1 Temmuz 2021 Perşembe

Helikopterden atılan köylüleri haber yapan gazetecilerin davası yarın görülecek

Van’da 2 köylünün helikopterden atılmasını haberleştiren 5 gazeteciye açılan davanın 2’nci duruşması yarın görülecek. Gazetecilerden Cemil Uğur, “İktidarın istediği gazeteciler olmayacağız. Ne yaparlarsa yapsınlar nefesimizi kesemeyecekler” dedi.

BOLD – Van’ın Çatak ilçesinde 11 Eylül 2020’de askerler tarafından alıkonulan Osman Şiban ve yaşamını yitiren Servet Turgut’un helikopterden atılarak işkenceye uğradığını ortaya çıkaran gazetecilere açılan davanın 2’nci duruşması yarın Van’da görülecek.

Davada, helikopter olayını haberleştirdikten sonra 9 Ekim 2020’de tutuklanan ve 2 Nisan’da tahliye edilen Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur, Jinnews muhabiri Şehriban Abi, gazeteci Nazan Sala ile MA muhabiri Zeynep Durgut yargılanıyor. Van 5’inci Ağır Ceza Mahkemesinde tutuksuz yargılanan gazetecilere “örgüt üyesi olmak” suçlamasın yöneltiliyor.

Duruşmaya çıkacak gazeteciler meslektaşlarına dayanışma çağrısında bulundu.

İŞKENCEYİ ORTAYA ÇIKARDIĞIMIZ İÇİN TUTUKLANDIK

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre gazetecilerden Cemil Uğur, işkenceye maruz kalan köylülerin gördüğü işkenceyi hastane raporlarıyla haber yaptıktan sonra kendilerine yönelik baskıların arttığını belirtti. Uğur, “Yargılama sürecine baktığımızda da ortada bir talimatın olduğunu görüyoruz. 6 ay tutukluluğun ardından adli kontrol şartıyla tahliye edildik. Tutuklu bulunduğumuz süreç içerisinde adil bir yargılama olmadı. Ortada, işkenceyi ortaya çıkarmamıza ilişkin bir intikam alma vardı” ifadelerini kullandı. İktidarın kendisi gibi düşünmeyen gazetecilerin nefesini kesmeye çalıştığını söyleyen Uğur, “Diyarbakır Newrozu’nda Kemal Kurkut’un fotoğrafını çeken Abdurrahman Gök, ödüllendirileceği yerde hakkında dava açılıyor ve cezalandırılmak isteniyor. İstanbul’da Bülent Kılıç’ın yere yatırılarak boğazına basılması ve nefessiz bırakılmaya çalışılması da buna örnektir” dedi.

İKTİDARIN İSTEDİĞİ GAZETECİLER OLMAYACAĞIZ

İşkencelerin karşısında duracaklarını kaydeden Uğur, şunları söyledi: “İktidarın istediği gazeteciler olmayacağız. Ne yaparlarsa yapsınlar nefesimizi kesemeyeceklerini bilsinler. Çünkü biz Musa Anter’den, Hrant Dink’ten, Metin Göktepe’den bu mirası devraldık. Onların yaptığı işlerin önemini bugün çok daha iyi görüyoruz. Halk tarafından sahiplenen ve her zaman sevilen gazeteciler olduğunu biliyoruz. Onların mirasçıyız ve onların yolunda gitmeye devam edeceğiz. İktidarın istediği gazeteciler olmayacağız. Hiçbir zaman bize yöneltilen baskı politikalarından korkmadık. Yapılan işkencelerin, haksızlıkların ve hak ihlallerinin karşısında her zaman duracağız. Halktan aldığımız bir güç ve ses var.”

Yarınki duruşma öncesi meslektaşlarına dayanışma çağrısı yapan Uğur, “Bu dava 4 gazetecinin yargılandığı bir dava değil, bir işkenceyi ortaya çıkaran gazetecilerin davası. Bu davayı sadece basın meslek örgütleri ve gazetecilerin değil tüm halkın sahiplenmesi gerekiyor” dedi.

NE OLMUŞTU?

Van’ın Çatak ilçesinde 11 Eylül 2020’de askerler tarafından alıkonulan Osman Şiban ve yaşamını yitiren Servet Turgut’un helikopterden atılarak, işkence edildiği ortaya çıkmıştı. Olayı gündeme getiren Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur ile Jinnews muhabiri Şehriban Abi ve gazeteci Nazan Sala, 6 Ekim 2020’de gözaltına alındı. 4 gazeteci 9 Ekim’de çıkarıldıkları mahkeme tarafından “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı. 4 tutuklu gazeteci 2 Nisan’daki ilk duruşmada adli kontrol şartıyla tahliye edildi.

Helikopterden atılan köylüleri haber yapan gazetecilerin davası yarın görülecek yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder