30 Haziran 2021 Çarşamba

AKP, tasarruf diye diye Hazine’yi sıfırladı

Göreve geldiği 2002 yılından beri çok sayıda tasarruf genelgesi ve tasarruf içerikli ekonomi paketi açıklayan AKP iktidarı yeni bir tasarruf genelgesine daha imza attı. Her platformda tasarruftan bahseden AKP’nin gelinen noktada Hazine’yi sıfırlaması ise dikkat çekti.

BOLD – Bu yıl 12 Mart’ta yeni Ekonomi Reform Paketi’ni açıklayan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 3.5 ay geçmeden yeni bir tasarruf genelgesine imza attı. Kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında günlük gazete alımı yasaklandı, gezi, kokteyl, yemeklere kısıtlama getirildi. Her pakette bulunan taşıt sayılarının azaltılması bu genelgede de yer aldı.

SATIN ALMA, KİRALAMA YAPILMAYACAK

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan genelgeye göre kamu kurumlarında 2020 yılındaki taşıt sayıları, 2023 sonuna kadar en az yüzde 20 oranında azaltılacak. İhtiyaç fazlası veya ekonomik ömrünü tamamlamış taşıtlar ihtiyacı olan kurumlara devredilecek ya da tasfiye edilecek. Kamu kurumları hizmet binası, lojman, memur evi, kamp, kreş, eğitim, dinlenme ve benzeri ile bunlarla ilgili arsa ve arazi satın alamayacak, kamulaştırılmayacak, yeni kiralama yapılmayacak ve yeni inşaata başlanmayacak.

HEDİYE VERİLMEYECEK

Kamu kurum ve kuruluşlarının basını izleme ile ilgili birimleri ve kütüphane dokümasyon merkezleri hariç hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapılmayacak. Uluslararası toplantılar ile milli bayramlar dışında, açılış, konferans, seminer, yıl dönümü ve benzeri kutlama ve organizasyonlara ilişkin faaliyetler nedeniyle gezi, kokteyl, yemek düzenlenmeyecek, hediye verilmeyecek, diğer adlar altında ödeme yapılmayacak. Birçok kamu kurumu üst düzey yöneticilere verdikleri lüks hediyeler nedeniyle eleştiri konusun olmuştu.

23 EKONOMİ PAKETİ, SAYISIZ TASARRUF GENELGESİ

AKP 19 yıllık iktidarı döneminde 23 ekonomi reform paketi ve çok sayıda tasarruf genelgesine imza attı. Son olarak 12 Mart’ta açıklanan ekonomi paketinde de yine tasarruf yer aldı. Erdoğan paketle ilgili yaptığı açıklamada “İsrafa kesinlikle tahammülümüz olmadığı için kamu idarelerinde tasarruf anlayışını yaygınlaştıracak önemli düzenlemeleri hayata geçiriyoruz” demişti.

TASARRUF 2002 SEÇİM BEYANNAMESİNDE DE YER ALDI

AKP’nin 2002 yılında ilk girdiği genel seçimler öncesi kamuoyuna açıkladığı beyannamede tasarrufla ilgili şu ifadeler yer almıştı:
“- Kamu açıkları, harcamalarda tasarruf ve verimliliğin artırılması yoluyla azaltılacak, vergi oranlarının yükseltilmesi veya yeni vergi ihdası kolaycılığına gidilmeyecek.
– Yapısal reformlar süratle gerçekleştirilecek,
– Uygulamalarda şeffaflık sağlanacak,
– Yolsuzluk ve rüşvetle mücadele edilecek,
– Harcamalarda etkinlik sağlanacak ve verimlilik artırılacak,
– Kaynaklar öncelikli projelere tahsis edilerek yatırım stoku
azaltılacak,
– Teşvik, sübvansiyon ve destekleme politikalarına rasyonel
kriterler getirilecek.”

2006’DA TAŞIT ALIMI DURDURULMUŞTU

AKP 2006’nın Kasım ayında açıkladığı tasarruf tedbirleri genelgesi ile kırtasiye alımları, büro malzemesi alımları, büro ve işyeri makine ve techizat alımları, dayanıklı mal ve malzeme alımları, işyeri mefruşatı alımları, taşıt alımları durdurulmuştu.

HAZİNE’DE TASARRUF YAPACAK PARA KALMADI

Merkez Bankası’nın 128 milyar dolarlık rezervini yok eden, ve bankanın “kefen parası” olarak nitelendirilen 41 milyar liralık ihtiyat akçesini de harcayan AKP Hükumeti, Hazine’de de para bırakmadı. Para basımına hız veren hükumet, iç ve dış piyasada rekor faizlerle borçlanmayı sürdürüyor. Hazine geçen yıl 240 milyar lira borçlandı. Borç stoku hızla artan Hazine geçen bu borçlar için 121 milyar lira faiz ödedi. Hazine’nin bu yıl ödeyeceği faiz miktarının ise 180 milyar lirayı geçmesi bekleniyor.

 

Orhan İnandı’nın Kırgız vatandaşlığının yasal olup olmadığı neden araştırılıyor?

AKP, tasarruf diye diye Hazine’yi sıfırladı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder