28 Haziran 2021 Pazartesi

“Türk mafyası, kokain ticaretinde El Chapo’nun Sinaola Karteli ile çalışıyor”

İspanya’nın önde gelen gazetelerinden El Pais, “Yeni kokain rotası Türkiye üzerinden geçiyor” başlığıyla yayınladığı haberde, kokain ticareti için Türkiye’deki mafya gruplarının El Chapo’nun lideri olduğu Meksika’daki Sinaola uyuşturucu karteli ile çalışmaya başladığını yazdı.

BOLD – İspanya’nın en büyük ikinci gazetesi El Pais, “Yeni kokain rotası Türkiye üzerinden geçiyor” başlığıyla yayınladığı haberde Türk mafya gruplarının Avrupa ve Orta Doğu’ya kokain dağıtımında ön plana çıkmaya başladığını yazdı.

Haberde, Türk mafa gruplarının kokain ticareti için, ABD’de cezaevinde bulunan El Chapo’nun (Bücür – Joaquin Guzman) liderliğini yürüttüğü Meksikalı Sinaola uyuşturucu karteli ve 2018’deki operasyonla büyük darbe vurulan İspanyol ‘Sito Minanco’ mafya grubu ile çalıştığı belirtildi.

SON YILLARDAKİ KOKAİN YAKALAMALARI

El Pais, haberde son yıllarda Türkiye’de ve Türkiye ile bağlantılı yapılan kokain yakalamalarını şöyle sıraladı:

  • 16 Haziran’da bugüne kadar yapılan en büyük kokain yakalaması gerçekleştirildi ve Ekvador’dan muz kasaları içerisinde Mersin Limanı’na gönderilen 1 ton kokain yakalandı.
  • Bir hafta sonra yine Mersin Limanı’nda muz kasaları içinde 463 kilo kokain yakalandı.
  • 2019 yılında Türkiye’ye gönderilecek olan 1 tondan fazla kokain Panama’nın Cristobal Limanı’nda, aynı yıl 500 kilo kokain yine Türkiye yolundayken Panama Kanalı’nda yakalandı.
  • 2020 yılında ise Kolombiya’nın Buenaventura Limanı’nda Türkiye’ye gönderilmek üzere olan 4,9 ton kokain ele geçirildi.
  • Ayrıca son yıllarda İspanyol polisi mürettebatı Türk olan birçok gemiyi yüklü olduğu kokainle birlikte Atlas Okyanusu’nda yakaladı.
POLİS TEŞKİLATINDAKİ TASFİYELER UYUŞTURUCUYLA MÜCADELEYİ ETKİLEDİ

Türkiye’nin eskiden beri Afganistan’dan Avrupa’ya yapılan eroin ticaretinde önemli bir geçiş yeri olduğunu belirten El Pais gazetesi, son yıllarda eroin fiyatının düşmesiyle Türkiye’deki uyuşturucu ticaretinin eroinden kokain’e doğru kaymaya başladığını belirtti.

Bu değişimle birlikte Türkiye’de ele geçirilen kokainin miktarının hızla arttığını belirten gazete, 2000 yılında 100 kilo civarındaki kokain yakalamalarının son 5 yılda yıllık bir tonu geçtiğini ve son 2 yılda Güney Amerika’da yakalanan 7 ton hariç sadece 2020 yılında Türkiye’de yakalanan miktarın 2 tonu geçtiğini kaydetti.

El Pais, yakalanan kokainin miktarındaki  artışın Türk Polisi’nin artan başarısından değil, Türkiye’ye getirilen kokainin çok artmasından kaynaklandığını ifade etti. Türk Polis Teşkilatı’nda son yıllarda yapılan tasfiyelerin ve teşkilat içerisindeki mücadelelerin Narkotik Polisi’nin dağıtılmasına sebep olduğunu vurguladı.

Uzmanlara göre dünyada yapılan kokain ticaretinin sadece yüzde 10’u ile 20’si yakalanabiliyor. Gazete Türkiye’de yapılan uyuşturucu operasyonlarının da yüzeysel ve yakalanan kişi sayısının da az olduğunu kaydetti.

MEKSİKALI VE İSPANYOL UYUŞTURUCU KARTELLERİ İLE İŞBİRLİĞİ

Avrupa polis teşkilatı Europol’un yaptığı değerlendirmelere de yer veren El Pais, Türk mafya gruplarının kokainin Latin Amerika’dan alınarak İspanyol ‘Sito Minanco’ grubu adına Avrupa’da ve diğer bölgelerde dağıtımı adına görev almaya başladığını yazdı.

Sito Minanco mafya grubuna 2018 yılında büyük operasyonlar yapılmış ve grup dağıtılmıştı. Gruba ait Türk mürettebatın kullandığı kokain yüklü gemiler Atlas Okyanusu’nda yakalanmıştı.

Amerika kıtasındaki ortak polis teşkilatı Ameripol’un çalışmalarına da yer veren gazete, kokainin Avrupa’ya yeni rotasında Süveyş Kanalı, Türkiye, Yunanistan ve Doğu Avrupa’nın kullanılmaya başladığını aktardı.

VARIŞ LİMANLARINDA RÜŞVET İLE ADAM YETKİLİLER SATIN ALINIYOR

El Pais gazetesine göre Kolombiyalı uyuşturucu mafyalarının Türkiye’ye kokain gönderecek gücü olmadığı için bu işi dünyanın en büyük uyuşturucu kartellerinden Meksika merkezli Sinaola karteli gerçekleştiriyor. Kartelin 2016’ya kadar lideri, uyuşturucu ticareti yapmak suçlamasıyla şu anda ABD’de hapiste bulunan ve Türkiye’de de çok yakından bilinen El Chapo (Bücür) lakaplı Joaquin Guzman.

Gazete, Amerika’yı ve Avrupayı uyuşturucuya boğan bu grubun, kokainin varış limanlarındaki resmi görevlileri rüşvet ile satın aldığını ve uyuşturucunun gönderildiği ülkede yerel mafya grupları ile çalıştığını yazdı.

MEKSİKALI UYUŞTURUCU KARTELİNE ‘BOZKURT’ İŞARETLİ SELAM

Geçen yıl Meksikalı uyuşturucu karteli Sinaola ile Türk mafya gruplarının sosyal medya üzerinden birbirine gönderdiği selamlar Türkiye’de de gündem olmuştu. Bu mesajlaşmaların iki grup arasındaki işbirliğine kanıt olduğu ifade edilmişti.

Görüntülerde Sinaloa kartelinin üyelerinin silahlar eşliğinde ülkücü marşlar söyleyip Türkiye’ye selam gönderdiği görülüyor.

Aynı şekilde yaklaşık 10 kişilik bir Türk mafya grubu da bozkurt işareti yaparak İspanyolca, “Türkiye’den Meksika’ya Sinaola’ya selamlar. Saf kartel, saf Mayo Zambada” dedikleri işitiliyor. Ismael ‘El Mayo’ Zambada, 2016 yılında El Chapo tutuklandıktan sonra Sinaola kartelinin başına geçen isim olarak biliniyor.

Buna benzer Türk bayrakları eşliğinde, bozkurt işaretli ve silahlarla çekilen videolar da sosyal medyada yer aldı.

SURİYE’DEKİ TÜRKMEN DAĞI’NDAN SİNAOLA UYUŞTURUCU KARTELİNE SELAM

Sosyal medyada yer alan ilginç bir video ise Suriye’deki Türkmen Dağı’ndan çekilmiş.

Görüntüde kamuflajlı iki kişi bir uçaksavar ile havaya ateş ediyor, Sinaola karteline ve kartelin lideri El Mayo Zambada’ya selam gönderiyor.

SİNAOLA KARTELİ’NDEN ÜLKÜCÜ MARŞLAR EŞLİĞİNDE TÜRK MAFYASINA SELAM

Sosyal medyada Sinaola Karteli’nden Türk mafya gruplarına selam gönderilen 3 video yayınlandı. Bir videoda yüzleri kapalı ve ellerinde silah bulunan iki kişi bir Jeep içerisinde, “Türk yoldaşlarımı buradan Culiacan Sinaola’dan selamlıyorum” dedikleri görülüyor. Meksika’daki Sinaola eyaleti, kartele ismini veren ve kartelin doğduğu bölge olarak biliniyor. Culiacan ise Sinaola eyaletinin en büyük şehri ve başkenti.

Diğer bir videoda yine yüzleri açık silahlı 3 kişi kartelin lideri Mayo Zambada’nın selamını Türk yoldaşlarına gönderiyor..

Üçüncü bir videoda ise genç bir kişi elinde tuttuğu uzun namlulu bir silahla ‘Ya musalla ya mapus’ ve ‘Ölürüm Türkiyem’ şarkısını dinliyor.

TÜRKİYE İLE SİNAOLA KARTELİ ARASINDAKİ BAĞLANTI 10 YIL ÖNCE KURULDU

Türkiye ile Sinaola Karteli arasındaki bağlantıyı ilk keşfeden New York’taki Columbia Üniversitesi’nden örgütlü suçlarla mücadele uzmanı Edgardo Buscaglia, El Pais’e yaptığı açıklamada, kaynaklarının Sinaola Karteli’nin Türkiye’ye 10 yıl önce kokain göndermeye ve kartelin uyuşturucu üretimi için Türkiye’den kimyagerleri çalıştırmaya başladığını kaydetti.

“TÜRKİYE, SİNAOLA KARTELİNİ PARA AKLAMAK İÇİN KULLANIYOR”

Edgardo Buscaglia’ya göre Türkiye özellikle Meksikalı karteli para aklamak için de kullanıyor.

Buscaglia, gazeteye açıklamasında Türkiye için şu ifadeleri kullanıyor:

“Sinaloa, her türlü suça bulaşmış, çok uluslu bir suç şirketi haline geldi. Türkiye, onlar için düşük maliyetli bir ülkeyi temsil ediyor. Çünkü Türkiye, Avrupa ile iyi bağlantılı, sermayeye susamış ve kara para aklamayla mücadele konusunda zayıf kontrollere sahip önemli bir bölgesel ekonomi.”

SEDAT PEKER’İN AÇIKLAMALARI

İspanyol gazetesi, Sedat Peker’in yeni kokain rotası ile ilgili açıklamalarına da yer verdi. Peker, eski Başbakan Binali Yıldırım’ın oğlu Erkan Yıldırım’ın yeni kokain rotası için Venezuela’ya gittiğini iddia etmişti.

Türkiye’den uyuşturucu ticareti yapan grupların, İtalyan mafyası ve Meksika kartelleri gibi yapılandırılmamış olduğunu belirten gazete, Türk çetelerinin Latin Amerika’daki değişik gruplarla çalıştığını belirtti.

Karadeniz’de sular durulmuyor: Rusya’yı kızdıracak dev tatbikat başladı

“Türk mafyası, kokain ticaretinde El Chapo’nun Sinaola Karteli ile çalışıyor” yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder