1 Temmuz 2021 Perşembe

AKP’liler hayvan haklarına karşı mı?

AKP grubunu TBMM Başkanlığına sunduğu yasaya ilişkin açıklama yapan İbrahim Kalın’ın paylaşımına tepki yağdı. Sokaktaki hayvandan gelebilecek tehlikelere dikkat çeken ve Kurban Bayramı öreneğini veren AKP’li hesaplar yasanın sonunun İstanbul Sözleşmesine benzeyeceğini iddia etti.

BOLD – Hayvanları hakları yasa teklifine ilişkin açıklama yapan AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Teklifle birlikte sahipli-sahipsiz hayvan ayrımını ortadan kaldırdıklarını söyledi. Konuyla ilgili basın açıklamasında Ünal, “Hayvan ‘mal’ olmaktan çıkarılıp ‘canlı’ statüsüne geliyor” dedi. Yunus parklarının kapatılmasını öngören teklif, tehlikeli olduğu belirtilen 4 köpek türünün de yurduna girişine yasak getiriliyor.

Teklife muhalefetten tepki var. CHP’li Özgür Özel, AKP grubunun 5 siyasi parti grubunun üzerinde uzlaştığı Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu Raporu’ndaki önerilerin hem nicelik hem nitelik olarak çok gerisinde sadece 18 maddelik bir kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sunduğunu söyledi.

NEDEN ‘HAYVAN HAKLARI’ YAZILMADI

Hayvansever Milli yüzücü Derya Büyükuncu ise yasaya ‘Hayvan hakları’ ibaresinin yazılmamasını eleştirerek, “‘Hayvan Hakları Yasası’ demiyorlar ‘Hayvanları Koruma Yasası/Kanunu’ diyorlar. Neymiş, hak düşünen canlılar için geçerliymiş. Eminim ki bütün hayvanlar bu yasaya ‘hak’ kelimesini yazdırmayanlardan daha fazla düşünüyorlardır. Onlardan çok daha akıllılardır” sözleriyle tepkisini ortaya koydu.

Saray’dan da hayvan hakları teklifi konusunda açıklama geldi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Hayvanları mal değil can olarak tanımlayan ve buna hukuki zemin kazandıran yasa TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Mesele elbette sadece kanun ve mevzuat meselesi değil. Bu özünde bir şuur, insanlık ve idrak meselesi” ifadelerini kullandı.

PİŞMAN OLACAKLAR

Kalın’ın paylaşımına AKP’li takipçilerinden yorum yağdı. Hayvan haklarıyla özgürlüklerinin kısıtlandığını düşünen AKP’li sosyal medya kullanıcıları sokakta başı boş dolaşan köpeklerden gelebilecek tehdit konusundaki endişelerini dile getirdi.Bir sosyal medya kullanıcısı da AKP’nin İstanbul Sözleşmesinde olduğu gibi hayvan hakları kanunundan da pişman olacağını iddia etti.

Bir sosyal medya kullanıcısı da hayvanseverlerin yasayı referans göstererek Kurban Bayramında kurban kesimini engellemeye çalışacaklarını iddia etti.

Kamudan milyonluk ihale alan şirketin sahibi AİHM’e hükumet adına Bylock raporu yazdı

 

AKP’liler hayvan haklarına karşı mı? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder