26 Kasım 2021 Cuma

Dövizin yükselişini durduramayan AKP, sabit kura mı geçecek?

Faiz indirimi konusunda kararlı olan AKP Hükumeti, dövizi ise serbest bıraktı. Dövizin yükselmesi son iki ayda hızlanırken; AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş’un dövizdeki dalgalanmanın ortadan kalkacağını söylemesi akıllara sabit kuru getirdi.

BOLD – Dövizdeki aşırı hareketliliğe dikkat çeken AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, dövizdeki dalgalanmanın kalkacağını öne sürdü.

“DALGALANMA ORTADAN KALKACAK”

Samsun’da AKP’lilerle bir araya gelen Kurtulmuş, burada yaptığı açıklamada, “Dövizdeki aşırı hareketlilik, belli bir seviyeye geldi, daha da aşağı seviyeye doğru gidecektir; bunu hep beraber göreceğiz. Bu dalgalanma da ortadan kalkacak ve milletimiz inşallah önünü görebilecek noktaya gelecek” dedi.

ERDOĞAN’IN KONUŞMASI DOLARI YİNE FIRLATTI

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İzmir’de yaptığı konuşma sonrası dolar kuru yeniden yükselişe geçti. Dolar kuru gün içinde 11,94; euro ise 13,37 seviyelerini görürken Erdoğan’ın İzmir’de “Faizler düşecek, ekonomi programından dönmeyeceğiz” açıklamasının ardından dolar kuru 12,67’ye, euro ise 14,30’a kadar yükseldi.

SABİT KUR NEDİR?

Ulusal bir paranın yabancı bir para veya paralardan oluşan bir sepet değerine sabitlendiği ve bu değerin sürmesinin para otoritesi tarafından bazen açık bazen de zımni olarak garanti edildiği sistemlerdir. Ulusal paranın değeri önceden belirlendiğinden o andaki arz talep koşullarını yansıtmaz.

SABİT KUR DAHA ÖNCE UYGULANDI

Türkiye’de 1980’li yıllara kadar sabit döviz kuru rejimi uyguladı. TL’nin değeri Merkez Bankası’nca belirlenip o değerde sabit tutuluyordu. TL’nin değerinde ortaya çıkan kayıplar ise devalüasyon biçimindeki müdahalelerle düzeltiliyordu. Bu uygulamada kimin ne kadar ve ne zaman döviz alacağına Hazine karar veriyordu. Bu uygulama sık sık döviz karaborsası oluşmasına neden oluyordu.

EĞİLMEZ: TÜRKİYE’NİN SABİT KURA GEÇMESİ MÜMKÜN DEĞİL

İktisatçı Mahfi Eğilmez ise daha önce yaptığı bir açıklamada sabit kur rejiminin bugün uygulanabilmesinin mümkün olmadığına dikkat çekerek, şu görüşlere yer vermişti: “Sabit kur rejimi, sermaye hareketlerinin serbest olduğu bir sistemde uygulanamaz. Türkiye’nin sabit kur rejimine geçebilmesi için sermaye hareketlerinin serbestliğini denetime altına alması ve TL’nin konvertibilitesini kaldırması gerekir. Bu hamleleri yapmak Türkiye’ye döviz girişini durdurur ve döviz ihtiyacı yüksek olduğu için de anında döviz karaborsasını başlatır. Dolayısıyla Türkiye’nin böyle bir rejim değişikliğine gitmesi mümkün değildir.”

 

Ayşe Özdoğan, 56. günde tahliye oldu

 

Dövizin yükselişini durduramayan AKP, sabit kura mı geçecek? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder