30 Haziran 2021 Çarşamba

Trump’ın avukatı Giuliani’ye Türkiye için lobi yapma soruşturması

ABD Adalet Bakanlığı, eski başkan Donald Trump’ın şahsi avukatı Rudy Giuliani’nin Reza Zarrab ve Fethullah Gülen konusunda Türkiye lehine lobicilik yaptığı iddialarına ilişkin soruşturma başlattı.

BOLD – ABD Adalet Bakanlığı, eski Başkan Donald Trump’ın şahsi avukatı Rudy Giuliani hakkında Türkiye’nin çıkarları için lobi faaliyetleri yürüttüğü iddiaları konusunda soruşturma başlattı.

Bloomberg News’ün haberine göre soruşturmada, Giuliani’nin Trump yönetimi nezdinde, Rıza Zarrab ve Fethullah Gülen konusunda Türkiye lehine lobi yapıp yapmadığı araştırılacak.

CEZAİ SORUŞTURMA DEĞİL

Konu hakkında bilgi sahibi kaynaklara dayandırılan haberde, Giuliani’nin bir lobici gibi hareket edip etmediğinin araştırılacağı ve cezai bir soruşturma yürütülmediği belirtildi. Buna göre, soruşturma sonucunda Giuliani’nin Türkiye lehine lobi faaliyeti yürüttüğü tespit edilirse, Amerikan yasalarına göre kendisini bir ‘lobici’ olarak kayıtlara geçirmesi gerekebilir. Bloomberg, Giuliani’den Zarrab ve Gülen konusunda Amerikalı ve Türk yetkililerle gerçekleştirdiği tüm temasları ve bağlantılarını açıklamasının istenebileceğini de yazdı.

ZARRAB HAKKINDAKİ DAVANIN DÜŞÜRÜLMESİ İÇİN ÇALIŞIYORDU

Soruşturma Giuliani’nin 2017’de Trump’ın, Halkbank üzerinden ABD yaptırımlarını hiçe sayarak İran’a yardım etmekle suçlanan İranlı iş insanı Reza Zarrab’a yönelik federal suçlamaları düşürmesi için baskı yaptığı konusunda yürütülüyor. Soruşturmadaki diğer bir başlık da Giuliani’nin Trump’tan ABD’de yaşayan Fethullah Gülen’i Türkiye’ye iade etmeye zorladığı yönündeki iddia.

Giuliani, ABD’de Türkiye’nin veya Ukrayna’nın çıkarları hakkında hareket ettiği suçlamalarını reddediyordu. Hbaerde, Giuliani’nin Türkiye lehine hareket edip etmediğine dair soruları yaklaşık bir yıldır başarıyla savuşturduğu yorumu yapıldı.

AVUKATLIK LİSANSI SEÇİM YÜZÜNDEN İPTAL EDİLDİ

New York’un eski belediye başkanı ve başsavcısı olan Giuliani, Trump’ın şahsi avukatı olarak eski başkana en yakın isimlerden biri olarak görülüyordu. Giuliani’nin avukatlık lisansı, 2020 ABD Başkanlık seçimlerine hile karıştığına dair yalan iddiaları yayma suçlamasıyla geçen hafta iptal edilmişti.

TRUMP’A GÜLEN’İN İADESİ İÇİN BASKI YAPIYORDU

Giuliani’nin Türkiye adına lobi yaptığı iddiası, 2019 yılında Washington Post gazetesi tarafından ele alınmıştı. Adının açıklanmasını istemeyen eski yetkililere dayandırılan haberde, Giuliani’nin henüz Trump’ın avukatı olmadığı 2017’de başkanla özel sohbetlerinde Gülen’in iadesi için ısrar ettiğini yazmıştı. Beyaz Saray’ı sık sık ziyaret ettiği öne sürülen Giuliani’nin, ‘o dönemde neredeyse başka hiçbir şey konuşmadığı ve Trump nezdinde bu konuyu her fırsatta gündeme getirdiği’ iddia edilmişti. Gazeteye konuşan eski yetkililer, Trump’ın bu fikre bir dönem sıcak baktığını ancak diğer yetkililerin buna karşı çıktığını söylemişti.

RAHİP BRUNSON TAKASI’NI İLK GÜNDEME GETİREN İSİM

‘Gülen’e karşılık rahip Brunson’ın ABD’ye iade edilmesi’ fikrinin de Giuliani’den çıktığı öne sürülmüştü. 2018’de Ankara’yı ziyaret eden Giuliani’nin bu öneriyi ilk ortaya atan isim olduğu öne sürülmüştü.

Giuliani, Rıza Zarrab’ın ABD’deki duruşmasında savunma ekibinde yer almıştı.

“BRUNSON KARŞILIĞINDAN ZARRAB’IN SALINMASI İÇİN GÖRÜŞMELER YAPTI”

Giuliani’nin avukatı Robert Costello, Bloomberg’e yaptığı açıklamada, Türkiye soruşturmasının 2019 yılı Ekim ayında Washington Post’ta çıkan haberdeki iddialar üzerinden yürütüldüğünü söyledi.

Costello, “Giuliani, din adamının (Fethuullah Gülen) iadesi için hiçbir zaman çalışmadı ve o (Giuliani) hiçbir zaman Türkiye’yi temsil etmedi” dedi.

Costello, müvekkilinin Türkiye ile temaslarının o dönemde sadece Türkiye’de tutuklu bulunan Brunson karşılığında Zarrab’ın salınması amacına yönelik olduğunu söyledi.

GİULİANİ’NİN BAŞI DAVALARLA DERTTE

FBI ajanları, Ukrayna çıkarlarıyla olan ilişkileri hakkında yürütülen soruşturma kapsamında 28 Nisan’da Giuliani’nin evine ve ofisine baskın yaparak elektronik cihazlarına el koymuştu. Savcılar, Giuliani’nin yabancı ajan olarak kaydolmadan Ukraynalı oligarklar adına Trump’a lobi yapıp yapmadığını araştırıyor.

Giuliani, yabancı ülklerin çıkarlar için lobi yaptığını reddediyor.

Giuliani hakkında ABD’de ayrıca 2020 Başkanlık seçimlerine hile karıştırıldığına yönelik yalan iddiaları yaymak ve 6 Ocak’taki Kongre Binası baskınında halkı kışkırtmakla ilgili 2 ayrı soruşturma daha bulunuyor.

ZARRAB’IN AVUKATI GIULIANI

Giuliani’nin Trump’la Gülen hakkında görüşmeler yaptığı 2017 yılında Giuliani aynı zamanda Rıza Zarrab’ın da avukatlığını üstlenmişti. Yine aynı dönemde AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Zarrab’ın salınması ve Türkiye’ye verilmesi konularında Trump’la görüşmeleri olmuştu.

Rudy Giuliani, 2017 yılı Şubat ayında Türkiye’ye gelerek Erdoğan’la görüşmüş ve Mart ayında da Zarrab’ı savunan ekibin arasına katılmıştı. Giuliani, o dönemde mahkemeye sunduğu belgelerde “devletler arası bir çözüm” bulmak için Erdoğan’la görüştüğünü de kabul etmişti.

Aralık ayında Trump’ın Erdoğan’a ABD yönetiminin Gülen’in iadesi konusuna bakacağını söylediğini Beyaz Saray açıklamıştı. 2018 yılı Ocak ayında da bir ABD heyeti Türk yetkililerle biraraya gelerek iade konusunu görüşmüştü.

 

“Türk mafyası, kokain ticaretinde El Chapo’nun Sinaola Karteli ile çalışıyor”

Trump’ın avukatı Giuliani’ye Türkiye için lobi yapma soruşturması yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder