25 Kasım 2021 Perşembe

Tutuklulara 20 ay sonra açık görüş izni geliyor

Pandemi nedeniyle 14 Mart 2020 tarihinden beri açık görüş izni verilmeyen tutuklular, normalleşme kapsamında 1 Aralık’tan itibaren yakınlarıyla görüşebilecek. AVM’ler, sinemalar açılmasına rağmen çift doz Kovid-19 aşısı olan tutuklu ve hükümlü yakınlarına görüş izni verilmemesi eleştiriliyordu.  

BOLD – Tutukluların aileleriyle görüşmesini kısıtlayan açık görüş yasağı 20 ay sonra nihayet sona eriyor. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, 1 Aralık Çarşamba gününden itibaren cezaevlerinde açık görüşlerin başlayacağını açıkladı.

AÇIK GÖRÜŞLER HAFTAYA BAŞLIYOR

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Gül, Kovid-19 süresince cezaevinde hükümlülerin, personelin sağlığı düşünülerek Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tavsiyeleriyle düzenlemeler, uygulamalar yaptıklarını öne sürerek, “Sağlık Bakanlığı Bilim Kuruluyla koordineli olarak pandemi döneminde kapatılan açık görüşleri yapabilir miyiz?’ diye çalışmalarımızı yaptık. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunun tavsiye kararıyla açık görüşler uzun bir aranın ardından 1 Aralık Çarşamba günü başlayacak” dedi.

20 AYDIR AİLELERİYLE GÖRÜŞEMİYORLAR

Salgın gerekçesiyle cezaevlerinde 20 aydır açık görüş yapılamıyor ve kapalı görüş sayısı da azaltılmıştı. Normalleşme kapsamında düğün, konser, kongre gibi etkinliklere izin verilirken, cezaevlerine getirilen bu kısıtlama tepki çekmişti. Tutuklu yakınları insan hakların aykırı olan bu durumun bir an önce düzeltilmesi için çok sayıda eylem yapmıştı. Tutuklu yakınları gerek kendileri gerekse yakınları aşılarını yaptırmışken bu kısıtlamanın neden yapıldığının açıklanmasını istemişti.

ANKARA BAROSU: YASAK İNSAN HAKLARI İHLALİ

Ankara Barosu da bu konuda yaptığı açıklamada cezaevlerinde kalanlara pandemi gerekçesiyle açık görüş yaptırılmamasının insan hakkı ihlali oluşturduğunu ve adeta bir tecride sebep olduğunu belirtmişti. Açıklamada AİHM’in verdiği karara atıf yapılarak, hükümlünün ailesiyle ilişkini devam ettirmesinde devletin pozitif bir yükümlülüğünün olduğunun belirtildiği kaydedilmişti. Baro, yasağın avukatların mesleğini gereği gibi ifa etmelerinin önünde de engel oluşturduğunu da kaydetmişti.

 

15 Temmuz’a “darbe” diyenler şimdi sokağa çıkamıyor

Tutuklulara 20 ay sonra açık görüş izni geliyor yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder