29 Haziran 2021 Salı

‘Push back’ Atina’nın devlet politikası oldu: Meriç’te göçmenlere çırılçıplak dayak!

Yunanistan’ın uluslararası hukuku hiçe sayarak sığınmacılara yönelik son zamanlarda uyguladığı zorla geri itmesi (push back) bir devlet politikası haline geldi. Son olarak Meriç’te 42 düzensiz göçmeni geri iten Yunan güvenlik güçlerinin bu göçmenlerden 12’sini tamamen soyduğu ve dövdüğü görüldü.

BOLD ANALİZ – Milli Savunma Bakanlığı, 42 düzensiz göçmenin Yunanistan tarafından Türkiye’ye geri itildiğini duyurdu. Bu göçmenlerden 12’sinin kıyafetlerinin tamamen soyulduğu ve ardından dövülerek geri itildiği görüldü.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Edirne Valiliğinin talebi üzerine düzensiz göçmenlerin insani ihtiyaçlarını karşılamak maksadıyla Nazımbey Çiftliği bölgesine geçişine müsaade edilmiştir. Düzensiz göçmenlerle yapılan mülakatta Yunanistan’da yakalandıktan sonra kendilerine yemek ve su verilmediği, sert şekilde davranıldığı, tamamen kıyafetleri çıkarılarak Türkiye’ye zorla dövülerek gönderildikleri öğrenilmiştir. Şahıslar Edirne İl Jandarma Komutanlığına teslim edilmiştir.” denildi.

SON DÖNEMDE YAŞANAN GERİ İTMELER

Yunanistan 15 Haziran’da İzmir’in Dikili ilçesinde 44 ve Çeşme açıklarında da  11 olmak üzere toplam 55 düzensiz göçmeni Ege Denizi’nde geri itti.

6 Haziran’da ise Yunanistan’ın geri ittiği 7’si çocuk 29 göçmen İzmir’in Foça ilçesine bağlı Aslanburnu açıklarında Türk Sahil Güvenlik ekiplerince denizden kurtarıldı.

Göçmenler, Yunan askerlerince eşyaları ve cep telefonları alındıktan sonra can salına bindirildiklerini ve Türk karasularına itildiklerini söyledi.

Yine aynı tarihte Ege’de Çeşme açıklarında Yunanistan tarafından geri itilen 2 lastik bot içerisindeki toplam 16 sığınmacı Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı.

25 Mayıs’ta ise Bodrum açıklarında Yunanistan’ın Türk karasularına geri ittiği 27 düzensiz göçmen Türk Sahil Güvenlik botuna alınarak karaya çıkarıldı.

GERİ İTME AB POLİTİKASI HALİNE GELDİ: 1,5 YILDA 2 BİN GÖÇMEN HAYATINI KAYBETTİ

İngiliz Guardian gazetesinin, Mayıs ayı başında Birleşmiş Milletler kuruluşlarının raporlarından topladığı veriler ile sivil toplum kuruluşlarının veri tabanlarında yaptığı çalışmalar sonrasında yayınladığı habere göre 2020 yılı Ocak ayından 2021 yılı Mayıs ayına kadar Avrupa ülkeleri, sınırlarından 40 bin göçmeni çoğu zaman güç kullanarak geri itti. Bu itmeler sırasında 2 binden fazla göçmen hayatını kaybetti.

GERİ İTMELER FRONTEX TARAFINDAN DESTEKLENİYOR

Guardian, Avrupa Birliği’nin sınır teşkilatı Frontex tarafından da desteklenen geri itmelerin sistematik hale gediğini ve savaşlardan kaçan çocuklarında da bulunduğu mültecilerin çoğu zaman şiddet kullanılarak geri itildiğini belirtti.

YUNANİSTAN SON 1,5 YILDA 6 BİN 230 GÖÇMENİ GERİ İTTİ

Guardian gazetesine konuşan sivil toplum kuruluşlarına göre, koronavirüs salgınının başlaması ile birlikte zorla geri itmeler daha sistematik hale geldi ve kullanılan şiddetin dozu arttı.

Sınır Şiddetini İzleme Ağı (Border Violence Monitoring Network-BVMN) adlı sivil toplum kuruluşunun yaptığı çalışmaya göre, Yunanistan 2020 yılı Ocak ayından bu yılın Mayıs ayına kadar 6 bin 230 göçmeni zorla geri itti.

GERİ İTMELERİN YÜZDE 89’UNDA ŞİDDET KULLANILDI

Yunanistan’ın gerçekleştirdiği geri itmelerin yüzde 89’unda ‘orantısız ve aşırı güç kullanımı’ gözlemlendiğini kayıtlara geçiren BVMN, geri itmelerde yaşanan insan hakları ihlallerini şöyle ifade etti:

Bu ürkütücü sayı, yasadışı şekilde suiistimal edilen güç kullanımının normale döndüğünü gösteriyor. 2020’de belgelenen son derece acımasız polis şiddeti örnekleri arasında uzun süreli aşırı dayak (genellikle vücutlar çıplak halde), suya daldırma, kadın ve çocukların fiziksel istismarı, yaralanmaya neden olmak için metal çubukların kullanımı yer alıyor.”

 

Sivil toplum kuruluşunun kayıtlara geçirdiği tanıklıklara göre, mülteciler dövülürken elleri nezaretlerdeki parmaklıklara bağlandı ve yüzlerinde görünür yaralar oluşmaması için kafalarına kask geçirildi.

Nisan ayında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) intikal eden bir davaya göre, Yunan güvenlik güçleri dövdükleri onlarca göçmeni cankurtaran salları içerisinde Türk karasularına itti. Bu sırada göçmenlerin, denizin ortasındaki lastik bota yiyecek, su, can yeleği ve yardım çağıracak herhangi bir imkanları olmadan bindirildiği kaydedildi.

BVMN, Yunanistan’ın uyguladığı geri itmeleri şu sözlerle özetledi:

“Geri itmeleri, açık hava hapishaneleri tasarımlarını ve Yunan karasularına girmelerini önlemek için teknelere uyarı ateşi açılmasını gizlemek için ister Kovid-19 salgını, isterse ulusal karantinalar kullanılıyor olsun kanıtlar demokratik değerleri, insan haklarını, uluslararası hukuku ve Avrupa hukukunu reddetme politikasında ısrarcı olunduğunu gösteriyor…”

Af Örgütü’nden Yunanistan’a Meriç’teki geri itmelerle ilgili sert eleştiriler

‘Push back’ Atina’nın devlet politikası oldu: Meriç’te göçmenlere çırılçıplak dayak! yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder