23 Kasım 2021 Salı

427 hakim için 2 milyon 135 bin euroluk tazminat, yüz milyonlarcası da yolda

AİHM, 15 Temmuz sonrası hukuksuz bir şekilde görevden alınan 427 hakim ve savcı için Türkiye’yi toplam 2 milyon 135 bin euro tazminata mahkum etti. Yüzbinlerce mağdur için gelecek yüzmilyonlarca euro tazminat da yolda.

BOLD – Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 15 Temmuz’dan sonra görevlerinden alınan ve tutuklanan 427 hakim ve savcının başvurusunda Türkiye’yi tazminat ödemeye mahkum etti. Hakim ve savcıların tutukluluklarının hukuksuz olduğuna oybirliği ile hükmeden AİHM, Türkiye’nin her bir hakim ve savcıya 5 bin euro tazminat ödemesine karar verdi.

BULAÇ’IN KARARI DA EMSAL OLACAK

15 Temmuz sonrası yaklaşık 2 yıl cezaevinde kalan gazeteci Ali Bulaç’ın AİMH’e yaptığı başvuru haziran ayında sonuçlandı. AİHM ifade özgürlüğü ve güvelik haklarının ihlal edildiği kararı vererek Türkiye’nin Bulaç’a 12 bin 240 euro tazminat ödemesine karar verdi. 30 Temmuz 2016’dan 11 Mayıs 2018’e kadar tutuklu kaldıktan sonra örgüt üyeliği iddiasıyla 8 yıl 9 ay hapisle cezalandırılan gazeteci Ali Bulaç’la ilgili verilen karar, Gülen Hareketi nedeniyle suçsuz yere hapiste yatan on binlerce kişi için de emsal olacak.

GEÇEN YIL TÜRKİYE’YE 1.5 MİLYON EURO TAZMİNAT CEZASI VERİLDİ

Avrupa Konseyi’nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde üye ülkelerle ilgili çıkan kararların gereklerinin uygulanmasını takiple ilgili yıllık raporuna göre Türkiye aleyhine açılmış olan 168 dava 2020 yılında sonuçlandı ve 624 dava daha sonuçlandırılmayı bekliyor. AİHM, geçen yıl Türkiye aleyhine sonuçlanmış olan davalarda toplam 1,5 milyon euronun üzerinde tazminat kararı aldı.

 

AİHM, 427 hakim ve savcının hukuksuz şekilde tutuklandığına hükmetti: Karara Türk hakim de katıldı

427 hakim için 2 milyon 135 bin euroluk tazminat, yüz milyonlarcası da yolda yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder