29 Haziran 2021 Salı

KHK’lılarla ilgili bir ilk: Mahkeme kararı ile işine döndü

KHK ile ihraç edilen 126 bin 674 kamu çalışanından ilk kez biri OHAL Komisyonu dışında bir kararla görevine döndü. SGK’dan KHK ile ihraç edilen memur Güldalı Kocaoğlu, mahkemenin verdiği karar sonrası işine başladı.

BOLD – KHK ile Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) ihraç edilen memur Güldalı Kocaoğlu, mahkeme kararı ile görevine iade edildi. Mahkeme kararı ile görevine dönen ilk memur olan Kocaoğlu görevine başladı.

EMSAL KARAR OLACAK

679 sayılı KHK ile SGK’da çalışırken kamu görevinden ihraç edilen Güldalı Kocaoğlu’nun Ankara 22. İdare Mahkemesi’nde görülen davasında karar çıktı. Kocaoğlu görevine iade edildi. Anka’ya konuşan Kocaoğlu’nun avukatı Hüseyin Aygün, “Bu şekilde işten çıkarılan işçiler de var. Onlar da kurumların kararlarıyla işlerinden çıkarıldılar. Örneğin il tarım müdürü, belediye işçisi gibi. Bunlar da doğrudan KHK ile çıkarılmayanlar. Güldalı Hanım 679 sayılı KHK ile Resmi Gazete’de ismi yayımlanarak işten çıkarılmıştı. Davası yaklaşık 4,5 yıl sonra sonuçlandı ve mahkeme bu KHK ile verilen işten çıkarma kararını iptal etti. Bu karar, bu şekilde alınan ilk ve tek karar. Üstelik Güldalı Hanım bugün işine de başladı” dedi.

KURUM KANAATİ, ÇEVRE BİLGİSİ İLE İŞE SON VERİLEMEZ

Kararın KHK’ların temelini atan ‘irtibat ve iltisak’ kavramlarını eleştirdiğini vurgulayan Kocaoğlu, “Biliyorsunuz KHK’ler ‘Devletin Milli Güvenlik Kurulu’nca ulusal milli güvenliğe zararlı olan yapılarla irtibat, iltisaklarına dair kanıt elde edilen aşağıdaki kişilerin kamu görevinden çıkarılmasına karar verilmiştir’ diye bir cümleyle başlıyor. Ankara 22. İdare Mahkemesi’nin kararının da ‘irtibat ve iltisak’ın değerlendirildiği, zararın bütün yönleriyle ele alındığı ve ‘terörle herhangi bir bağlantı bulunmadığına karar verildiği’ belirtiliyor. Ayrıca ‘Kurum kanaati, istihbari bilgi, çevre bilgisi gibi gerekçelerle bir bireyin kamu görevine son verilemez’ deniliyor” dedi. Kocaoğlu da, “İşime geri döndüğüm için mutluyum, umarım herkes için adalet yerini bulur” dedi.

OHAL KOMİSYONU DOSYALARI HALA BEKLETİYOR

AKP hükumeti tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine giden dosyaları düşürmek için 23 Ocak 2017 tarihli 685 sayılı KHK ile kurulan OHAL İnceleme Komisyonuna kamu görevinden ihraç edilen 126 bin 674 kişi başvurdu. İlk kararlarını Aralık 2017’de vermeye başlayan OHAL Komisyonu, bu başvurulardan 14 bin 72’sini kabul ederken, 101 bin 58 başvuruyu reddetti. Halen 11 bin 544 başvurunun incelemesi devam ediyor.

Ne torbacısı pezevengi ne de sinyalcisi kesmedi! Sedat Peker’e ‘ağabey’i anlat baskısı

KHK’lılarla ilgili bir ilk: Mahkeme kararı ile işine döndü yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder