24 Kasım 2021 Çarşamba

Dar gelirlinin yakıtı LPG 8 lirayı geçti, benzin ve mazot 10 TL sınırında

Dövizin sürekli artmasının ardından benzin, motorin ve otogaza bir zam daha geldi. Beklenen zammı Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası açıkladı. Açıklanan son zamlarla birlikte LPG otogazın litre fiyatı 8 lirayı aştı. Benzin ve mazotun fiyatı ise 10 TL sınırında.

BOLD ANALİZ – Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EGPİS), bu geceden itibaren geçerli olmak üzere LPG otogaza 65 kuruş zam yapıldığını açıkladı. Açıklanan rakamlara göre, benzine 1,02 ve motorine de 1,06 TL zam yapıldı. Akaryakıta böylece ilk kez kuruş değil 1 lirayı aşan zam yapılmış oldu.

Son zamla birlikte dar gelirli vatandaşların yakıtı olarak bilinen LPG otogazın fiyatı 8 lirayı aştı. Benzin ve motorinin fiyatı ise 10 liraya yaklaştı. Fiyat artışı bu geceden itibaren geçerli olacak.

Son zamla birlikte Ankara’da ortalama 8,77 liradan satılan motorinin litre fiyatı 9,83 lira olacak. Motorinin litresi İstanbul’da 8,71 liradan 9,77 liraya, İzmir’de 8,79 liradan 9,85 liraya çıkacak.

Zammın ardından litre fiyatı otogazda İstanbul’da 7,54 TL’den 8,19 TL’ye, Ankara’da 7,64 TL’den 8,29 TL’ye, İzmir’de 7,66 TL’den 8,31 TL’ye yükselecek.

Benzinin litresi ise Ankara’da 8,72 TL’den 9,73 TL’ye, İstanbul’da 9,68 TL’ye, İzmir’de 9,75 TL’ye çıkacak

Akaryakıt fiyatları, Türkiye’nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor.

Bu hesaplanma sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor. 

ZAM ÜSTÜNE ZAM

Türkiye’de dar gelirli araç sahiplerinin tercih ettiği LPG otogaza dün de 19 kuruş zam gelmişti. Ekim ve kasım ayı içerisinde LPG’ye defalarca zam yapıldı.

Ekim ayında 93 kuruş zamlanan LPG’ye 2 Kasım’da 49 kuruş, 16 Kasım’da 25 kuruş, 20 Kasım’da 45 kuruş, 23 Kasım’da 19 kuruş zam gelmişti.

Benzin ve motorin gibi otogazda da özel tüketim vergisi (ÖTV) eşel mobil sistemi kapsamında sıfırlandığı için zamlar doğrudan pompa fiyatına yansıyor.

LPG FİYATLARI 3 YILDA İKİYE KATLANDI

Türkiye’de dar gelirli araç sahiplerinin tercih ettiği LPG fiyatı, başkanlık sisteminin hayata geçtiği 2018 Haziran ayından bugüne iki katı yükseldi. 2018’de 50 liraya 13 litre LPG alınırken, şimdi bu rakam 6 litreye geriledi.

Benzin ve motorin fiyatlarına gelen zamların yaklaşık 3 lirası ÖTV’den karşılanırken, yoksul halkın tercih ettiği LPG’nin fiyatlarında bir iyileştirme yapılmıyor. LPG fiyatları 3 yılda 3.83 liradan 8,2 liraya çıktı.

2018 Haziran ayında benzin 6.87 TL, motorin 6.40 ve LPG 3.83 TL’den satılırken, art arda gelen zamlar sonrasında bugün benzinin fiyatı 9,7 liraya, motorinin fiyatı 9,8 liraya ve dar gelirlilerin tercih ettiği LPG’nin litre fiyatı ise 8,2 liraya kadar yükseldi.

Kısaca oransal bazda en büyük artış dar gelirli vatandaşların tercih ettiği otogazda yaşandı.

LPG CAZİBESİNİ KAYBETTİ

Benzinli araçlarda kullanılan LPG’nin gelen son zamlarla birlikte bir avantajı da kalmadı. LPG fiyatlarının benzin ve motorin fiyatlarına yaklaşması; benzinin ve mazotun yakıt olarak otogazdan daha verimli olması nedeniyle LPG cazibesini kaybetti.

Ayrıca vatandaşların aracına LPG sistemi taktırmak için 10-20 bin lira arasında masraf yapması, ekstra olarak her 2 yılda bir LPG muayenesinden geçmesi ve belirli periyorlarla LPG tankını değiştirmesi gerekiyor.

OTOMOBİLLERİN YAKLAŞIK YARISI LPG’Lİ

Türkiye’de LPG’li araç sayısı son 10 yılda ikiye katlandı. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre Türkiye’deki her 100 otomobilden 38’i LPG’li. Türkiye’de şu an 13 milyonun üzerinde otomobil bulunuyor. Bunların yaklaşık 5 milyon 225 bini yakıt türü olarak LPG kullanıyor.

Türkiye ekonomisi çöküyor, zamlar vatandaşı eziyor

Dar gelirlinin yakıtı LPG 8 lirayı geçti, benzin ve mazot 10 TL sınırında yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder