28 Haziran 2021 Pazartesi

Karadeniz’de sular durulmuyor: Rusya’yı kızdıracak dev tatbikat başladı

Rusya’nın Karadeniz’de İngiliz destroyerine ateş açmasının ardından 32 ülke Deniz Meltemi 2021 tatbikatı için buluştu. Moskova’yı kızdıracak Ukrayna’nın ev sahipliğindeki tatbikata ABD öncülük ediyor.

BOLD – 32 ülkeden binlerce askerin katıldığı Karadeniz’de yapılan “Sea Breeze 2021” (Deniz Meltemi) askeri tatbikatı, Moskova’dan gelen tepkilere rağmen başladı. ABD öncülüğünde ve Ukrayna’nın ev sahipliğinde çok sayıda NATO ülkesinin katılımıyla gerçekleştirilen tatbikat, 1997’den bu yana düzenlenen bu türdeki tatbikatların en geniş çaplısı.

Türkiye’nin de aralarında olduğu toplam 32 ülkeden 5 bin askerin yanı sıra 32 gemi ve 40 uçakla düzenlenen tatbikatın iki hafta süreceği açıklandı. Tatbikata 18 özel operasyon ve dalış timi de katılacak.

Tatbikata ABD’nin güdümlü füze destroyeri USS Ross, NATO’nun acil durumlar için oluşturduğu deniz görev gücü ‘Standing NATO Maritime Group 2’ de katılıyor.

USS Ross 26 Haziran’da İstanbul Boğazı’nı geçerek Karadeniz’e açılmıştı.

RUSYA, TATBİKATIN İPTAL EDİLMESİNİ İSTEMİŞTİ

Rusya, kendi egemenlik bölgesinin yakınında yapıldığını ifade ettiği tatbikatı bir provokasyon olarak nitelendirerek, Washington’a bundan vazgeçme çağrısında bulunmuştu. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Tatbikatın boyutu ve açık saldırganlığının hiçbir şekilde Karadeniz’deki güvenlik gereksinimleriyle örtüşmediği” belirtilerek, bu tatbikatın asıl amacının Ukrayna’ya silah ve askeri teçhizat sokmak olduğu öne sürülmüştü.

1997’den bu yana her yıl düzenlenen tatbikatın, bugüne dek en büyüğü bu yıl gerçekleştiriliyor. Tatbikat 28 Haziran’da başlayıp, 23 Temmuz’a kadar devam edecek.

Tatbikat, bahar aylarında Rusya’nın Ukrayna sınırına asker yığmasına karşılık batının Ukrayna’nın yanında olduğunu göstermesi açısından önemli bir fırsat olarak da değerlendiriliyor.

2014 yılında Rusya’nın Ukrayna’ya bağlı Kırım’ı işgal etmesi sonrası NATO’nun Karadeniz’deki etkinliği artmaya başladı.

TATBİKATA KATILAN ÜLKELER

Tatbikata 6 kıtadan 32 ülke katılıyor. Bu ülkeler şunlar:

Arnavutluk, Avustralya, Brezilya, Bulgaristan, Kanada, Danimarka, Mısır, Estonya, Fransa, Gürcistan, Yunanistan, İsrail, İtalya, Japonya, Letonya, Litvanya, Moldova, Fas, Norveç, Pakistan, Polonya, Romanya, Senegal, İspanya, Güney Kore , İsveç, Tunus, Türkiye, Ukrayna, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri.

KARADENİZ’DE SULARIN ISINMASINA YOL AÇAN GERGİNLİK

Rusya, çarşamba günü Kırım yakınlarında karasularını ihlal etmekle suçladığı bir İngiliz savaş gemisine yönelik uyarı atışı yaptığını ve ‘HMS Defender’ adlı destroyerin güzergâhını bombaladığını açıklamıştı. Sivastopol açıklarındaki geminin bunun üzerine rotasını değiştirerek Rus sularından ayrıldığını öne sürmüştü.

Rusya Savunma Bakanlığı, Sivastopol açıklarındaki geminin bunun üzerine rotasını değiştirerek Rus karasularından ayrıldığını ifade etmişti. İngiltere ise ‘Defender’ın Ukrayna sularında seyrettiğini bildirmişti.

İngiltere dâhil uluslararası kamuoyunun büyük bölümü, Rusya tarafından 2014 yılında ilhak edilen Kırım’ı hâlen Ukrayna’nın bir parçası olarak tanıyor. Kırım açıklarındaki karasularının da halen Ukrayna’ya ait olduğu kabul ediliyor.

İNGİLTERE’YE SERT  UYARI

Olay sonrası Rusya, karasularına yönelik ihlallerin tekrarlanması hâlinde, uyarılarını dikkate almayan savaş gemilerini vuracağını açıklamıştı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, gelecekte ‘benzer ihlaller’ gerçekleşmesi hâlinde ne yapacaklarına dair bir soru üzerine, uyarılarının sonuç vermemesi durumunda yine ateş etmeye hazır olduklarını belirtti.

‘Uluslararası hukuka saygı göstermeleri’ için çağrıda bulunabileceklerini söyleyen Ryabkov, “İşe yaramaması hâlinde, bombalayabiliriz. Ama bu kez yoluna değil, doğrudan hedefin üzerine” diye ekledi.

OTOBÜS DURAĞINDA ISLANMIŞ HALDE BULUNAN ‘GİZLİ’ BELGELER

Pazar günü ise İngiltere ile Rusya arasında Karadeniz’de yaşanan gerginliğin planlı olduğu ortaya çıkmıştı. İngiliz Savunma Bakanlığı’nın bir otobüs durağında bulunan gizli belgeleri olay öncesi, İngiltere’nin birçok ihtimali ve riskleri göz önüne alarak planlama yaptığını gösterdi.

Belgelerden HMS Defender’ın geçişinin riskleri göze alınmış ‘hesaplı bir adım’ olduğu ve BBC ve Daily Mail gibi medya kuruluşlarının da gemiye olayın tarafsız gözler tarafından belgelenmesi için davet edildiği ortaya çıkmıştı.

Kremlin ile Batılı müttefikler arasındaki ilişkiler, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesindeki çatışmaların nisan ayında yeniden alevlenmesiyle gerilmişti. ABD Ukrayna’ya açık desteğini açıklarken, Avrupa Birliği’nden (AB) de Moskova’ya sınırdaki askerlerini çekmesine yönelik birbiri ardına uyarılar gelmiş, Kremlin’in Batı’ya cevabı ise sert olmuştu. Birleşmiş Milletler verilerine göre, 2014’ten bu yana devam eden çatışmalarda 13 binden fazla insanın hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

Gizli belgeler sokakta bulundu: İngiltere, Rusya ile krize neden olan geçişi kasıtlı şekilde gerçekleştirmiş

Karadeniz’de sular durulmuyor: Rusya’yı kızdıracak dev tatbikat başladı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder