29 Haziran 2021 Salı

Ankara’nın sansürü Kürdistan’a uzandı

Türkiye’yi açık cezaevine çevirip en çok gazetecinin hapsedildiği ülke haline getiren AKP’nin uzun kolu Irak’ta Federe Kürdistan Bölgesi’ne de uzandı. Türkiye’nin baskıları sonucu 5 gazeteciye 6’şar yıl hapis cezası verildi. 

BOLD – Irak Federe Kürdistan Bölgesi’ndeki Duhok’ta tutuklanan 5 gazeteci ve aktiviste Türkiye’nin baskıları sonucu hapis cezası verilip onandığı öne sürüldü. Gazetecilerin suçları ise Türkiye’nin bombardımanında ölenlere karşı yapılan eylemleri haberleştirmek.

SALDIRILARA TEPKİ GÖSTERENLER TUTUKLANDI

Türkiye’nin Kuzey Irak’taki Kürdistan Bölgesi’nin Şêladizê kasabasına yönelik 23 Ocak 2019’da yaptığı hava saldırısı sonucunda 6 sivil yaşamını yitirdi. 26 Ocak’ta binlerce kişi Türkiye’nin askeri varlığına tepki gösterdi. Şêladizê’de eyleme katılanları hedef alan Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin açıklamaları sonrası yüzlerce kişi gözaltına alındı. Geçen yıl da aynı olaylar gerekçesiyle çok sayıda kişi gözaltına alınıp, tutuklandı.

GAZETECİLERE VERİLER CEZALAR ONANDI

16 Şubat’ta Hewlêr Ceza Mahkemesi’ne çıkarılan gazeteci-aktivist Guhdar Zêbarî, Harîwan Îsa, Şıvan Seid, Şêrwan Şêrwanî ve Eyaz Kerîm’e 6 yıl hapis cezası verdi. Avukatların İstinaf Mahkemesi’ne yaptıkları başvuruyu reddeden mahkeme, 27 Nisan’da verilen cezaları onadı. 20 Mayıs’ta cezaların bozulması için Temyiz Mahkemesi’ne başvuruldu ancak mahkeme başvuruyu reddederek, 20 Haziran’da kararı kesin olarak onadı.

DELİL YOK, GİZLİ TANIK BEYANLARIYLA SUÇLANDILAR

Mezopotamya Ajansı’ndan Aziz Oruç’a konuşan tutuklanan gazeteci ve aktivistlerin avukatı Beşdar Hessen gazetecilerin önce “ABD, Britanya, Almanya” ile ilişkileri olmakla suçlandıklarını belirterek, “Sonra ‘PKK ile ilişkileriniz var, PKK adına çalışıyorsunuz’ diye suçladılar. Bahsedilen suçlamaların hiçbirinin hukukta yeri yok. KDP’ye bağlı asayiş güçlerinin içinde gizli tanık beyanlarını esas aldılar. Özel güçlerde yer alan ve isimleri açıklanmayan gizli tanıklar, gazeteci ve aktivistleri PKK için çalışıyor diye ifade verdiler. Oysa bu iddia hiç doğru değil” dedi.

“TÜRKİYE İSTEDİ DİYE CEZA VERİLDİ” İDDİASI

Tutuklananların hiçbir suçu olmadığı gibi somut bir delilin de olmadığını dile getiren Hessen, “Karar hukuki değil, siyasidir. Hükumet TV’lere çıkıp, yalan yanlış özgürlük, demokrasi propagandası yapıyor, ancak her geçen gün geriye gidiyoruz. TV’de konuşuyorlar ama gerçekte hiçbir şey yok. Türkiye’nin saldırılarına karşı tepki gösterdikleri için tutuklandılar. Türkiye, KDP, hükumet üzerinde baskı yapıyor. Bölgede Türkiye’ye karşı bir hareketlilik, protesto olmasını istemiyor. Bu tutuklamalar da Türkiye’ye yararlanmak için yapılıyor. Türkiye istedi diye gazetecilere, aktivistlere ceza verildi” dedi.

Tayyip Erdoğan kupon arazilerin satışı için gaza basıyor

Ankara’nın sansürü Kürdistan’a uzandı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder