19 Şubat 2021 Cuma

ABD 2015 yılında İran’la yaptığı nükleer anlaşmaya dönmeye hazırlanıyor

Joe Biden yönetimi, 2015’teki nükleer anlaşma koşullarına dönmesi durumunda İran’la yeniden masaya oturmaya hazırlanıyor. Avrupa’daki ortaklarıyla görüşen ABD Dışişleri Bakanı Blinken, görüşmelere hazırız mesajı verdi. ABD, Trump döneminde alınan İran’a yönelik tüm BM yaptırımlarını devreye sokan kararı iptal etti.

BOLD – ABD, nükleer anlaşma için İran’la yeniden masaya oturmaya hazırlanıyor. İran’ın nükleer silah sahibi olmasını engellemek için 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadan Donald Trump’ın kararı ile çekilen ABD, yönetim değişikliği sonrası ilk kez görüşmelere hazır olunduğu mesajı verdi.

Başkan Joe Biden yönetimi ile yeni yaklaşıma geçilmesinde İngiltere, Almanya ve Fransa ile iki gündür süren görüşmelerin rol oynadığı belirtiliyor.

Paris’te biraraya gelen Fransa Dışişleri Bakanı Yves LeDrian, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile düzenlenen sanal toplantıda görüştü.

DÖRT ÜLKENİN DIŞİŞLERİ BAKANLARI GÖRÜŞTÜ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Fransa Dışişleri Bakanı Yves LeDrian, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab arasında Blinken’in göreve gelmesinin ardından ikinci kez düzenlenen sanal toplantıda İran, Yemen ve IŞİD’le mücadele gibi konular ele alındı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken toplantıda Başkan Joe Biden’ın İran’ın nükleer anlaşma ile öngörülen yükümlülüklerine kati şekilde uyması halinde ABD’nin de bunu yapacağı ve İran’la bu konuda görüşmeye hazır olduğu sözlerini aktardı.

Görüşmeler sonrası ABD ile 3 Avrupa ülkesinin Dışişleri Bakanları tarafından yapılan ortak açıklamada, İran’a Ek Protokol’ün sonlandırılması ve Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’nin (IAEA) İran’daki denetleme faaliyetlerine kısıtlama getirilmesi gibi adımlar atmaktan kaçınması çağrısı yaptı.

Açıklamada ayrıca İran’ın uranyum zenginleştirme oranını yüzde 20’ye çıkarması ve uranyum metali üretmesi konusundaki ortak kaygılar gündeme getirildi. Bu faaliyetlerin sivil bir meşru zemininin olamayacağı belirtilen açıklamada, uranyum metali üretiminin nükleer silah geliştirmenin önemli adımlarından biri olduğu kaydedildi.

ABD DIŞİŞLERİ: AB ARACILIĞIYLA GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ

Dört ülke dışişleri bakanlarının ortak açıklamasının ardından ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, “ABD, AB Yüksek Temsilcisinden İran’ın nükleer programıyla ilgili diplomatik yol bulma amaçlı bir görüşme davetini kabul edecektir” açıklaması yaptı.

AB Dış İlişkiler Servisi (EEAS) Genel Sekreter Yardımcısı ve Siyasi Direktörü Enrique Mora da, “İzlenecek yolu istişare etmek üzere tarafları gayri resmi bir görüşme için davet etmeye hazırım” dedi.

ABD, BM’DEKİ YAPTIRIM TALEBİNİ GERİ ÇEKTİ

Dört ülkenin vardığı ortak mutabakat sonrası ABD, eski Başkan Donald Trump döneminde alınan İran’a yönelik tüm Birleşmiş Milletler yaptırımlarını tekrar uygulamaya imkan tanıyan mekanizmanın (snapback) hayata geçirilmesi kararını iptal etti.

ABD’nin BM Daimi Temsilciliği, BM Güvenlik Konseyi’ne gönderdiği mektupta, Trump yönetiminin aldığı kararın iptal edildiğini bildirdi.

ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilci Vekili Richard Mills, Başkan Joe Biden adına BM Güvenlik Konseyi’ne gönderdiği mektupta, “ABD, bu vesile ile Trump yönetiminin 19 Eylül’de tek taraflı uygulamaya başladığı yaptırımlara yol açan üç mektubunu geri çekmiştir” ifadesini kullandı.

İRAN: YAPTIRIMLARI KALDIRIN

ABD’nin Tahran’la görüşmeye hazırız mesajının ardından İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Donald Trump döneminde İran’a karşı uygulamaya konulan tüm yaptırımların kaldırılmasını istedi.

Zarif, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ABD’nin Trump tarafından yürürlüğe sokulan tüm yaptırımları ‘koşulsuz ve etki’ bir şekilde kaldırması durumunda İran’ın da ABD’ye karşı uyguladığı misilleme önlemlerini ‘derhal’ geri çekeceğini kaydetti.

TRUMP, 2018 YILINDA ANLAŞMADAN ÇEKİLDİ

Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) olarak bilinen anlaşma, İran’ın nükleer faaliyetlerinin denetlenmesi ve düzenlenmesi, bunun karşılığında yaptırımların kaldırılması amacıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) daimi üyeleri ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin’in yanı sıra Almanya ve AB ile İran arasında 2015’te imzalanmıştı.

2018 yılı Mayıs ayında Amerika’yı anlaşmadan çıkaran Donald Trump, İran’a yönelik yaptırımları aynı yılın Kasım ayında tek taraflı olarak yeniden uygulamaya koydu. Ancak anlaşmanın diğer tarafı olan ülkeler Çin, Rusya, İngiltere, Fransa ve Almanya yaptırımları yeniden uygulamaya karşı çıkmış ve anlaşmayı kurtarmak için gayret sarf etmişti.

ABD’nin Tahran’a yönelik tek taraflı yaptırımlar uygulamaya koymasının ardından İran, Temmuz 2019’da nükleer anlaşmanın bazı maddelerini, 5 Ocak 2020’de de anlaşmadan kaynaklanan tüm taahhütleri askıya aldığını açıklamıştı.

Bunun üzerine Trump yönetimi, BMGK’nın İran’a 13 yıl uyguladığı ve 18 Ekim 2020’de sona erecek silah ambargosunu geçen yıl yenilemek istemiş, 2020 yılı Ağustos ayında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde bu yönde girişimde bulunmuştu.

ABD’nin Güvenlik Konseyi’ndeki yaptırımları geri getirme girişimleri (snapback mekanizması), diğer daimi üyeler İngiltere Fransa, Rusya ve Çin ile Güvenlik Konseyi geçici üyesi Almanya’nın itirazı nedeniyle başarılı olmamıştı.

BİDEN YÖNETİMİ İLE BİRLİKTE POLİTİKA DEĞİŞİKLİĞİ

Joe Biden yönetimi, İran ile gerginliği azaltmak için son dönemde bir dizi iyi niyet adımı attı. Birleşmiş Milletler’de görevli İranlı diplomatlar için, Trump yönetimince getirilen seyahat yasakları hafifletildi.

Trump döneminde uygulamaya konulan yaptırımlar noktasında Joe Biden, Tahran’a nükleer anlaşma hükümlerine uyma şartını dile getiriyordu. Biden, anlaşma şartlarının yerine getirilmesi halinde yaptırımların kaldırılacağı sinyalini vermişti. Ancak İran son olarak, bu hafta sonuna kadar yaptırımların kaldırılmaması halinde, nükleer tesislere yapılacak incelemeleri sınırlama tehdidi yapmıştı.

Türkiye F-35 programına dönmek için ABD’de lobi şirketi tuttu

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder