30 Haziran 2021 Çarşamba

Rusya’dan Karadeniz’deki dev tatbikata misilleme

Karadeniz’de geçen hafta karasularına girdiğini iddia ettiği İngiliz gemisine uyarı ateşi açan Rusya, bu hafta ABD ve Ukrayna öncülüğünde 32 ülkenin katılımıyla gerçekleşen tatbikata Kırım’daki hava savunma sistemini test ederek yanıt verdi. Rus savaş uçaklarının bölgede Hollanda gemisini de taciz ettiği ortaya çıktı.

BOLD – Karadeniz’de 2 haftadır sular durulmuyor. Rusya, geçen hafta Çarşamba günü İngiliz Kraliyet Donanması’na ait HMS Defender adlı destroyerin Kırım açıklarında karasularına girdiğini ifade ederek gemiye uyarı ateşi açmış, güzergahını savaş uçaklarıyla bombalamıştı.

Rusya’nın yine Karadeniz’de bu olaydan bir gün sonra savaş uçaklarıyla bir Hollanda savaş gemisini taciz ettiği ortaya çıktı.

Bu arada Rusya, NATO ülkeleri ve müttefiklerin Karadeniz’de halen yürüttüğü ‘‘Deniz Meltemi 2021’’ (Sea Breeze) tatbikatına 2014’te Ukrayna’dan ilhak ettiği Kırım’daki hava savunma sistemlerini test ederek yanıt verdi. Rusya, 32 ülkenin katıldığı dev tatbikatın iptal edilmesini istemişti.

RUS SAVAŞ UÇAKLARI HOLLANDA GEMİSİ ÜZERİNDE ALÇAK UÇUŞ YAPMIŞ

Hollanda Donanması’na ait Evertsen yakınında uçan Rus savaş uçakları

Hollanda Savunma Bakanlığı, Rus savaş uçaklarının 24 Haziran’da Kırım’ın güneydoğusunda Hollanda donanmasına ait ‘Evertsen’ adlı fırkateynin üzerinde ‘defalarca’ alçak uçuş yaptığını açıkladı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Savunma Bakanı Ank Bijleveld-Schouten, Rus uçaklarının tacizlerini ‘sorumsuz hareketler’ olarak değerlendirdi.

Bijleveld-Schouten, Evertsen’in Karadeniz’de bulunma hakkına sahip olduğunu vurgulayarak, “Kaza riskini gereksiz yere artıran bu tür saldırgan davranışların hiçbir gerekçesi yok.” ifadesini kullandı.

Bijleveld-Schouten, konuyla ilgili Rus makamlarıyla görüşeceklerini belirtti.

Bakanlık, Hollanda donanmasına ait gemiyi taciz eden Rus jetlerinin mühimmat yüklü olduğu, yerel saatle 15.30 ila 20.20’de yaptıkları uçuşların ardından geminin elektronik aksamlarında kesintiler meydana geldiği bilgisini paylaştı.

RUSYA’DAN KIRIM’DA HAVA SAVUNMA TATBİKATI

Rus Ordusu’na ait Tor M2 hava savunma sistemi

Bu arada Rusya 2014’te Ukrayna’dan ilhak ettiği Kırım’daki hava savunma sistemlerini test ediyor.

Interfax, Rusya’nın Karadeniz filosunun hazırlık testlerinde Su-24M bombardıman uçaklarıyla, S-400 ve Pantsir yerden havaya füze sistemleri dahil olmak üzere yaklaşık 20 savaş uçağı ve helikopteri konuşlandırdığını bildirdi.

Rus Ulusal Savunma Yönetimi Merkezi, Karadeniz filosunun NATO gemilerinin ve Deniz Meltemi tatbikatında yer alan diğer ülkelerin eylemlerini gözlemlemek için bir dizi faaliyette bulunduğunu açıklamıştı.

Rusya’nın ABD Büyükelçisi, Deniz Meltemi tatbikatı başlamadan önce yaptığı açıklamada tatbikatın iptal edilmesi çağrısı yapmıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı, geçen hafta ABD ve İngiltere’yi Karadeniz’e donanma gemileri göndererek gerilimi arttırmama çağrısı yapmış, askeri gücün dahil olduğu gerekli tüm araçlarla sınırlarını koruyacağını bildirmişti.

DENİZ MELTEMİ 2021 TATBİKATI

ABD Donanması’na ait USS Ross güdümlü füze destroyeri, Deniz Meltemi 2021 tatbikatına katılmak üzere 26 Haziran’da İstanbul Boğazı’ndan Karadeniz’e geçmişti

32 ülkeden binlerce askerin katıldığı Karadeniz’de yapılan “Sea Breeze 2021” (Deniz Meltemi) askeri tatbikatı, Moskova’dan gelen tepkilere rağmen Pazartesi günü başlamıştı. ABD öncülüğünde ve Ukrayna’nın ev sahipliğinde çok sayıda NATO ülkesinin katılımıyla gerçekleştirilen tatbikat, 1997’den bu yana düzenlenen bu türdeki tatbikatların en geniş çaplısı.

Türkiye’nin de aralarında olduğu toplam 32 ülkeden 5 bin askerin yanı sıra 32 gemi ve 40 uçakla düzenlenen tatbikatın 23 Temmuz’a kadar süreceği açıklandı. Tatbikatta 18 özel operasyon ve dalış timi de yer alıyor.

Tatbikata ABD’nin güdümlü füze destroyeri USS Ross, NATO’nun acil durumlar için oluşturduğu deniz görev gücü ‘Standing NATO Maritime Group 2’ de katılıyor.

KARADENİZ’DE SULARIN ISINMASINA YOL AÇAN GERGİNLİK

Rusya, geçen hafta çarşamba günü Kırım yakınlarında karasularını ihlal etmekle suçladığı bir İngiliz savaş gemisine yönelik uyarı atışı yaptığını ve ‘HMS Defender’ adlı destroyerin güzergâhını bombaladığını açıklamıştı. Sivastopol açıklarındaki geminin bunun üzerine rotasını değiştirerek Rus sularından ayrıldığını öne sürmüştü. İngiltere ise ‘Defender’ın Ukrayna sularında seyrettiğini bildirmişti.

İngiltere dâhil uluslararası kamuoyunun büyük bölümü, Rusya tarafından 2014 yılında ilhak edilen Kırım’ı hâlen Ukrayna’nın bir parçası olarak tanıyor. Kırım açıklarındaki karasularının da halen Ukrayna’ya ait olduğu kabul ediliyor.

İNGİLTERE’YE SERT  UYARI

Olay sonrası Rusya, karasularına yönelik ihlallerin tekrarlanması hâlinde, uyarılarını dikkate almayan savaş gemilerini vuracağını açıklamıştı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, gelecekte ‘benzer ihlaller’ gerçekleşmesi hâlinde ne yapacaklarına dair bir soru üzerine, uyarılarının sonuç vermemesi durumunda yine ateş etmeye hazır olduklarını belirtti.

‘Uluslararası hukuka saygı göstermeleri’ için çağrıda bulunabileceklerini söyleyen Ryabkov, “İşe yaramaması hâlinde, bombalayabiliriz. Ama bu kez yoluna değil, doğrudan hedefin üzerine” diye ekledi.

OTOBÜS DURAĞINDA ISLANMIŞ HALDE BULUNAN ‘GİZLİ’ BELGELER

Pazar günü ise İngiltere ile Rusya arasında Karadeniz’de yaşanan gerginliğin planlı olduğu ortaya çıkmıştı. İngiliz Savunma Bakanlığı’nın bir otobüs durağında bulunan gizli belgeleri, olay öncesi İngiltere’nin birçok ihtimali ve riskleri göz önüne alarak planlama yaptığını göstermişti.

Belgelerden HMS Defender’ın geçişinin riskleri göze alınmış ‘hesaplı bir adım’ olduğu ve BBC ve Daily Mail gibi medya kuruluşlarının da gemiye olayın tarafsız gözler tarafından belgelenmesi için davet edildiği ortaya çıkmıştı.

Karadeniz’de sular durulmuyor: Rusya’yı kızdıracak dev tatbikat başladı

Rusya’dan Karadeniz’deki dev tatbikata misilleme yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder