24 Kasım 2021 Çarşamba

15 Temmuz’a “darbe” diyenler şimdi sokağa çıkamıyor

Ekonomideki kötü gidişin ardından en temel anayasal hakları ‘gösteri ve yürüyüş’ hakkını kullanmak isteyen vatandaşa, trol tehditlerinin yanı sıra muhalif isimlerden de ‘sokağa çıkmayın’, ‘oyuna gelmeyin’ uyarıları geldi.

BOLD – Türkiye’nin en tartışmalı darbe kalkışması 15 Temmuz’da neler olduğunu geçen 5,5 yılda hala tam anlamıyla aydınlatılamadı. Karanlık gecenin kilit isimleri yargıdan kaçırılırken, yıllarca finansörlükle suçlanan ülkeler kırmızı halıda karşılandı. Kalkışmadan sorumlu tutulan Gülen Hareketi mensupları, suçlamaları hiçbir zaman kabul etmedi. Hareketin önde gelenleri, yaptıkları açıklamalarla olayın uluslararası bir komisyon tarafından araştırılmasını talep etti.

BARBE DEYİP GÜLENİSTLERİ SUÇLADILAR

Türkiye’nin önde gelen siyasetçi ve gazetecileri devletin resmi söylemleri ve Erdoğan’ın söylemlerini kabul ederek, onca karanlık noktaya rağmen kalkışmadan Gülen Hareketi mensuplarını sorumlu tuttu.

Başlatılan cadı avıyla yüzbinlerce insan mahkum edildi, milyonlarcası da mağdur. Devlet kadrolarından atılan memur sayısı yüzbinlerle ifade ediliyor.

Dünyaca ünlü Vikipedia yıllarca Erdoğan’a kendi kendine darbe yapan liderler listesinde yer verdiği için Türkiye’den erişim engeline maruz kaldı.

GEÇİNEMEYEN HALK SOKAKTA

Aradan 5,5 yıl geçti. Erdoğan baskıcı yönetim anlayışını ekonomiye de uyarlamaya çalışınca dolar 13 TL oldu. Yüksek döviz kuru, iğneden ipliğe zam yağmasına neden oldu. Alım gücü her geçen gün eriyen vatandaşlar siyasetten umudu kesti, sokağa çıktı.

Sokağa çıkan halka Erdoğan yandaşları kadar Erdoğan muhalifleri de tepki gösterdi. Vatandaşın Erdoğan’a istediği fırsatı verdiğini iddia eden bazı isimler ‘kumpas’ imasında bulundu. Sedat Peker de çıkış yolu arayan AKP’nin büyük bir halk ayaklanması ve akabinde OHAL uygulamasının yolunu aradığını aylardır söylüyor.

OYUNA GELMEYELİM

Sokağa çıkmalardan provokasyon kokusu aldığını söyleyen emekli amiral Semih Çetin “Adam hesabını yeni açmış. 3 takipçisi var. #sokağa çıkın diye tweet atıyor. Ortalık buram buram provokasyon kokuyor. Oyuna gelmeyelim. Bu işi sandıkta bitirelim” ifadelerini kullandı.

Sokağa çıkanlara provokatör diyen Çetin’e takipçilerinden de tepki geldi. Bir kullanıcı, “Semih bey insanların protesto hakkını provokasyon olarak nitelendiremezsiniz, kaldı ki bu hak anayasal olarak güvence altındadır. Emin olun bir gün bu kafalardan da kurtaracağız bu ülkeyi” dedi.

ÇARE SANDIK

Çetin’in yanı sıra siyasetçi ve gazeteciler de sokağa çıkmayın uyarısı yaptı. Sandığı bekleyin diyen İyi Partili Ali Yavuz Ağıralioğlu, “Hükumetin beceriksizliğine mazeret olacak “halk sokağa” hareketine, hükumete karşı olduğumuz kadar karşıyız. Bu gibi işler hiçbir hayra yaramaz. Bu beceriksiz yönetimi sandıkta yenecek ve ülkemizi güçlü, müreffeh bir ülke yapacağız. Çare sokak değil sandıktır” diye konuştu.

İtidal çağrısı isteyen gazeteci Celal Eren Çelik ise şunları söyledi, “Kemal Kılıçdaroğlu’na buradan çağrımdır; Acilen açıklama yaparak sokağa çıkan vatandaşlara itidal çağrısı yapın ve derhal BÜYÜK DEĞİŞİM MİTİNGLERİ’ni başlatıp halkın tepkisini siyasal bir parti organizasyonu ile vermesini sağlayın. Aksi AKP’ye istediği fırsat sunulması olacaktır.”

SİZE RAĞMEN MÜCADELE VAR

Siyasilerin ihtiyatlı davranışları baskıdan bunalan vatandaşın tepkisini çekti. Muhalefeti bu konuda eleştiren bir başka kullanıcı da: “Gözaltındaki insanları derhal bırakın deyip destek vermesi gereken ana muhalefet sokağa çıkmayın ,oyuna gelmeyin vs diyor .Ne farkınız kaldı yıllardır iktidardan ? Size rağmen sokakta mücadele var” dedi.

Sokağa çıkanlara destek veren siyasetçiler de meydanlardaydı. Kadıköy’deki eylemde polis saldırısını protesto eden HDP Milletvekili Musa Piroğlu, “Direnmek bir haktır. Bu ülkenin karanlığa teslim olmasına izin vermeyeceğiz” dedi. Piroğlu gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını istedi.

Almanya’dan ‘Türkiye’deki tutsak bebekleri’ bırakın çağrısı

15 Temmuz’a “darbe” diyenler şimdi sokağa çıkamıyor yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder