Avusturya’da gözaltına alınan Sezgin Baran Korkmaz’ın ABD’de aleyhine açılan davada, şimdiye kadar bir değil iki farklı iddianamenin gizlilik kararıyla işleme konulduğu ortaya çıktı. Peki Korkmaz Türkiye’ye mi ABD’ye mi iade edilir ve iadesi ne kadar sürer? İddianamedeki ‘büyükbaba’ kim?
BOLD ANALİZ – Sezgin Baran Korkmaz için ABD’deki Utah Federal Bölge Mahkemesi’nde aleyhine açılan davada hazırlanan ilk iddianamede iki ayrı suçlamadan 25 yıla kadar hapis istendiği ortaya çıktı. 27 gün sonra dava kayıtlarına gizlilik kaydıyla giren ikinci iddianamede ise Korkmaz’a üç ayrı suç isnat edilerek 225 yıla kadar hapis cezası istenmişti.
İLK İDDİANAMEDE KORKMAZ İÇİN 25 YIL CEZA İSTENİYOR
ABD’deki dava dosyasında, üzerinde hala gizlilik kaydı olan bir belgede ise Korkmaz hakkında 10 Mart 2021 tarihinde yakalama emri çıkartılarak kayıtlara girdiği görülüyor.
Korkmaz ile ilgili hazırlanan ilk iddianameyle ilgili gizlilik kararı alındıktan sonra, 31 Mart tarihinde Utah Federal Bölge Mahkemesi hakimi Tena Campbell’a bildiriliyor. Utah Yüksek Hakimler Heyeti, Hakim Campbell’i davanın hakimi olarak atıyor.
11 sayfalık ilk Korkmaz iddianamesi dava kayıtlarına 1 Nisan tarihinde gizlilik kararıyla giriyor. İlk iddianamede, Korkmaz’a iki ayrı suç isnat ediliyor. Korkmaz, ‘kara para aklamak için komplo kurmak’ ve 29 -30 Nisan 2019 tarihinde Kingston kardeşler davasında ABD’de savcılara bizzat tanık olarak verdiği ifadede, ‘resmi makamlara yalan ifade ve beyanda bulunmakla’ suçlanıyor.
ABD ceza yasalarına göre kara para aklamak için komplo kurmak suçlaması 20 yıl, ‘resmi makamlara yalan ifade ve beyanda bulunmak’ suçu ise 5 yıla kadar hapis cezası gerektiriyor. İlk iddianamede Korkmaz için istenen toplam azami hapis cezası 25 yılı buluyor.
İLK HAKİM DAVADAN ÇEKİLİYOR
Davaya atanan hakim Tena Campbell, Korkmaz’ın gizlilik kaydıyla yayınlanan iddianamesini inceledikten sonra 7 Nisan tarihinde davadan çekildiğiyle ilgili kararını yayınlıyor.
Hakim Campbell, Korkmaz iddianamesini incelediğini belirterek, bu iddianamenin Kingston kardeşler davasındaki iddianamelerle örtüştüğünü, bu davanın aynı hakim tarafından görülmesi gerektiğini belirtiyor.
Utah Yüksek Hakimler Heyeti de Hakim Campbell’in davadan çekilmesinin ardından Korkmaz davası için Kingston kardeşler davasının hakimi Jill N. Parrish’i görevlendiriyor.
İKİNCİ İDDİANAMEDE KORKMAZ İÇİN 225 YIL CEZA İSTENİYOR
Hakim Parrish’in Kormaz davasına atanmasının ardından, savcılık 28 Nisan’da bu kez 15 sayfadan oluşan ikinci bir iddianameyi gizlilik kararıyla dava dosyasına koyuyor.
İlk iddianameden farklı olan ikinci iddianamede bu kez ‘kara para aklamak için komplo kurmak’ ve ‘resmi makamlara yalan ifade ve beyanda bulunmak’ suçlamalarına ek olarak ‘Banka havalesi yoluyla dolandırıcılık yapmak’ suçlaması ekleniyor. ABD’de ceza yasalarına göre azami 20 yıl hapis cezası isten bu suçlamanın on defa işlendiği iddia edilerek, bu suç için 200 yıl hapis cezası isteniyor.
İkinci Korkmaz iddianamesinde isteten azami hapis cezalarının toplamı diğer suçlamalarla birlikte 225 yıla yükseliyor.
‘BÜYÜKBABA’ İKİNCİ İDDİANAMEYE EKLENDİ
Korkmaz aleyhine hazırlanan 11 sayfalık ilk iddianamede yer almayan bazı ekler 15 sayfalık ikinci iddianameye giriyor.
Kim ve hangi ülke vatandaşı olduğu belirtilmeyen ‘büyükbaba’ olarak anılan ‘Tanık A’ olarak belirtilen bir kişi ve Jacob Kingston’a gönderdiği 18 ayrı mesajın dökümü ikinci iddianameye giriyor.
Ayrıca Korkmaz’ın ‘büyükbaba’ aracılığıyla ABD’deki soruşturmadan kendilerini kurtarmak ve korumak amaçlı istediği 6 milyon dolarlık para miktarının 10 farklı banka havalesiyle Türkiye’ye aktarılmasının dökümü de ikinci iddianamede yer alıyor.
BÜYÜKBABA ESKİ CIA DİREKTÖRÜ WOOLSEY Mİ?
İddianamede, Korkmaz’ın ‘büyükbaba’ kod adlı ismi açıklanmayan hükümet yetkilisi aracılığıyla, Jacob Kingston ve Isaiah Kingston kardeşlere olası soruşturmalara karşı koruma güvencesi verdiğinden bahsediliyor.
Halk TV’de Özlem Gürses’le ‘Perdenin Önü Arkası’ programına katılan gazeteci Razi Canikligil, Amerikan kulislerinde bu ‘büyükbaba’nın Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) eski direktörü James Woolsey olduğuna dair yorumların dolaştığını belirtti.
ESKİ CIA DİREKTÖRÜ DE PARAMOUNT OTEL’DE KALMIŞ
Canikligil, ikilinin yakın bir dostluğu olduğunu, Korkmaz’ın Woolsey’i Bodrum’da daha önce ağırladığını ve Paramount Otel’de kalanlardan birinin de Woolsey olduğunu ileri sürdü.
Korkmaz’ın adı, Trump döneminde savcı Robert Müller’in yürüttüğü soruşturmada da Woolsey ile birlikte anılmış, ikilinin Fethullah Gülen’i ABD’den 15 milyon dolar karşılığında gizli bir pazarlığa oturduğu ifade edilmişti.
CIA’in eski direktörünün, son dönemde Sedat Peker’in videolarıyla gündeme gelen Mehmet Ağar gibi isimlerle de önceki yıllarda Türkiye’de bir araya geldiği iddialar arasında.
ABD VE TÜRKİYE İADESİNİ TALEP EDİYOR
Kara para aklamakla suçlanan ve ABD’nin talebiyle Avusturya’da 19 Haziran’da tutuklanan iş insanı Sezgin Baran Korkmaz’ın akıbetinin 5 Temmuz’da hakim karşısına çıkacağı duruşmada belli olması bekleniyor.
Viyana yakınlarındaki Wels kentinde ikinci kez daha hakim karşısına çıkacak olan Korkmaz’ın iadesini ise hem Türkiye hem de ABD istiyor.
ABD ile Avusturya arasında 2000 yılında yürürlüğe giren suçluların iadesi anlaşması bulunuyor ve bu anlaşmaya 2005’te bir protokolle ek yapılıyor.
Türkiye ise Avusturya’nın da taraf olduğu Avrupa İade Anlaşması çerçevesinde Korkmaz’ı talep ediyor.
İADE SÜRECİ YILLAR SÜREBİLİR
Avusturya’daki yetkili mahkeme ‘iade edilebilir ya da edilemez’ diye iki şekilde karar verilebiliyor. Korkmaz için Avusturya’dan “iade edilemez” kararı çıkarsa Avusturya iç mevzuatına göre savcının buna itiraz yetkisi bulunuyor. İtiraz sonuç vermezse ya da iade edilmeme kararı kesinleşirse kişi iade edilemiyor.
“İade edilebilir” kararına karşı da kanun yolları bulunuyor ve bu durumda süreç uzayabiliyor. Korkmaz’ın iade edilebilir olduğuna ilişkin karar kesinleşirse dosya, Avusturya Adalet Bakanlığı’na gönderiliyor ve nihai kararı Adalet Bakanı veriyor. Ancak bu noktada Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve ek protokollerinin bir ihlali söz konusu olursa Korkmaz bu bağlamda Avusturya Anayasa Mahkemesi’ne, ardından da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurulabiliyor.
Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi süreçleri de iade kararının kesinleşmesini uzun yıllar erteleyebilir.
ABD’YE Mİ TÜRKİYE YE Mİ İADE EDİLİR?
Korkmaz’ı Türkiye de istediği için hangi ülkeye iade edileceğine Wels’deki mahkeme karar verecek. Ancak uzmanlar Korkmaz’ın ABD’nin talebi üzerine gözaltına alınması ve ilk talebi Washington’un göndermesi nedeniyle ABD’nin daha önde olduğunu belirtiyor. Ayrıca suçtan ABD Hazinesi’nin direkt olarak etkilenmiş olması nedeniyle Washington’a iade ihtimali daha yüksek görünüyor.
Ayrıca Korkmaz hakkında Türkiye’de alınan çelişkili kararlar, Korkmaz’ın yurtdışı yasağının kaldırılarak ülke dışına çıkmasına izin verilmesinin de SBK’nın Türkiye’ye iade edilme ihtimalini düşürdüğü belirtiliyor.
Korkmaz’ın bu noktada seçim hakkını Türkiye’den yana kullanmasının ise bir öneminin olmadığı kaydediliyor. Korkmaz, Avusturya’da yakalandıktan sonra avukatları aracılığıyla Türkiye’de yargılanmak istediğini söylemişti. Korkmaz için Türkiye’de açılan davada alabileceği maksimum ceza 10 yıl. ABD’de ise iki ayrı iddianame toplam 250 yıla kadar hapsi isteniyor.
İADE SÜRECİNDE TUTUKSUZ OLARAK KALABİLİR
Sezgin Baran Korkmaz’ın iade prosedürü sona erene kadar ülke dışına çıkmasının yasaklanması suretiyle tutuksuz olarak yaşamına Avusturya’da devam edebileceği belirtiliyor. Avusturya’daki mevzuata göre, iade süreci devam ederken Korkmaz’ın sınır dışı edilmesi de mümkün değil.
Korkmaz’ın iadesinin hangi ülkeye yapılacağı tartışmasının yanı sıra yanıtı aranan bir diğer soru ise Korkmaz’ın ABD’ye iade edilmesi durumunda yüksek hapis cezasından kurtulmak için Reza Zarrab gibi savcılarla anlaşıp anlaşamayacağı. Anlaşma yoluna gitmesi ise Korkmaz’ın Türkiye’deki bağlantılarını da Zarrab gibi ABD’li yetkililerle paylaşacağı anlamına geliyor.
SBK hakkında ABD’de ikinci iddianame ortaya çıktı: İade süreci ne kadar sürer? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder