24 Kasım 2021 Çarşamba

Dolar yükseldi, garantici müteahhitlerin cebi doldu: 910 milyar lira

Döviz kurundaki rekor artış sonrası yolcu garantisiyle yapılan projelerin müteahhitlerinin cebini doldurdu. Eski Devlet Planlama Teşkilatı Uzmanı Prof. Dr. Uğur Emek, doların 7,43 liradan 13,50 liraya fırlamasıyla AKP’ye yakın müteahhitlere ödenecek garantilerin 910,5 milyar liraya yükseldiğini açıkladı.

BOLD – Başkent Üniversitesi İktisat Programı Bölüm Başkanı ve eski Devlet Planlama Teşkilatı Planlama Uzmanı Prof. Dr. Uğur Emek, yap işlet devret projeleri kapsamında Hazine’nin yaklaşık 157 milyar dolarlık yükümlülük altına girdiğini söyledi. Emek, “Şehir hastaneleri ve ulaştırma projelerinin bir kısım ödemesi yapıldı. Şu an kabaca 150 milyar dolarlık bir gelir garantisi stoku bulunmakta” dedi.

MÜTEAHHİTLERE ÖDENECEK PARA

Döviz kurunun 13 lirayı ulaşmasını değerlendiren Emek, “157 milyar dolar civarında gelir garantisi verildi. Bunun 81 milyarı şehir hastaneleri, yaklaşık 40 milyarı ulaştırma projelerine ve yaklaşık 36 milyarı da Akkuyu Nükleer Santralına aittir. Şehir hastaneleri ve ulaştırma projelerinin bir kısım ödeme yapıldı. Şu an kabaca 150 milyar dolarlık bir gelir garantisi stoku bulunmaktadır. Yılbaşında dolar kuru 7.43 TL’dir. 23 Kasım itibarıyla ise 13.50 TL’ye kadar çıktı. Diğer bir deyişle yılbaşından bu yana TL dolar karşısında 6.07 TL değer kaybetti. Bu durumda garantiler TL cinsinden 910.5 milyar artmış oldu.” bilgisi verdi.

Cumhuriyet gazetesine konuşan Emek, AKP’ye yakın firmaların paradan para kazandığının altını çizdi.

Böyle bir şey ne gördüm ne yaşadım

Dolar yükseldi, garantici müteahhitlerin cebi doldu: 910 milyar lira yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder