24 Kasım 2021 Çarşamba

AKP’den sulh ceza hakimliklerinde değişiklik: Tutuklamaya itiraza bakmayacaklar

AKP’nin ‘proje mahkemeleri’ olarak hayata geçirdiği, siyasi soruşturmalarda listelere göre tutuklama yapan sulh ceza hakimlikleri artık tutuklama kararlarının itirazlarına bakmayacak. İtirazları Asliye Ceza Mahkemesi karara bağlayacak. Proje mahkemelerinin hakimlerinin kendilerine gelen telefon veya listelerle tutuklama yaptıkları gündeme geldi.

BOLD – Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, tutuklamaya itiraza yeni yıldan itibaren  asliye ceza mahkemesi hakimlerinin bakacağını açıkladı.

YARGI ELE GEÇİRİLECEK BİR MERCİ DEĞİLDİR

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, 2022 yılı bütçesine ilişkin konuştu. Bakan, Gül tutuklamaya itiraz konusunda alınan kararı duyurdu. “Yargı ele geçirilecek bir mevzi değil, asla el değmeyecek bir mercidir” diyen Bakan Gül’ün açıklamasına göre 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren tutuklamaya itiraz Asliye Ceza Mahkemesi hakimleri bakacak.

AİHM KARARI SONRASI GELMESİ DİKKAT ÇEKTİ

Bakan Gül’ün “Yargı ele geçirilecek bir mevzi değil, asla el değmeyecek bir mercidir” açıklaması Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), 15 Temmuz’dan sonra görevlerinden alınan ve tutuklanan 427 hakim ve savcının başvurusunda Türkiye’yi tazminat ödemeye mahkum etmesinden sonra gelmesi dikkat çekti. AİHM, hakim ve savcıların tutukluluklarının hukuksuz olduğuna oybirliği ile hükmederek, Türkiye’nin her bir hakim ve savcıya 5 bin euro tazminat ödemesine karar vermişti.

İTİRAZLARA YİNE SULH CEZALAR BAKIYORDU

Sulh ceza hâkimliği kararlarına yapılan itirazların incelenmesi, o yerde birden fazla sulh ceza hâkimliğinin bulunması hâlinde, numara olarak kendisini izleyen hâkimliğe; son numaralı hâkimlik için bir numaralı hâkimliğe yapılıyordu. Ağır ceza mahkemesi bulunmayan yerlerde tek sulh ceza hâkimliği varsa, yargı çevresinde görev yaptığı ağır ceza mahkemesinin bulunduğu yerdeki sulh ceza hâkimliğine; ağır ceza mahkemesinin bulunduğu yerlerde tek sulh ceza hâkimliği varsa, en yakın ağır ceza mahkemesinin bulunduğu yerdeki sulh ceza hâkimliğine aitti.

SULH CEZALAR BİRÇOK HUKUKSUZLUĞA İMZA ATTI

Sulh ceza hakimlikleri çok sayıda hukuksuzluğa imza attı. Binlerce kadın ve çocuğu hapse gönderen bu hakimlikler, yapılan itirazları ise yine kendileri reddetti. Birçok işkence olayını tutanağa geçirmediği kayıtlı olan sulh ceza hakimleri aynı zamanda kendilerine gelen telefon ve listeler üzerinden tutuklama yaptıkları da ortaya çıkmıştı.

Erdoğan Rejimi’ne hayat suyu veriyorlar: Türkiye’nin yeni Perinçekleri

AKP’den sulh ceza hakimliklerinde değişiklik: Tutuklamaya itiraza bakmayacaklar yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder