1 Temmuz 2021 Perşembe

AKP’li SETA’nın ABD’nin Türkiye’ye ‘çocuk asker’ suçlamasıyla ne ilgisi var?

Amerika Birleşik Devletleri tarihinde ilk kez bir NATO ülkesini ‘çocuk asker kullanmak’ ile suçladı. Türkiye ABD Dışişleri Bakanlığının hazırladığı bu raporla, Suriye ve Somali gibi ülkelerle aynı sınıfta anıldı. Öte yandan AKP’li düşünce kuruluşu SETA’nın Kasım ayında hazırladığı anket ABD’nin kararını doğrular veriler içerdiği ortaya çıktı.

BOLD – Reuters Haber ajansına göre, ABD Dışişleri Bakanlığı bugün yayımlanan raporunda, Türkiyeyi çocuk asker kullanımına karışan ülkeler listesinde eklendi.

Rapora göre Türkiye Libya ve Suriye’ye çocuk savaşçı yollanmasına yardım etti.

LİSTEDE HANGİ ÜLKELER VAR

İlk kez bir NATO ülkesi çocuk asker kullanan ülkeler listesine girdi.

Türkiye, çocuk asker kullanmakla suçlanan Afganistan, Kongo, Burma, Irak, İran, Libya, Mali Nijerya, Pakistan, Somali, Güney Sudan, Suriye, Venezulla ve Yemen ile aynı listede yer aldı.

SETA’DAN SKANDAL ANKET

Öte yandan raporda AKP’li düşünce kuruluşu SETA’nın büyük katkısı olduğunu iddia ediliyor. Kasım ayında Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) katılanlarla ilgili bir rapor yayınlayan SETA bin 450 askerle anket yaptı. Askerlerin yaş aralıklarını da verildiği ankette katılımcıların yüzde 46.4’ün çocuk olduğu yer alıyordu. Durumun vahametinin anlaşılması üzerine anket sosyal medya hesabından kaldırılmıştı.

Ömer Özkızılcık’ın yaptığı anket, ÖSO içindeki ciddi sayıda çocuk asker olduğunu doğrulanmış oldu.

ABD’de bulunan gazeteci İlhan Tanır da SETA raporuna dikkat çekerek, “SETA’nın eminim çok büyük hizmeti var ABD raporunda. Hatırlarsak geçtiğimiz kasım ayında SETA raporunda çocukların askere alındığını yazmış sonra çabucak silmişti raporu. Ama ABD SETA’ya teşekkür etmemiş raporunda. Kaynak göstermemiş” dedi.

AKP’liler hayvan haklarına karşı mı?

AKP’li SETA’nın ABD’nin Türkiye’ye ‘çocuk asker’ suçlamasıyla ne ilgisi var? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder