30 Haziran 2021 Çarşamba

Yeni Sezgin Baran Korkmaz’lar gelsin diye Varlık Barışı 6 ay uzatıldı

Altı kez çıkarılan Varlık Barışı ile kaynağı belirsiz 150 milyar lirayı sisteme sokan AKP Hükumeti, uygulamayı ikinci kez uzattı. Suç örgütü lideri Sedat Peker’in açıklamaları ve Sezgin Baran Korkmaz’ın tutuklanmasıyla gündeme gelen ‘kara paralar’ Varlık Barışı ile 6 ay daha aklanacak.

BOLD ANALİZ – Varlık Barışı, yurtdışı ve yurtiçindeki para, altın, döviz, sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar gibi servetlerin kaynağı sorulmadan ekonomik sisteme dahil edilmesi anlamına geliyor. Cumhuriyet tarihinde AKP iktidarı dışında hiçbir hükumetin başvurmadığı Varlık Barışı Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla yeniden 6 ay uzatıldı.

İLK VARLIK BARIŞI 2008 YILINDA YAPILDI

AKP hükumeti, Varlık Barışı düzenlemesini ilk defa 2008 yılında çıkardı. Yurtdışı ve yurtiçinde para, altın, dövizi bulunan kişiler 2008 yılında bu uygulamaya ciddi ilgi gösterdi. 47,3 milyar liranın Hazine ve Maliye Bakanlığı’na kaydedileceği beyan edildi. Bu paralardan 1 milyar 600 milyon lira vergi kesildi. Bu verginin ne kadarının tahsil edildiği ise açıklanmadı.

VERGİ İSTENEN SON BARIŞ 2013’TE YAPILDI

İkinci Varlık Barışı ise 2013 yılında çıkarıldı. 2008 yılında olduğu gibi mal varlıklarının sisteme girişi karşısında yüzde 2 vergi uygulandı. Türkiye’ye getirmek üzere 69 milyar 830 milyon liralık varlık beyan edilirken, 1 milyar 480 milyon lira vergi tahakkuk ettirildi. Ancak 8 milyar 500 milyon lira tutarındaki varlık için 170 milyon vergi tahsil edilebildi.

15 TEMMUZ SONRASI İNCELEMESİZ ‘BARIŞLAR’

Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde iki kez Varlık Barışı yasası çıkaran AKP hükumeti, Cumhurbaşkanlığı döneminde de bu düzenlemeden vazgeçmedi. 2016 yılında öncekilerden farklı olarak nereden kazanıldığı bilinmeyen varlıkların sıfır vergi ve incelemeden sisteme kaydedilmesinin önü açıldı. Bu çerçevede getirilen para, döviz altının Mali Suçları Araştırma Kurulu, Gümrük, Gelir İdaresi ve Vergi denetimlerinin dışında tutuldu. 2016 yılından sonraki barışlarda kaç kişinin ne kadar varlığını sisteme kaydettiği açıklanmadı.

İKİ YILDA 32 MİLYAR TL AKLANDI

Sezgin Baran Korkmaz üzerinden kara paraların aklandığı 2018 ve 2019 yıllarında da Varlık Barışı yapıldı. 2018’de 16 milyar lira, 2019 yılında 17 milyar liralık para denetimsiz ve vergisiz sisteme dahil etti. Bu paranın ne kadarının Sedat Peker’in açıkladığı ve iş insanlarının mallarına çöken Cihan Ekşioğlu, Sezgin Baran Korkmaz gibi isimler üzerinden sisteme dahil edildiği bilinmiyor.

İNCELEMESİZ PARA GİRİŞİNİ ERDOĞAN SÜREKLİ UZATIYOR

2020 yılında altıncı kez çıkarılan yasa Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından sürekli uzatılıyor. Para, altın, döviz, diğer sermaye piyasası araçları ve taşınmazların 30 Haziran 2021 tarihine kadar Türkiye’deki banka veya aracı kurumlara bildirim süresi tanındı. Gerçek ve tüzel kişiler, bildirim tarihinden itibaren üç ay içinde Türkiye’ye getirmeleri halinde sıfır vergi ve denetimsizce mallarını kullanabiliyor. Erdoğan 2021’de sone eren süreyi önce Haziran’a ardından da 2021 yılı sonuna kadar uzattı.

İş adamlarının malına çöken Cihan Ekşioğlu’nun jet sefası

Yeni Sezgin Baran Korkmaz’lar gelsin diye Varlık Barışı 6 ay uzatıldı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder