24 Kasım 2021 Çarşamba

AKP, adli mahkumların Kovid-19 iznini ‘affa çevirdi’

Koronavirüs pandemisi nedeniyle 15 Nisan 2020’de açık cezaevlerinden evlerine gönderilen adli mahkûmların 19 aylık salgın izni, 30 Kasım’da sona eriyordu. Süre AKP hükumeti tarafından 6 ay daha uzatıldı. Hükumet ayrıca bu süreyi 2 yıl daha uzatabilmek için meclisten yetki aldı.

BOLD ANALİZ –  Koronavirüs pandemisi sebebiyle 15 Nisan 2020’de açık cezaevlerinden evlerine gönderilen adli mahkûmların salgın izni 6 ay daha uzatıldı. 30 Kasım’da sona eren sürenin 31 Mayıs 2022’ye kadar uzatılmasını öngören önerge, TBMM’de kabul edildi.

AKP hükumeti, ayrıca meclisten bu süreyi daha da uzatabilmek için meclisten yetki aldı. Adalet Bakanlığı açık cezaevinde bulunan hükümlüler için izin süresini her defasında iki ayı geçmemek üzere on iki kez daha uzatabilecek.

Kovid-19 salgını nedeniyle, izne gönderilen hükümlülerin izinleri 30 Kasım tarihinde izni sona ereceği açıklanmıştı.

Adli suçluları yakalaşık 20 aydır eve gönderen ve sürelerini 10. defa uzatan AKP iktidarının, siyasi hükümlüleri kapsam dışı bırakması büyük tepki çekmişti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında geçtiğimiz haftalarda yapılan kabine toplantısında mahkûmların salgın izninin bir kere daha uzatılmaması kararlaştırılmıştı.

Yeniden cezaevlerine dönmek istemeyen mahkumlar da İstanbul Bakırköy Meydanı’nda eylem yapmıştı.

ANKARA BAROSU: İNSAN HAKLARI İHLALİ

Hükumet adli hükümlelerin izin süresini 25 aya çıkarırken ve bu süreyi toplamda 4 yıla çıkarabilmek için yetki alırken siyasi hükümlüler ve tutuklular 20 aydır açık görüş yapamıyor.

Sevdikleriyle yaklaşık 20 aydır kucaklaşamayan tutuklu ve hükümlüler, onları sadece kirli bir camın arkasından görebiliyor. Cezaevlerinde kalanlara görüntülü görüşme için çalışma başlatıldı ancak siyasi tutuklu ve hükümlüler bu haktan da mahrum bırakıldı.

Koronavirüs pandemisi nedeniyle tutuklu ve hükümlülerin yaşadığı bir diğer sıkıntı ise sürekli hücrede tutulmak zorunda kalmaları. Hastaneye götürülen tutuklu ve hükümler cezaevine her dönüşlerinde 14 gün süreyle karantina hücresinde kalmak zorunda kalıyorlar.

Ankara Barosu, geçen hafta yaptığı bir açıklada cezaevlerinde kalanlara pandemi gerekçesiyle yaklaşık 20 aydır açık görüş yaptırılmamasının ‘insan hakkı ihlali’ oluşturduğunu ve adeta bir tecride sebep olduğunu ifade etmişti.

Ankara Barosu: 19 aydır süren açık görüş yasağı ‘insan hakkı ihlali’

AKP, adli mahkumların Kovid-19 iznini ‘affa çevirdi’ yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder