24 Kasım 2021 Çarşamba

Türkiye ekonomisi çöküyor, zamlar vatandaşı eziyor

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Türkiye’yi büyük çöküşe götürüyor. Türkiye’de önce adalet ve demokrasi çöktü.  Şimdi de Erdoğan’a has ekonomi modeli denemeleriyle kur şokları yaşanıyor. Her gün gelen zamlara yetişemeyen vatandaşı bekleyen asıl tehlike ise yüzde 50’ye ulaşacak hiperenflasyon. Dolardaki artışın faturası önümüzdeki aylarda vatandaşa daha fazla zam olarak yansıyacak.

BOLD ANALİZ – Türkiye 2021 yılında tarihinin en büyük devalüasyonuyla karşı karşıya kaldı. Dolar 13,50 liraya, Euro ise 15 liraya ulaştı. Döviz kurlarındaki hareketler baş döndürüyor. 12,39 liralara kadar gerileyen dolar dakikalar içinde tekrar 12,70’e yükseliyor.

AİHM 15 TEMMUZ HUKUKSUZLUKLARINA CEZA KESTİ

Türkiye bugünlere 15 Temmuz 2016 gecesinden sonra hukukun askıya alınmasıyla geldi. 15 Temmuz’u 16 Temmuz’a bağlayan gece meslekten atılan ve hemen gözaltına alınan yargıç ve savcılarla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi hak ihlali kararı verdi. 427 hakim ve savcıya 5 biner Euro tazminata hükmeden AİHM, Erdoğan rejiminin hukuksuzluklarını da tescillemiş oldu.

AYÇİÇEK YAĞININ FİYATI GÜNLÜK ARTIYOR

Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi ile tek adam rejimine geçen Erdoğan, ekonomiyi yönetemiyor. “Onların doları varsa bizim de Allah’ımız var” gibi hamasi açıklamalar yapan Erdoğan, vatandaşı zamlarla baş başa bırakıyor. Benzin, motorin ve LPG’ye günlük 1 TL zam gelirken, ayçiçek yağının fiyatı da her gün değişiyor.

SIRADA YENİ ZAMLAR VAR

Dolar kurundaki günlük yaşanan yüzde 10’luk artışlar önümüzdeki ayları da A’dan Z’ye tüm ürünlerde yeni zamlar getirecek. “Türkiye tarihinde ilk defa kendi ihtiyaçlarına uygun bir ekonomi politikası izleme fırsatı elde etmiştir. Bu politikayla biz ne yaptığımızı gayet iyi biliyoruz.” diyen Erdoğan ve ekibi, şimdiden vatandaşı zamlara alıştırıyor. Ekonomist Şeref Oğuz ise önümüzdeki aylarda gelecek tehlikeye bugünden dikkat çekti: “Enflasyon TÜİK’in tüm iyimserliğine rağmen bu yıldan başlamak üzere önce yüzde 20’ler ve daha sonra yüzde 40, 50’lerle hiperenflasyona koşar.”

Ekonomisi çöken Türkiye’nin sokak röportajlarında vatandaşların şikayetçi oldukları konu da hep aynı: “Hayat pahalı, para yetiremiyoruz.”

Akaryakıta rekor zam: Kuruşla değil lirayla artacak

Türkiye ekonomisi çöküyor, zamlar vatandaşı eziyor yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder