18 Şubat 2021 Perşembe

İktidar zincir marketleri mahalle bakkalına tercih etti

AKP döneminde sayıları mantar gibi çoğalan zincir marketler sonrasında mahalle bakkallarının sayısı hızla azaldı. Esnaf, marketlerin haftada bir gün kapatılmasını isterken AKP ise bunu bir saatle sınırladı.

BOLD – Ticaret Bakanlığı’nın zincir marketlere yönelik hazırladığı düzenleme esnafın beklentilerini karşılamadı. Esnaf pazar günleri marketlerin kapalı olması teklifi kabul görmezken, her pazar saat 10.00’da açılan marketler taslak kabul edilirse artık 11.00’de açılacak.

27 MEYVE AÇIK ALANDA SATILMAYACAK

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan zincir marketlerle ilgili iki taslak metin görüşe açıldı. İlk taslak metin, marketlerde açık alanda satılan 27 meyveyi ilgilendiriyor. Yenişafak’ta yer alan habere göre çabuk bozulan türlerden seçilen meyvelerin 10’u çok fazla tüketilen grupta yer alırken söz konusu meyveler artık marketlerde açık alanda satılmayacak, soğutucu dolaplarda muhafaza edilecek ve ambalajlar içinde yer alacak.

HALKIN ADINI BİLMEDİĞİ MEYVELER DE TASLAKTA YER ALDI

Sektörün görüşüne sunulan tebliğde yer alan 27 meyveden birçoğunun halkın adını dahi bilmediği meyveler olması dikkat çekti. Taslakta yer alan meyveler ise şöyle: Mangostan, Passıonfruıt, Pitahaya, ahududu, böğürtlen, çilek, dut, erik, frenk üzümü, incir, kabak çiçeği, kayısı, kızılcık, kiraz, kuşkonmaz, mango, mantar, yaban mersini, nektarin, soya filizi, şeftali, Trabzon hurması, beyaz üzüm, çekirdeksiz üzüm, vişne, yeni dünya ve zerdali.

MARKETLER BİR SAAT GEÇ AÇILACAK

Zincir marketlerini yakından ilgilendiren diğer taslak metinde ise zincir gıda marketlerinin, pazar günleri saat 11.00’den önce açılamayacağını öngörüyor. Mevcut durumda pazar günleri saat 10.00’da açılan zincir marketler artık saat 11.00’de açılacak. Bakkallar ise marketlerin pazar günleri açılmamasını talep ediyordu.

SİGARA SATIŞI BAKKALLARA BIRAKILIYOR

Taslakta yer alan en önemli düzenleme ise belli ürünlerin zincir marketlerde satışına yasak getirilmesine yönelik oldu. Bakanlık tarafından hazırlanan yeni düzenlemeye göre elektronik ticaret yoluyla yapılan satışlar ve satış alanı 1500 metrekareden büyük zincir mağazaların satışları hariç olmak üzere, gıda perakende sektöründe faaliyet gösteren zincir mağazalarda tütün mamulü, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satışı yapılamayacak.

BAKKAL SAYISI 165 BİNE GERİLEDİ

1995 yılında 600 bin olan bakkal sayısı AKP döneminde mantar gibi çoğalan zincir marketler sonrasında 165 bine kadar geriledi. Esnafın şikayetçi olduğu AVM sayısı da AKP döneminde hızla arttı. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında mevcut AVM sayısı 62 iken bu sayı 454’e çıktı. Mahalle aralarına kadar açılarak bakkalların kapanmasına yol açan indirim marketlerinin sayısı da 35 bini geçti.

Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi’ne göre Gara’nın sorumlusu Erdoğan!

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder