29 Haziran 2021 Salı

Almanya’da nüfus eriyor: Azalan göçle birlikte kriz kapıda

Almanya’nın nüfusunda 9 yıllık aradan sonra ilk kez 2020 yılında düşüş kaydedildi. Düşüşte, ölümlerin artması ve net göçün azalması etkili oldu. Güçlü bir göç gerçekleşmezse Almanya nüfusu ciddi biçimde azalacak.

BOLD ANALİZ – Avrupa’nın en kalabalık ve en büyük ekonomisine sahip ülkesi Almanya’da nüfus krizi kapıda. Son 2 yılda ölümlerin artması ve göçün azalmasıyla birlikte ülke nüfusunda dokuz yıllık aradan sonra ilk kez düşüş kaydedildi.

Federal Nüfus Araştırmaları Enstitüsü, gelecek yıllarda zayıf bir göç olması durumunda 83,2 milyon civarındaki Almanya nüfusunun 2060 yılında 67,6 milyona düşeceğini öngörüyor.

Avrupa’nın lokomotifi olmayı sürdürmesi için güçlü bir nüfus göçüne ve yaşlanan nüfusun yerini alacak genç insanlara ihtiyacı olan Almanya’nın hala ülke ve Avrupa Birliği çapında göçmenlik karşıtı politikalar yürütmesini toplumun gerçekleriyle açıklamak mümkün değil.

ÜLKE NÜFUSU ERİYOR

Almanya’da nüfus 2011’den beri ilk kez 2020 yılında gerileme kaydetti. Federal İstatistik Dairesi verilerine göre ülke nüfusu 2020 yılı sonu itibarıyla bir önceki yıla göre 12 bin gerileyerek 83,2 milyon oldu. Almanya’da nüfus 2011-2019 yılları arasında düzenli artış göstererek 80,3 milyondan 83,2’ye yükselmişti.

Federal İstatistik Dairesi, bu durumda iki faktörün etkili olduğunu açıkladı.

ÖLÜM ORANLARI ARTTI, DOĞUMLAR AZALDI

Bu faktörlerden birincisi ölüm ve doğum oranları arasındaki farkın artması. Ölümlerin sayısından doğan sayısının çıkarılmasıyla elde edilen fark 2019’daki 161 binden 2020’de 212 bine yükseldi.

Geçen yıl doğan bebek sayısı bir önceki yıla göre 5 binlik azalmayla 773 bin olurken pandeminin de etkisiyle ölenlerin sayısı 46 bin kişilik artışla 986 bine yükseldi.

GÖÇTE DÜŞÜŞ EĞİLİMİ 5. YILDA DA SÜRDÜ

Nüfustaki erimeyi tetikleyen faktörlerden ikincisi ise net göç rakamlarının azalması. Net göç rakamı, ülkeye göç edenlerin sayısından ülkeyi terk edenlerin sayısının çıkarılmasıyla elde ediliyor. Federal İstatistik Dairesi’nin bugün açıkladığı rakamlara göre, 2019 yılı için 327 bin olarak açıklanan net göç sayısı, 2020’de 220 bine geriledi.

Böylece Almanya’ya göç üst üste beşinci yılda da geriledi.

Federal İstatistik Dairesi, kayıtlı göç hareketlerindeki güçlü azalmanın en yoğun şekilde, koronavirüs kısıtlamalarının hakim olduğu mart-aralık döneminde gerçekleştiğine işaret etti. Seyahat kısıtlamaları ve ekonomik nedenlerin, göç planlarının ertelenmesi ya da iptalinde etkili olduğu düşünülüyor.

KORONAVİRÜS PANDEMİSİNE RAĞMEN YAŞLILARIN SAYISI ARTTI

Koronavirüs pandemisi nedeniyle ölüm oranlarındaki yükselmeye rağmen 2020’de yaşlıların sayısındaki artış devam etti. 80 yaş üstündekilerin sayısı yüzde 4,5’lik artışla 5,9 milyona ulaştı. 60-79 yaş grubundaki kişilerin sayısı ise yüzde 0,5’lik hafif artışla 18,2 milyona yükseldi.

Buna karşılık 20-59 yaş arasındakilerin sayısı yüzde 0,4 azalarak 43,7 milyona geriledi. Sayıları yaklaşık 15,3 milyon olarak kaydedilen çocuk ve gençlerin sayısında ise kayda değer bir değişiklik olmadı. Ülke genelindeki yaş ortalaması yüzde 0,1’lik artışla 44,6’ya yükseldi.

GÖÇ OLMASA NÜFUS KAYBI YAŞANACAK

Almanya’da 1972 yılından bu yana ölümlerin sayısı doğumların üstünde olmasına rağmen göç faktörü sayesinde nüfusta artış kaydedilebiliyordu.

Sadece 1998, 2003 ve 2010 yıllarında istisnai olarak nüfusta azalma kaydedilmişti.

NÜFUSTA DARALMA KAÇINILMAZ

Almanya Federal Nüfus Araştırmaları Enstitüsü, önümüzdeki yıllarda ölüm sayılarının artmaya devam edeceği ve anne adaylarının sayısının azalacağı tahmininde bulunarak gelecekte Alman nüfusunda daralmanın kaçınılmaz olduğunu belirtiyor.

Enstitü tahminlerine göre büyük krizler ve savaşlar yaşanmaması durumunda Alman nüfusu 2060 yılında zayıf göç oranlarıyla 67,6 milyon, güçlü göç oranlarıyla dahi 76,5 milyona gerileyecek.

NÜFUSTAKİ DARALMA ALMAN MUCİZESİNİ BİTİRİR

Nüfustaki gerilemenin en çok çalışma yaşındaki nüfusta gerçekleşmesi öngörülüyor. 20-64 yaş grubundakilerin sayısının 2020’deki 43,7 milyondan 2060’da 34-38 milyona gerileyeceği tahmin ediliyor.

Çalışma yaşındaki nüfusun gerilemesi ise en çok ekonomi üzerinde baskı oluşturacak. Avrupa’nın lokomotifi Almanya bu durumda ekonomisi için iş gücü bulmakta zorlanacak. Emekli nüfus artacağı için sosyal güvenlik harcamaları artacak ve çalışanlar daha fazla fedakarlıkta bulunmaya başlayacak.

Almanya’nın son yıllarda yurt dışından en çok yaşlı bakım hizmetlerinde çalışacak elemana ihtiyaç duyması da bunun bir göstergesi.

GÖÇMEN KARŞITLIĞI HIZLA ARTIYOR

Nüfus ve ekonomideki bütün bu somut gerçeklere rağmen Almanya’da göçmen karşıtlığının artması oldukça ilginç.

2013’de göçmen karşıtlığı üzerine kurulan Almanya için Alternatif (Alternative für Deutschland, AfD) partisinin hızla büyümesi Almanya’daki göçmen karşıtlığının bariz bir örneği. 2013’te yapılan genel seçimlerde az bir farkla barajın altında kalan AfD, 2017 seçimlerinde Federal Meclis’te 94 sandalye kazanarak ülkedeki en büyük 3. parti konumun geldi.

Alman hükumetinin Avrupa kıtası çapında göçmen karşıtı politikalar takip etmesi ve bunun için harcadığı paralar da de ülke gerçekleriyle uyuşmuyor.

‘Push back’ Atina’nın devlet politikası oldu: Meriç’te göçmenlere çırılçıplak dayak!

Almanya’da nüfus eriyor: Azalan göçle birlikte kriz kapıda yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder