20 Şubat 2021 Cumartesi

Gergerlioğlu: Milletin vekilliği uyduruk siyasi kararlarla düşmez

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, milletvekilliğini düşürecek Yargıtay kararını “Beni zulmedenler seçmedi ki milletvekilliğim bitsin. Milletin vekilliği uyduruk siyasi kararlarla düşmez ki!” sözleriyle eleştirdi. Bir Yargıtay üyesi ise kararın usul ve esasa aykırı olduğunu belirterek şerh düştü.

BOLD – Yargıtay’ın 2 buçuk yıl hapis kararını onadığı HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, karara tepki gösterdi. Kararın hukuken değil siyaseten alındığını vurgulayan Gergerlioğlu “Beni zulmedenler seçmedi ki milletvekilliğim bitsin. Milletin vekilliği uyduruk siyasi kararlarla düşmez ki! İnsan hakları kazanacak” sözleriyle tepkisini gösterdi.

GERGERLİOĞLU’NUN VEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLECEK

Yargıtay 16’ıncı Ceza Dairesi “örgüt propagandası” gerekçesi ile Gergerlioğlu’na verilen 2 yıl 6 aylık hapis cezasını onadı. Yasalara göre bu karar Meclis Genel Kurulunda okunacak ve Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşecek. Dokunulmazlığı da kararla beraber kalkacak olan Gergerlioğlu cezaevine girecek.

“TAMAMEN SİYASİ BİR KARAR”

Karara tepkisini sosyal medya hesabından gösteren Gergerlioğlu, “KHK ile ihracım sonrası açılan adli soruşturmada ‘PKK terör örgütü propagandası’ ithamıyla 2.5 yıl ceza almıştım. Ceza T24’deki halen yayında olan bir haberi paylaşmadan verildi. T24’e açılan dava yok, haber hala yayında. Tamamen siyasi bir karardır. Ayrıntıları pazartesi açıklarım” dedi.

Toplumun her kesiminin uğradığı insan hakkı ihlallerine karşı verdiği mücadele ile dikkatleri çeken Gergerlioğlu “Beni zulmedenler seçmedi ki milletvekilliğim bitsin. Seçilmeden önce de bu milletin her sorunu için vardım. Beni milletin zulme uğrayan tüm fertleri seçti, herkes için milletvekili oldum. Milletin vekilliği uyduruk siyasi kararlarla düşmez ki! İnsan hakları kazanacak” ifadesini kullandı.

“ÇIPLAK ARAMA” MÜCADELESİ AKP’Yİ RAHATSIZ ETTİ

Özellikle son haftalarda çıplak aramaya karşı verdiği mücadele ile AKP’nin tepkisini çeken Gergerlioğlu kararın siyasi olduğunun altını çizerek “Ayrımsız her zulme uğrayanın yanındaydım. İktidarın cevabı bu oldu! Hızlandırılmış bir Yargıtay kararı.! Bir üyenin şeklen ve esasen bu inanılmaz bir karar demesine rağmen!” değerlendirmesinde bulundu.

ÜYE ŞERHİ: ESAS VE USUL YÖNÜNDEN YASALARA AYKIRI

Gergerlioğlu’nun dikkatleri çektiği ve oy çokluğu ile alınan kararda, 21 sayfalık onama kararının 16 sayfasını, itiraz eden üyenin karşı oy yazısı oluşturdu. Şerhte Gergerlioğlu’nun yalnızca 20 Ağustos 2016 tarihinde T24 haber sitesinin haberini paylaştığı, yargılama sürecinde esas ve usul yönünden yasalara aykırı hareket edildiği kaydedildi.

GERGERLİOĞLU’NUN PAYLAŞTIĞI HABER HALA YAYINDA

Karşı oy yazısında Gergerlioğlu hakkında verilen cezaya konu olan sosyal medya paylaşımının T24 adlı haber sitesinin haberi olduğu, “KCK: AKP çözüm politikası geliştirirse Kürt sorunu bir ayda çözülür” başlıklı habere ilişkin T24 sitesi hakkında herhangi bir soruşturma ve erişim yasağı getirildiğine yönelik dosyada bir bilgi ve belge bulunmadığı, Gergerlioğlu’nun habere ek olarak “PKK: devlet adım atarsa barış bir ayda gelir” şeklinde ibare yazdığı tespitine yer verildi.

Bu noktada usul yönünden yapılan hataya ilişkin ise şunlar kaydedildi:

“Mahkeme esas itibariyle PKK terör örgütünün çözüm süreciyle ilgili olarak yayınladığı bir bildirinin sanığın kendi internet sitesinde yayınlamasından sorumlu tutmuştur. Zaten bu nedenle de cezada artırım yapmıştır. Kabule göre, sanığın eylemi TMK 7/2 değil, TMK 6/2 maddesinde düzenlenen ‘Terör örgütlerinin; cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösteren veya öven ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik eden bildiri veya açıklamalarını basanlar veya yayınlayanlar…’ şeklinde düzenlenen suç kapsamında kaldığı, mahkemenin kabulüne göre sanığın TMK 7/2 değil, daha özel nitelikte düzenleme olan TMK 6/2. maddeye göre cezalandırılması gerekmektedir. Gerçekten de sanığın eylemi suç olarak kabul edildiği takdirde TMK 6/2 maddesi bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiği görüşündeyiz.”

YASALARA GÖRE YARGILAMANIN DURMASI GEREKİYOR

Karşı görüş bildiren Yargıtay üyesi, 24 Haziran 2018’deki seçimlerde milletvekili seçilmesinin ardından Gergerlioğlu hakkında yargılamanın durması gerektiğini, yargılamaya devam edip hüküm oluşturmanın usul ve yasalara aykırı olduğunu belirtti. Yargıtay üyesinin bir diğer itirazı ise Gergerlioğlu hakkında hüküm verilecekse bile bunun Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 7/2’den değil, TMK 6/2’den olabileceği bu nedenle de istinafın kararının Yargıtay tarafından bozulması gerektiğini ifade etti.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder