30 Haziran 2021 Çarşamba

Türkiye’nin iktidar deviren muhalefetleri

Yolsuzluklarla yıpranan AKP’ye karşı dip dalga başlatamamakla eleştirilen muhalefetin, özellikle Sedat Peker’in ifşalarının ardından harekete geçeceğini düşünenler umduğunu bulamadı. CHP’nin başını çektiği muhalefet, kamuoyu oluşturamamak, Erdoğan’ın doğal yollarla siyaset dışı kalmasını beklemekle eleştiriliyor. Halbuki Türk siyasi tarihi iktidardaki rakiplerinin hatalarını affetmeyerek yönetime geçen muhalefet parti ve liderleriyle dolu. Çok partili hayata geçilen 1940-1950 yılları arasında yeni kurulan Demokrat Parti devletle özdeşleşen Atatürk’ün kurduğu Milli Şef’in yönettiği CHP’nin 27 yıllık iktidarını bitirdi. Askerin 2 kez devirdiği Süleyman Demirel, rakiplerinin hatalarını iyi değerlendirerek emanet bıraktığı iktidarı 2 kez geri almayı başardı.

BOLD – Türkiye’yi 20 yıla yakın zamandır yöneten AKP’yi 15 Temmuz sonrası artan ekonomik kriz, pandemi ve ortalığa saçılan parti içi kavgalar, yolsuzluk iddiaları, mafyatik ilişkiler ağı iyiden iyiye yıprattı.

Tayyip Erdoğan da giderek yaşlanıyor. Artık her anlamda eski gücünden eser kalmayan Erdoğan, yürürken sendeliyor, konuşurken sık sık kürsüye yaslanıyor. Erdoğan’ı takip eden gazeteciler onun hitabetinde eski heyecanının da kalmadığını söylüyor. Önümüzdeki seçim belki de Erdoğan’ın son seçimi.

Muhalefet, bakanları yolsuzluk bataklığında boğulan, evinde milyar dolarlar sakladığı ortaya çıkan Erdoğan karşısında defalarca hezimete uğradı.

Bir zamanlar Saray’a yakın isimlerden Sedat Peker, bugünlerde duyanı şaşkına çeviren ‘bu kadar da olmaz’ dedirten AKP ve Saray’a dair ifşaları kamuoyu ile paylaşıyor. Kokain ticareti, uluslararası silah kaçakçılığı, kaset siyaseti…. Peker, iddialarının belge ve şahitlerini de eksiksiz anlatıyor.

Muhalefetin bu iddialara karşı bile tam anlamıyla harekete geçtiği söylenemez. Böyle giderse Erdoğan doğal nedenlerden ötürü siyaset dışı kalana kadar ülkeyi yönetmeye en güçlü aday olmayı sürdürecek.

TÜRKİYE’NİN MUHALEFETLERİ

Faşizm ve otoriter yönetimlerin güçlendiği 1924 ve 1930’da iki defa çok partili demokratik yaşama geçmeyi deneyen Türkiye, bunda başarısız olunca, özellikle 1930’dan sonra iktidarı elinde bulunduran Cumhuriyet Halk Partisi devlet ile özdeşleşmeye başladı.

Siyasi hayatına 1946 yılında merhaba diyen Demokrat parti, özgürlükçü demokratik düzen ve liberal ekonomi söylemleriyle Atatürk’ün kurduğu, Milli Şef İsmet İnönü’nün yönetimindeki Cumhuriyet Halk Partisinin 27 yıllık iktidarını sonlandırdı.

ECEVİT’İN HATASINI AFFETMEDİ

Askeri darbelere ve yönetimlere karşıtlığıyla bilinen Bülent Ecevit, 1970’li yıllarda Türkiye’deki yükselen Sol’un öncüsü oldu. 1973 Genel Seçimleri sonrası iktidara gelen ve Kıbrıs Harekatı sonrası ABD ile arası açılan Ecevit haşhaş krizi sonrası ABD ile ipleri kopardı. Dış ilişkilerde yaşanan gerginlik ülkede gaz ve ekmek kuyrukları yarattı.

Ecevit’in bu siyasi hatasını darbeyle iktidardan düşürülen Süleyman Demirel affetmedi. Ecevit’i devieren Adalet Partisi Lideri Süleyman Demirel önderliğinde Necmettin Erbakan, Alparslan Türkeş ve Turhan Feyizoğlu’nu da destek verdiği Milliyetçi Cephe Hükumetleri iktidara geldi.

DEMİREL’iN DÖNÜŞÜ

Anavatan Partisi’ndeki (ANAP) siyasi krizi iyi değerlendiren Süleyman Demirel 1991 yılında iktidarı yeniden ele geçirdi. Turgut Özal, muhalefet partilerinin ANAP oylarının 1989 yerel seçimlerinde yüzde 21’e indiği ve siyasi meşruiyetini kaybettiği gerekçesiyle boykot ettiği seçim sonunda cumhurbaşkanlığına seçildi. Turgut Özal’dan boşalan başbakanlığa atanan TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut daha sonra ANAP genel başkanlığına da seçildi. 15-16 Haziran 1991’de yapılan ANAP genel kongresinde genel başkanlığa seçilen Mesut Yılmaz, ANAP’ın iktidar partisi olması nedeniyle, Yıldırım Akbulut’un istifası üzerine başbakanlık görevine getirildi.

20 Kasım 1991’de, hükûmeti kurmakla görevlendirilen Süleyman Demirel, TBMM’de 88 üyesi olan Sosyal Demokrat Halkçı Parti ile koalisyon hükûmeti kurarak ANAP’ı iktidardan indirdi.

Necmettin Erbakan başkanlığında 1996’da kurulan Refahyol Hükumeti askerle yaşanan gerilimlerin odak noktası oldu. Yaşanan gerilimler ülkeyi 28 şubat sürecine götürdü. Erbakan ve Refah Partisi’nin ülkeyi uçuruma sürüklediğini düşünen muhalefet birlik oldu. ANAP, DSP, DTP Mesut Yılmaz başkanlığında kurulan ve bir azınlık hükumeti olan 55. Hükumete destek olarak güvenoyu verdi. Erbakan iktidarı da sona ermiş oldu.

Erdoğan: Şahsım hariç herkes tasarruf etsin

Türkiye’nin iktidar deviren muhalefetleri yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder