17 Şubat 2021 Çarşamba

Hollanda’da ‘devlet sırrı’ basına sızdı: Tayyip Erdoğan’ın Utrecht saldırısıyla ilişkisi var!

Hollanda Ulusal Güvenlik ve Terörle Mücadele Koordinatörlüğü tarafından hazırlanan raporda Tayyip Erdoğan’ın selefi ve cihatçı örgütlerle, İslamlaştırma stratejisi uyguladığı belirtildi. Rapor iki ülke arasında gerilim başlattı.

BOLD – Hollanda Ulusal Güvenlik ve Terörle Mücadele Koordinatörlüğü (NCTV) tarafından hazırlanan ‘Türkler Arasında Selefiliğin Gelişimi – Hollanda’daki Etkisi’ başlıklı raporda, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çeşitli terör örgütleri ve 2018 yılında Utrecht’te düzenlenen tramvay saldırıları ile ilişkilendirildi.

Rapor, Hollanda’yı, toplumsal huzuru bozabilecek tehditlere karşı korumakla görevli resmi bir devlet kurumu olan NCTV tarafından hazırlanmış ve hafta başı medyaya sızmıştı.

İki ülke arasında gerilime neden olan rapor nedeniyle Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi Marjanne de Kwaasteniet Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı ve kendisine Türkiye’nin duyduğu rahatsızlık iletildi.

Türkiye, Erdoğan ile ilgili iddialara ilişkin olarak Hollanda hükumetinden resmi açıklama istedi.

‘Gizli’ ibareli 30 sayfalık raporda, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ‘Selefi ve bazen cihatçı örgütlerle birlikte bilinçli bir İslamlaştırma stratejisi uyguladığı’ belirtiliyor. Bunun Hollanda’daki Türkiye kökenli kuruluşları etkilediği ifade ediliyor.

SOSYAL MEDYA ETKİSİ

Türkiye’deki cihatçı ve Selefi örgütlerin, sosyal medya aracılığıyla Hollanda’daki Türkiye kökenli gençleri hedef aldığını savunan NCTV, bu platformlarda cihat yanlısı, Batı ve Yahudi karşıtı görüşlerin yayıldığını kaydetti.

Raporda, Erdoğan’ın dini mesajları ve faaliyetlerindeki artışın, Hollandalı Türkler arasında ‘nefret ekebileceği ve onların demokrasiden uzaklaşmasına neden olabileceği’ öne sürüldü.

ERDOĞAN, UTRECHT TRAMWAY SALDIRISIYLA İLİŞKİLENDİRİLDİ

Hollanda’nın Utrecht kentinde tramvayda saldırı düzenleyen Gökmen Tanış, 4 kişiyi öldürmüş, 4 kişiyi yaralamıştı

“Devlet sırrı” olduğu belirtilen raporda, 18 Mart 2019’da Hollanda’nın Utrecht kentinde, Türkiye kökenli Gökmen Tanış’ın gerçekleştirdiği ve 4 kişinin öldüğü tramvay saldırısı, Erdoğan ile ilişkilendirildi.

Raporda, Utrecht’teki saldırının , Erdoğan’ın Yeni Zelenda’nın Christchurch kentinde meydana gelen cami saldırısı sonrası yaptığı Batı ve Hıristiyanlık karşıtı açıklamalardan bir gün sonra düzenlendiğine işaret edildi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Gülbeddin Hikmetyar ile 1980’lerde çekildiği belirtilen bir fotoğrafa da yer verilen raporda, Erdoğan’ın radikal hareketlerle ilişkisinin 80’li yıllarda başladığı savunuldu. Fotoğrafla ilgili olarak ise “Onu efendisi olarak gördüğünün işareti” yorumu yapıldı.

Erdoğan’ın, 2023’te kendisini ‘Sünni Müslümanların küresel lideri’ ilan etmeyi ve ‘Türkiye’yi İslam devletine dönüştürmeyi’ hedeflediği öne sürülen raporda, NATO müttefiki Türkiye’nin Cumhurbaşkanı’nın, Türkiye ve Suriye’deki bazı selefi, cihatçı örgütlere destek verdiği iddia edildi.

Raporda, Türkiye kaynaklı selefi ve cihatçı hareketlerin Hollanda’nın istikrarı ve ulusal güvenliğini tehdit edebileceğine dikkat çekildi.

RAPORUN BASINA SIZMASI TARTIŞMA YARATTI

Hükümet ve istihbarat birimleri tarafından değerlendirilen raporun medyaya sızdırılması, Hollanda’da yoğun tartışma yarattı. Siyasi partiler, meclisi olağanüstü toplantıya çağırarak, hükümetten açıklama istedi.

Konutla ilgili iktidar ve muhalefet partileri tarafından çok sayıda soru önergesi verildi. Önergede, Hollanda’da devlet yardımı alan Türkiye kökenli kuruluşların incelenmesi, Türkiye’nin Hollanda’daki dini kuruluşlara para akışının önlenmesi gibi öneriler de yer aldı.

ANKARA: İDDİALAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Ankara, NCTV’nin raporunda yer alan iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, resmi makamlar tarafından hazırlanan asılsız bir raporla, Hollanda’daki yüz binlerce Türkiye kökenli göçmenin tehlikeye atıldığını bildirdi.

Hollanda’daki Türk toplumunun, yaşanan gelişmeler nedeniyle endişe içerisinde olduğunu vurgulayan Türkiye Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, resmi bir kurum tarafından hazırlanan raporun akıl ve mantıkla izah edilemeyeceğini vurguladı.

FRANSA’DA DA BENZER BİR RAPOR GÜNDEME GELMİŞTİ

Hollanda’nın dışında Fransa istihbaratı da benzer bir rapor hazırlamış ve bu rapor geçen hafta basına sızmıştı.

Raporla ilgili Le Journal du Dimanche dergisi konuyla ilgili 8 sayfa ayırmıştı. Rapor, dergide ‘Erdoğan, Fransa’ya nasıl sızdı?’ başlığıyla vermişti.

Raporda, Fransız istihbaratının, Türkiye Maarif Vakfı’nın çalışmalarını takip ettiği de ifade ediliyor.

ABD 13 şehit açıklamasında PKK’yı bu sefer ‘şartsız’ kınadı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder