının da istismarına uğradığını, ancak çocuğun çocuğa olan istismarı olduğu için dosyaya eklenmediğini kaydetti.

DEDE VE TEYZELER KABLOLARLA DÖVMÜŞ

Çocuklara dede ve teyzelerin şiddet uyguladıklarını belirten Taş, “Çocuklara telefon kabloları ile şiddet uyguluyorlar. Tüm bunları dinledikten sonra babaanne çocukları psikoloğa götürüyor. Psikolog eşliğinde de tüm bu istismarlar, çocukların önceden çizdiği resimler ortaya çıkıyor ve dava bu şekilde başlıyor. Çocuklar dava aşamasından beri babannelerindeler” dedi.

BAŞKA ÇOCUKLAR İÇİN TEHLİKE ARZ EDİYORLAR

Mahkemenin neden bu sanıkları tutuksuz yargıladığına yönelik hiçbir geçerli veya bilinen neden olmadığını vurgulayan Taş, “Çocukların verdikleri ifadeler ise o kadar net ve anlaşılır ki. Bu insanlar ocak ayından beri tutuksuz yargılanıyorlar. Aylardır tutuksuzlar ve başka çocuklar için tehlike arz ediyorlar” dedi.

ÇOCUKLAR YETİŞKİN İLACI KULLANIYOR

Çocukların yaşadıkları nedeniyle yetişkin bir bireyin kullanabileceği ilaçları kullandıklarının altını çizen Taş, “Kabus görüyorlar. Annelerinin ve üvey babalarının onları kaçırmasından korkuyorlar. Babaanne kimseye güvenmiyor ve hala çocuklarla birlikte. Çocukları görseniz uyku uyuyamazsınız. Bu resimler ne ki ? Bu resimlerin kaç katını yaşadı bu çocuklar” dedi.

İSTİSMARCILARA GÜN DOĞACAK

Meclis’e gelecek ve çocukların beyanı değil; somut delillerin esas alınmasını talep eden teklifin yasalaşması halinde istismarcılarına gün doğacağının altını çizen Taş, bir sonraki duruşmanın 17 Eylül’de olduğunu kaydetti.

SAVCILIĞIN İTİRAZINI MAHKEME REDDETTİ

Elmalı Cumhuriyet Başsavcılığı, iki kardeşin cinsel istismara maruz kalmasına ilişkin davaya dair açıklama yaptı. Açıklamada “Sanıkların 5 Ocak 2021 tarihinde tutuksuz yargılanmalarına karar verilmiş ve başsavcılık tarafından bu karara itiraz edilmiştir. Antalya 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından itiraz reddedilmiştir” dendi.

‘Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacı ile basın açıklaması yapılması gereğinin hasıl olduğu’ belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

  • 5 Mayıs 2020 tarihinde mağdur çocukların babaanneleri tarafından, 2019 yılında Finike ilçesinde anne, üvey baba ve dayıları tarafından çocukların cinsel istismara uğradıkları iddiaları ile Balıkesir Edremit Cumhuriyet Başsavcılığına ihbar ve şikayette bulunulmuştur.
  • Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından derhal soruşturmaya başlanılmış ve çocuklara psikososyal destek verilerek çocuk izlem merkezinde beyanları alınmıştır.
  • Yürütülen soruşturma neticesinde elde edilen bulgular ve çocuklara karşı nitelikli cinsel istismar eylemlerinin gerçekleştirildiği yönünde yeterli şüphe oluştuğu kanaatiyle 24 Temmuz 2020 tarihinde düzenlenen iddianame ile sanıkların cezalandırılması istemiyle Elmalı Ağır Ceza Mahkemesi nezdinde kamu davası açılmıştır.
  • Delillerin tam olarak toplanmamış olması, delillerin karartılma ihtimalinin bulunması gerekçeleri ile 16 Ekim 2020 tarihinde mahkemesince sanıkların tutuklanmasına karar verilmiştir.
  • Yargılama sürecinde delillerin toplanmış olması ve alınan beyanlardaki çelişkiler dikkate alınarak sanıkların 5 Ocak 2021 tarihinde tutuksuz yargılanmalarına karar verilmiş ve Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bu karara itiraz edilmiştir.
  • Antalya 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından itiraz reddedilmiştir.
  • 5 ay önce tutuksuz yargılanmalarına karar verilen sanıklar hakkındaki yargılama süreci devam etmekte olup, son duruşma 21 Mayıs 2021 tarihinde yapılarak, duruşması 17 Eylül 2021 tarihine bırakılmıştır.
  • Yargılama sürecinde alınan mağdur beyanları ve toplanan tüm deliller mahkemesince birlikte değerlendirilecek olup, nihai karar bağımsız ve tarafsız yargıya aittir.
  • Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yargılama süreci titizlikle takip edilmektedir.

‘Push back’ Atina’nın devlet politikası oldu: Meriç’te göçmenlere çırılçıplak dayak!

Türkiye’nin ayıbı Elmalı Davası: Yargı bir çocuğun çıkaramadığı ses olamadı! yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder