2 Temmuz 2021 Cuma

Baykal’ın Erdoğan için açtığı kilitler

Suç örgütü lideri Sedat Peker’in Deniz Baykal ile ilgili ortaya attığı iddialar Baykal’ın siyasetteki rolünü bir kez daha gündeme getirdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ne zaman sıkışsa devreye Baykal girdi. İşte Baykal’ın Erdoğan için 2003, 2010, 2015’te açtığı kilitler.

BOLD ANALİZ – CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, 2017 yılında geçirdiği felç sebebiyle tekerlekli sandalyeye mahkum oldu. Sedat Peker’in Baykal ile ilgili ortaya attığı iddialar birçok CHP’linin tepkisini çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanı Korkmaz Karaca ile kirli ilişkileri ortaya saçılan Baykal’a tepki gösteren CHP’liler partiden ihracını istiyor.

BAYKAL İLK KİLİDİ 2003’TE AÇTI

Erdoğan’ın Türk tipi başkanlık rejimini kurmasında Baykal’ın rolünü hatırlatanlar ise detay vermekten kaçınıyor. BOLD, Baykal’ın devreye girdiği kritik dönemleri araştırdı. Baykal, Erdoğan için ilk kilidi 2003 yılında açtı. 3 Kasım 2002 seçimlerinde CHP Genel Başkanı olan Deniz Baykal, yasaklı olduğu için milletvekili seçilemeyen Erdoğan ile gizli bir görüşme oldu. 22 Şubat 2003 tarihinde Beylerbeyi Bosphorus’taki ikili görüşmede yapılan pazarlıklar sonucunda CHP’nin oylarıyla Anayasa değişikliği yapıldı. Baykal’ın adımıyla Siirt’te ara seçime gidilerek Erdoğan’ın milletvekili seçilmesi sağlandı. Erdoğan daha sonra AKP Genel Başkanı ve Başbakan oldu.

OSLO GÖRÜŞMESİ KRİZİNİ KAPATAN BAYKAL KASEDİ

Anahtar Baykal, Erdoğan için ikinci kilidi de 2010 yılında açtı. Erdoğan’ın 2009 ile 2010 yıllarında görevlendirdiği MİT Müsteşarı Hakan Fidan terör örgütü PKK ile pazarlıklar yürüttü. Fidan ile PKK yöneticilerinin Oslo’da yürüttüğü görüşmelerin basına sızdığı dönemde Baykal’ın uygunsuz kaseti  gündemi değiştirdi. Baykal’ın yıllarca sekreterliğini yapan Nesrin Baytok ile görüntülerinin servis edilmesiyle Erdoğan, rahat bir nefes aldı.

ERDOĞAN 7 HAZİRAN’DA DA BAYKAL’I DEVREYE SOKTU

AKP’nin tek başına iktidarı kaybettiği 7 Haziran 2015 seçimleri sonrası da sahneye Deniz Baykal çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP’lilerle bile görüşmeden Baykal’ı devreye soktu. Seçimin üzerinden 72 saat geçmeden 10 Haziran 2015 Çarşamba günü Dışişleri Konutu’nda ikili baş başa görüştü. İki saat süren görüşmenin ardından açıklama yapan Baykal, görüşme talebinin Erdoğan’dan geldiğini açıkladı. Görüşme sonrası Baykal, AKP ile CHP arasındaki olası koalisyon senaryolarını cevapsız bıraktı. İkilinin AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki koalisyon yapma ihtimalini ‘baltalama’ konusunda anlaştığı iddia edildi. Nitekim geçen sürede AKP-CHP koalisyon kuramayınca Cumhurbaşkanı Erdoğan 1 Kasım 2015 tarihinde erken seçim kararı aldı.

ERDOĞAN REJİMİNİN TAŞLARINI BAYKAL DÖŞEDİ

Böylece Erdoğan Türk tipi başkanlık sistemine giden yolun en büyük taşını döşemiş oldu. 1 Kasım 2015 tarihinde AKP yeniden tek başına iktidar oldu. Arkasından Erdoğan, Başkanlık sistemine karşı çıkan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu istifaya zorladı. Yerine Binali Yıldırım’ı getirdi. 2017 yılında Anayasa referandumu yapılarak Parlamenter Sistem devre dışı kaldı. Başbakanlık ve Bakanlar Kurulu tarih oldu. Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemine geçildi. Erdoğan’ın yetkileri genişletilerek Türk Tipi Başkanlık Sistemi uygulanmaya başladı.

Baykal’ın Erdoğan için açtığı kilitler yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder