2 Temmuz 2021 Cuma

Kahire normalleşme sürecini beklemeye aldı: Türkiye’nin Libya’daki tavrı belirleyici olacak

İkinci Berlin Konferansı’nda ‘Libya’daki tüm yabancı güçlerin ülkeden ayrılması’ yönündeki karara Türkiye’nin şerh koyması Kahire’yi kızdırdı. Kahire, normalleşme sürecini beklemeye aldı.

BOLD ANALİZ – Geçen hafta Çarşamba günü gerçekleştirilen İkinci Berlin Konferası’nda Libya’daki bütün yabancı güçlerin ülkeden ayrılması yönünde bir karar çıktı. Türkiye ise Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı unsurların Libya’da ikili anlaşma kapsamında bulunduğunu belirterek sonuç bildirgesine şerh koydu.

Mısır’ın yarı resmi gazetesi Al Ahram’da eski Dışişleri Bakanı Yardımcısı Hüseyin Haridy’nin kaleme aldığı bir yazıda, Türk askerlerinin Libya’dan tamamen çekilmemesi durumunda Kahire-Ankara ilişkilerinin normalleşmesinde ilerleme kaydedilemeyeceği ifade edildi.

Mısırlı eski diplomatın yazısı Türkiye’nin Libya konusunda nihai kararını verene kadar ilişkilerin Kahire tarafından beklemeye alındığını ortaya koydu.

Türkiye, konferansta yabancı güçlerle ilgili alınan kararın paralı askerleri kapsadığını, Libya hükumeti ile yapılan anlaşmada çerçevesinde bulunan Türk askerlerinin bu kapsamda olmadığını ifade ediyor.

KAHİRE’DEKİ GÖRÜŞME SONRASI İLERLEME YOK

Türkiye, diplomatik yalnızlığını gidermek için 2020 sonbaharından beri Mısır’la ilişkileri normalleştirme gayretlerini sürdürüyor. Mayıs ayı başında Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığında bir heyet Kahire’ye gitmiş, Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Hamdi Sanad Loza başkanlığındaki bir heyetle 2 gün süren görüşmelerde bulunmuştu. Görüşmede bir sonraki toplantının Ankara’da yapılması kararlaştırılmıştı.

Toplantının üzerinden 2 ay geçmesine rağmen iki ülke arasında istişarelerin devam ettirilmesi konusunda bir ilerleme sağlanamadı. Ahram’da çıkan yazıdan anlaşıldığı kadarıyla Kahire’de Ankara’daki AKP hükumeti konusunda ciddi bir güvensizlik olduğu anlaşılıyor.

Ayrıca Türkiye’nin İkinci Berlin Konferansı’nda yabancı güçlerle ilgili alınan karara şerh koyması Kahire’yi oldukça kızdırmış. Kahire,

“TÜRK TARAFINA YÖNELİK ŞÜPHELER VE GÜVEN EKSİKLİĞİ”

Mısır eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Haridy, Ahram’daki yazısında, Kahire’de Mayıs ayında yapılan görüşmeler öncesi ve sonrası Mısır’ın temkinli tavrının arkasında Türk tarafına duyulan güvensizlik ve şüphelerin bulunduğunu belirtti.

Haridy, “İşin aslı, Kahire’nin Türk girişimlerinin ardındaki gerçek saiklerden tam olarak emin olmadığıdır. Mısır’ın tepkilerini, Türk politikalarına ve onların gerçek niyetlerine yönelik şüpheler ve güven eksikliği karakterize etti.” ifadelerini kullandı.

Haridy, son zamanlarda Libya’daki Türk yanlısı grupların, özellikle Müslüman Kardeşler’in Libyalı takipçilerinin, Türkiye’yi Libya’daki güçlerini geri çekmekten muaf tutmak için manevra yapmakla suçladı.

ANKARA’YI İKİLİ OYUN OYNAMAKLA SUÇLADI

Eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Haridy, 23 Haziran’da İkinci Berlin Konferasında Türk heyetinin, tüm yabancı güçlerin Libya’dan çekilmesini talep eden paragrafa şerh koymasını sert sözlerle eleştirdi.

Haridy, “Mısırlı bir bakış açısından rezerv konulması, Ankara’nın ikili bir oyun oynadığını gösteriyor. Bir yandan (Türkiye) Kahire ile ilişkileri normalleştirmeye istekli olduğunu ifade ederken diğer yandan Mısır’la ilişkileri normalleştirmek için gereken tavizleri vermiyor. Ankara’da kim karar veriyorsa versin şu unutulmamalı ki tüm Türk kuvvetleri ve Türkler tarafından ülkede savaşmak üzere getirilen tüm sözleşmeli Suriyeli milisler Libya’dan çekilmeden önce Mısır’ın Türkiye ile yeni başlayan normalleşme sürecinde bir inç ilerleme olmayacaktır. Aksini düşünmek ters tepebilir.” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE, KARAR VERENE DEK İLİŞKİLER BEKLEMEDE”

Haridy, yazısına şöyle devam etti:

“Bugün, Kahire ve Ankara arasındaki ilişkilerin 2013 öncesi seviyelerine geri getirilmesi süreci, Türkiye’nin Ortadoğu’daki ve Kuzey Afrika’daki stratejik öncelikleriyle ilgili yayılmacılık veya önde gelen Arap ve bölgesel güçlerle bir arada yaşama konusunda karar verene kadar beklemede. Türkiye’nin Mısır’la olan ilişkilerini geliştirirken yayılmacı politikalarını sürdürebileceğini düşünmek başarı şansı olmayan bir durumdur.”
LİBYA’DAN ASKERLERİN ÇEKİLMESİ İLİŞKİLER AÇISINDAN TURNUSOL KAĞIDI
Başından beri, Türkiye’nin Mısır’a ve diğer önde gelen Arap güçlerine açılma konusunda ne kadar samimi olduğuna dair ciddi şüpheler olduğunu ifade eden Haridy, “Türkiye’deki İslamcı iktidar partisi göz önüne alındığında, Ankara’nın son on yılın politikalarını bırakıp, çevresindeki lider güçlerle yeni bir sayfa açacağına inanmak çok mu safça idi? Sanırım bunun böyle olabileceğine inanmak her zaman için uzak bir ihtimaldi. Türkiye’nin güçlerini Libya’dan çekip çekmeyeceği Mısır ile ilişkilerin iyileştirilmesi bağlamında bir turnusol kağıdı görevi görecektir.
“İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİNİN GELECEĞİ BELİRSİZ”
Eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Haridy yazısını şu sözlerle tamamladı:
“Mısır-Türkiye ilişkilerinin geleceği belirsiz görünüyor ve bölgedeki Türk dış politikası tamamen elden geçirilmeden mevcut Türk cumhurbaşkanının (yönetimi) altında daha parlak günler göreceklerini ummak neredeyse imkansız. Bu, mevcut koşullar altında imkansız görünen bir şey. ”

Almanya’nın başkenti Berlin’de geçen hafta Çarşamba günü gerçekleştirilen ikinci uluslararası Libya konferansının ana gündem maddelerinden biri beklenildiği üzere bu ülkedeki yabancı paralı askerlerin çekilmesi idi.

Konferansın sonuç bildirgesinde katılımcı ülkeler Libya’daki tüm yabancı güçlerin geri çekilmesi taahhüdünde bulundu. Bildirgede, geçen yıl Ekim ayında varılan ateşkes anlaşması gereği yabancı güçlerin çekilme işlemlerinin “daha fazla gecikmeksizin” ve “tamamen” hayata geçirilmesi vurgusu yapıldı.

Yedi sayfalık sonuç bildirgesinde Türkiye “derhal çekilme” konusunda şerh koydu. Türkiye, Libya’da güvenlik güçlerinin eğitimi için bulunan askerler gibi “düzenli güçler” ile paralı askerlerin aynı kefeye koyulamayacağını belirtti.

Türk askerlerinin Libya’daki varlığı, 27 Kasım 2019’da dönemin meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile imzalanan Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakatı’na dayanıyor. Ankara bu nedenle yabancı askerlerin çekilmesi için yapılan çağrıların kendisini bağlamadığını savunuyor.

Rusya’dan Karadeniz’deki dev tatbikata misilleme

Kahire normalleşme sürecini beklemeye aldı: Türkiye’nin Libya’daki tavrı belirleyici olacak yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder