22 Kasım 2021 Pazartesi

Eski Merkez Bankası Başkanı açıkladı: 128 milyar değil, 140 milyar dolar satıldı

Merkez Bankası’nı saydam olmamakla eleştiren eski Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, rezervlerden 128 milyar dolar değil, 140 milyar dolar satıldığını söyledi.

BOLD – 2001 krizinde Merkez Bankası Başkanı olan Süreyya Serdengeçti, Merkez Bankası’ndan satılan doların 140 milyar dolar olduğunu söyledi. Serdengeçti, enflasyonu yüzde 4’e düşürmeden sürdürülebilir büyüme olmayacağının altını çizdi.

ENFLASYON HEDEFLERİ HEP REVİZE EDİLDİ

Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı’nın (TÜSES) toplantısına katılan Serdengeçti, hükumetin önceliği enflasyonun düşürülmesine vermesi gerektiğini söyledi. Cumhuriyet’ten Jale Özgentürk’ün haberine göre enflasyon konusunda 20 yıl önceki koşullara dönülmekte olduğunu belirten Serdengeçti, son üç yılda enflasyonda açıklanan tahminlerin hep yukarı yöne revize edildiğini söyledi.

İNANDIRICILIK SORUNU VAR

2021’de başlangıçta belirtilen 5.4 tahmininin 18.4’e revize edildiğini vurgulayan Serdengeçti, “Hedefler tutmuyor. Sadece bu tabloya bakarak tipik bir Merkez Bankacı bir tek şey görür. Burada bir kredibilite sorunu var. İnandırıcılık sorunu oluşmuş. Politika faizini düşürüyorsunuz. Ne için düşer kısa vadeli faizlerin genel düzeyi düşsün diye. Yüzde 15’e düşürdüğünüz faizlerin genel düzeyi aşağı inmiyor hatta bazen yukarı gidiyor. Çok ciddi bir sorunla karşı karşıya olduğumuz buradan da bellidir”

ATILAN SIFIRLARDAN BİRİ GERİ DÖNDÜ

10 yıldır tutmayan hedeflerin bir ciddiyetinin kalmadığını belirten Serdengeçti, “2004’te başkanken 34 yıl sonra enflasyon tek haneye indi. Bağımsız Merkez Bankası’nın dirayetli politikaları ve hükumetin de isteyerek ya da istemeyerek bir istikrar programı uygulaması ile bu sonucu elde ettik. Bunun verdiği cesaretle ben hükumete 2003 yazında önerdim. 2006 başında paradan altı sıfırı da attık. Utanç vesilesinden kurtulduk. Ama şimdiden tek sıfır döndü bile” dedi.

ENFLASYON YÜZDE 20 İKEN BANKALAR YÜZDE 15’TEN KREDİ VERİR Mİ?

Enflasyon yüzde 20 iken bankaların yüzde 15’ten kredi vermeyeceğinin altını çizen Serdengeçti, “Enflasyon düşmeden faizlerin düşmesi mümkün değildir. Faiz nedendir konusuna gelince, teori bu ilişkiyi enflasyondan faize doğru görüyor. Az miktarda enflasyondan faize etki de var. Ama çok az” dedi.

128 DEĞİL, 140 MİLYAR DOLAR SATILDI

Merkez Bankası rezervlerinden 128 milyardan daha fazla dolar satıldığını vurgulayan Serdengeçti, “Satılan 128 değil 140 milyar dolardı. Nereye gitti? Yarısı şirketlere gitti. 73 milyar dolar civarında. 200 milyar dolar borçları vardı 124 milyar dolara indi. 60 milyar dolar hane halkına gitti. Güvenmedikleri için döviz aldılar. Hâlâ alıyorlar” dedi.

Hukukçu Çalıkuşu: OHAL Komisyonu üyeleri Anayasa’yı ihlal suçu işliyor

 

Eski Merkez Bankası Başkanı açıkladı: 128 milyar değil, 140 milyar dolar satıldı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder