16 Şubat 2021 Salı

AKP demokrasiyi rafa kaldırdı

AKP kongrelerinde ‘ikinci aday’ krizi yaşanıyor. ‘Tek aday’ prensibi ile hareket ettiğini açıkça ilan eden AKP’de parti genel merkezinin istediği isimler yarışa tek başlarına giriyor. Genel merkezin desteklemediği adaylara ise seçime girme şansı tanınmıyor. Son olay Trabzon’da yaşandı. Başkan adayı Metin Kaya, kongrenin yapılacağı gece gözaltına alındı.

BOLD – AKP’de kongre süreçleri sancılı geçiyor. Son olarak AKP’nin bugün yapacağını açıkladığı 7’inci Trabzon İl Kongresi öncesinde, aday adayı Metin Kaya gözaltına alındı. Kaya, daha önce defalarca adaylık açıklaması yapmak istemiş ancak polis müdahalesi ile açıklama yapması engellenmişti. AKP Trabzon il yönetimine talip olan Kaya’nın eski bir dosyadan dolayı araması olduğu gerekçesiyle gözaltına alındığı belirtildi.

NE İLK NE SON!

Diğer yandan AKP’nin il, ilçe ya da kadın kongrelerinde, parti merkezinin istemediği adayların engellendiği onlarca olay yaşandı. İşte onlardan bazıları:

-12 Şubat 2021: AKP Kocaeli İl Kadın Kolları kongresine Yasemin Özdemir tek aday olarak girdi. Kandıra İlçe Başkanı Erol Ölmez, desteklediği Aynur Emek’in aday olmasına izin verilmeyince tepki olarak kongreye katılmadı.

-10 Şubat 2021: AKP Genel Merkezi, ters düştüğü Diyarbakır Başkanı Serdar Budak’ın 22 Şubat’ta yapılacak kongre öncesinde istifa etmesini istedi. Budak “Yapmış olduğumuz istişareler sonucu aday olmama kararı aldım” diyerek yarışa erkenden veda etti.

-3 Şubat 2021: AKP Muğla İl Kongresinde aday olmak isteyen Elvan Göçer, adaylığı kabul edilmeyince kongre salonu dışında delegelerle birlikte kongreyi protesto ederek tepkisini gösterdi.

-2 Şubat 2021: İstanbul Avcılar ilçe kongresinde aday olmak isteyenlere izin verilmedi. Taraflar arasında yaşanan yumruklu kavga sosyal medyada geniş yer aldı.

-17 Ocak 2021: Aydın İl başkanlığına aday olan Tanju Karaçancı kongreden bir gün önce yarıştan çekildi. Açıklamasında geri adımının sebebini “Başta Sayın Cumhurbaşkanımızın kararları ve vekaleti AK Parti Genel Merkezinin taktirleriyle…” diyerek açıkladı

14 Eylül 2020: AKP Mudurnu 7. Olağan Kongresi’nde mevcut ilçe başkanı Hüseyin Yağın’ın karşısında aday olmak isteyen Sezai Gündoğdu’ya izin verilmedi. Gündoğdu “Hukuk ayaklar altına alındı” dedi.

-4 Ekim 2020: Çanakkale Merkez İlçe kongresine 2 aday başkanlık için müracaat etti. Ancak kongre divanı Şener Akçay’ın adaylık başvurusunu kabul etmedi ve parti merkezinin desteklediği Yıldıray Ölçek tek aday olarak seçime girdi.

-19 Eylül 2020: İzmir’de Selçuk kongresinin ardından Konak kongresi de ertelendi. Selçuk’taki ertelemenin sebebinin ikinci aday krizi olduğu ileri sürüldü. Konak’taki erteleme için ise AKP Konak İlçe Başkanı Sait Başdaş’ın koronavirüse yakalanması gerekçe gösterildi.

-13 Eylül 2020: Muğla Bodrum’da İlçe Başkanı Osman Gökmen’in tek aday olarak girdiği seçimde Divan Heyeti, Mumcular eski Belediye Başkanı Kazım Avcı’nın  listesini eksik verdiği iddiası ile seçime katılmasına izin vermedi.

-19 Mart 2018: İzmir Bayrak’lı da parti merkezinin desteklediği Özgür Hızal’a Cemil Kurkut’un rakip olmasına izin verilmedi. Salonda yaşanan arbedeye çevik kuvvet müdahale etti.

-27 ve 28 Şubat 2018: Ordu il kongresi öncesi Perşembe ve Korgan ilçelerinde de ‘ikinci aday’ krizi yaşandı. Korgan’da Eyüp Karabayrak, Perşembe’de Ülkü Kumral parti merkezinin desteklediği isim ve tek aday olarak seçime girip başkan oldu.

‘İKİNCİ ADAY KRİZİ’ LİSTESİ UZAYIP GİDİYOR

Medyaya yansıyan ve yakın tarihli denebilecek ikinci aday kriziyle ilgili haberlerin listesi uzayıp gidiyor. Bununla birlikte AKP iktidarının neredeyse her döneminde ikinci aday krizi sebebiyle tansiyon zaman zaman yükseldi.

İSTANBUL’DA KÜLÜNK BAYRAK AÇTI

Örneğin Haziran 2009’da AKP İstanbul İl Başkanlığı için Aziz Babuşçu ve Metin Külünk karşı karşıya geldi. Külünk ve taraftarları, kendilerine destek verenlerin salona alınmadığını ileri sürerek kürsüye yürüdü ve bir süre gerginlik yaşandı. Erdoğan konuşmasında üstü kapalı bir şekilde Babuşçu’ya destek verdi ve Babuşçu başkan seçildi.

İSTANBUL ÖRNEĞİ ANKARA KONGRESİNİ ERTELETTİ

Bu olaydan 1 ay sonra yani Temmuz 2009’da parti yönetimi Ankara’da Melih Gökçek’e yakınlığı ile bilinen eski il başkanı Halis Bilge’yle yollarını ayırmak istedi. İstanbul’da yaşananların tekrar etmesini istemeyen Erdoğan’ın “kongreye tek adayla birlik ve beraberlik içinde gidilsin” talimatı ile kongre ertelendi. 19 Temmuz’daki kongrede genel merkezin istediği avukat Murat Alparslan tek aday olarak seçime girip Ankara İl Başkan oldu.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder