29 Haziran 2021 Salı

AİHM’den karar: Eski AYM üyesi Erdal Tercan’ın tutuklanması hak ihlali

AİHM, 15 Temmuz’dan sonra ihraç edilen, ardından da tutuklanan eski Anayasa Mahkemesi Üyesi Prof. Dr. Erdal Tercan’ın haksız yere tutuklandığına karar verdi. Kararda Tercan’a 20 bin euro tazminat ödenmesine de hükmedildi.

BOLD – Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), beş yıldır Sincan Cezaevinde bulunan eski Anayasa Mahkemesi Üyesi Prof. Dr. Erdal Tercan’ın gözaltına alınmasının ve tutuklanmasının hak ihlali olduğuna karar verdi. Türkiye, Tercan’a 20 bin Euro tazminat ödeyecek.

Tercan’ın 2018 yılında yaptığı başvuruyu karara bağlayan AİHM, Avrupa İnsan hakları Sözleşmesi’nin 5. maddesinin 1. ve 3. fıkralarıyla, 8. maddenin Türkiye tarafından ihlal edildiğine hükmetti. AİHM gerekçeli kararında, gözaltı ve tutukluluğun makul gerekçe ve somut delillere dayandırılmadığı görüşünü dile getirdi.

Kararda, duruşma öncesi tutukluğunun 2 yıl 8 ay sürmesinin de makul sürenin ötesinde olduğu yorumu yapılırken, Anayasa Mahkemesi Genel Kurul kararı beklemeden eski üyenin evinin aranmasının da yine insan hakları ihlali teşkil ettiği değerlendirmesinde bulunuldu.

Prof. Dr. Erdal Tercan, uzun tutukluluk ve tutukluluk incelemelerinin hakim karşısına çıkarılmadan dosya üzerinden yapılması nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulunmuştu. Tercan’ın başvurusunu Nisan 2018’de karara bağlayan AYM, uzun tutukluluk şikayetlerini kabul edilemez bulurken, yapılan tutukluluk incelemelerinin hakim karşısına çıkarılmadan dosya üzerinden yapılmasını ise oy çokluğuyla hak ihlali saymıştı.

AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın dün yaptığı “Aklını ve vicdanını başkalarına kiralayan veya iradesine ipotek konmasına izin veren kişiden hâkim olamaz.” açıklama, AYM’nin hukuksuz kararları nedeniyle tepki çekmişti.

KANSERDEN ÖLEN EŞİNİ SON KEZ GÖRMESİNE İZİN VERİLMEDİ

Kasım 2020’de cezaevinde kornavirüse yakalanan ve yoğun bakımda tedavi gören Erdal Tercan, eşi avukat Süheyla Tercan’ı da 10 Mart 2020’de kanserden kaybetti. Eşiyle son günlerinde bir kez görüşmek isteyen Erdal Tercan’a izin hakkı Yargıtay tarafından verilmedi. Uzun yıllar kanser tedavisi gören Ankara Barosu’na kayıtlı Süheyla Tercan kanseri yenmiş, ancak eşi 15 Temmuz’dan sonra tutuklanınca hastalığı yeniden nüksetmişti.

AYM ÜYELİĞİNE ABDULLAH GÜL SEÇMİŞTİ

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 7 Ocak 2011’de Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeliğine atanan Prof. Dr. Erdal Tercan’ın, Alparslan Altan’dan sonra tutuklanan ikinci AYM üyesi olduğu biliniyor. 16 Temmuz 2016’da gözaltına alınan, 20 Temmuz’da tutuklan Erdal Tercan, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’nun 4 Ağustos 2016 tarihli kararıyla meslekten ihraç edildi. Gülen Hareketi soruşturmaları kapsamında yargılanan Erdal Tercan, örgüt üyesi olduğu iddiasıyla Nisan 2019’da 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

“KARŞI GÖRÜŞ YAZDIM DİYE SANIK SANDALYESİNDEYİM”

Erdal Tercan, eski hakimler Mustafa Başer ve Metin Özçelik ile kapatılan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın bireysel başvurularında karşı oy kullandığı için, KHK ile kapatılan Fatih Üniversitesi Dekanı Şerif Ali Tekalan ile telefon görüşmesi yaptığı için ve Bank Asya’da hesabı bulunduğu için örgüt üyesi olduğu iddiasıyla yargılandı.

Tercan karar mahkemesinde “Örgütle bağlantılı kişilerle ilgili kararlarda karşı oy kullanırken örgütten emir ve talimat almadım. Talimatla, emirle hareket edecek yapıya sahip değilim. İki karşı görüş yazdım diye sanık sandalyesindeyim. Tekalan ile yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle görüştüm. Kandil ve bayram kutlamak için aradım.” demişti.

CAN DÜNDAR’IN ÖZGÜR BIRAKILMASI KARARINDA OYU VAR

Tutuklu eski AYM üyeleri Alparslan Altan ve Erdal Tercan, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni’yken MİT tırları haberleri nedeniyle tutuklanan Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün özgürlüğüne kavuşması için de oy vermişti.

AYM, Erdoğan’ın “Bunun bedelini en ağır şekilde ödeyecek. Öyle bırakmam onu” demesinden sonra tutuklanan Dündar ile Gül’ün yaptığı başvuruyu kabul ederek 25 Şubat 2016’da hak ihlaline uğradıklarına hükmetmişti. Dündar ve Gül kararında, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından AYM’ye seçilen 10 üyeden 9’u hak ihlali olduğu yönünde oy kullanmıştı. Altan ve Tercan o 9 kişi arasındaydı.

Eski AYM Üyesi Erdal Tercan cezaevinde Kovid-19’a yakalandı

 

AİHM’den karar: Eski AYM üyesi Erdal Tercan’ın tutuklanması hak ihlali yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder